Συνάντηση με τον Γερμανό Πρέσβη στην Ελλάδα, Αντρέας Κιντλ, πραγματοποίησε σήμερα ο Υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Συζητήθηκε η πορεία και η προοπτική των ελληνογερμανικών οικονομικών σχέσεων και επιβεβαιώθηκε για ακόμα μια φορά η κοινή βούληση που υπάρχει για περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών σε όλους τους τομείς.

Έμφαση δόθηκε στην έρευνα και την καινοτομία, καθώς υπάρχουν κοινές ερευνητικές δράσεις που αναπτύσσουν οι δύο χώρες, στη βιομηχανία και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες (ΑΠΕ).

Συζητήθηκαν επίσης θέματα προετοιμασίας ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, καθώς φέτος τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ (7-15 Σεπτεμβρίου) είναι η Γερμανία.

Διμερές εμπόριο Ελλάδας – Γερμανίας

Σύμφωνα με σημείωμα της ελληνικής πρεσβείας στο Βερολίνο, οι διμερείς εμπορικές σχέσεις της χώρας μας με την Γερμανία βρίσκονται διαχρονικά σε πολύ καλό επίπεδο. Η Γερμανία καταλαμβάνει επί μακρόν μία εκ των δυο πρώτων θέσεων στην κατάταξη των εμπορικών εταίρων της χώρας μας.

Ειδικότερα, οι εμπορικές συναλλαγές Ελλάδος – Γερμανίας το 2023 αλλά και η εξέλιξη αυτών την πενταετία 2019-2023 εμφάνισαν την εξής εικόνα:

Την 1η θέση στις εξαγωγές της χώρας μας προς την Γερμανία κατέλαβαν και το 2023 τα φαρμακευτικά προϊόντα, καταγράφοντας μείωση κατά 14,7% ενώ τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν την 3η σημαντικότερη κατηγορία των ελληνικών εξαγωγών προς τη Γερμανία, παρουσιάζοντας σημαντική αύξηση κατά 29,5% το 2023 και φθάνοντας στα 316 εκατ. ευρώ.

Από την οπτική πλευρά της Γερμανίας και σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας DESTATIS η Ελλάδα αποτέλεσε το 2023 τον 39ο κατά σειρά εμπορικό εταίρο της Γερμανίας με συνολικό όγκο εμπορίου 11,6 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί σε μερίδιο 0,4% επί του συνολικού όγκου του διμερούς εμπορίου της Γερμανίας με το εξωτερικό, ανεβαίνοντας μια θέση σε σύγκριση με το 2022 οπότε είχε καταλάβει την 40η θέση.

Η επίδοση αυτή περιλαμβάνει εισαγωγές από την Ελλάδα ύψους 3,2 δισ. ευρώ και εξαγωγές προς Ελλάδα ύψους 8,4 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία