Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι πέρα από τις συγκινήσεις που αναμένεται να επιφέρουν εντός των σταδίων και γηπέδων θέτουν και ένα νέο προηγούμενο. Αυτό διότι το Παρίσι δίνει τον τόνο για την επικράτηση των βιώσιμων επενδύσεων, φιλοξενώντας βιώσιμους και παράλληλα κερδοφόρους Ολυμπιακούς Αγώνες, σημειώνει σε ανάλυσή της η UBS.

Οι Αγώνες εκτιμάται ότι θα αποφέρουν κέρδη μεταξύ 6,7 και 11,1 δισ. ευρώ, και η εστίαση στη βιωσιμότητα είναι σημαντική. Η υλοποίηση αυτών των δεσμεύσεων είναι πολύπλοκη και μένει να αποδειχθεί αν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού θα μπορέσουν να τις υλοποιήσουν πλήρως. Ωστόσο, η UBS σημειώνει ότι υπάρχει πλέον η προσδοκία ότι οι αθλητικές εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας θα πρέπει να δίνουν προσοχή στη βιωσιμότητα, προσθέτοντας ένα ακόμη στοιχείο στο μωσαϊκό της μετατόπισης των πολιτιστικών προτύπων και των προσδοκιών σχετικά με το τι θεωρείται «business as usual».

Το πρώτο παγκόσμιο ρεκόρ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού

Αυτές οι μακροπρόθεσμες μεταβαλλόμενες προσδοκίες, σε συνδυασμό με την ταχεία μείωση του κόστους σε πολλούς από τους τομείς, δημιουργούν επενδυτικές ευκαιρίες για τα θέματα των μακροπρόθεσμων επενδύσεων όπως «η κυκλική οικονομία», «Καθαρός αέρας και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα», «διατροφική επανάσταση» και για την ευρύτερη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Το Παρίσι ετοιμάζεται να φιλοξενήσει 8-10 εκατομμύρια θεατές και περισσότερους από 11.000 αθλητές για τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, που ξεκινούν αύριο. UBS

Τι λέει η UBS για τις εκπομπές ρύπων

Ενώ αποτελούν ένα γεγονός που γιορτάζεται παγκοσμίως, ιστορικά έχουν επιβαρύνει το περιβάλλον, με τις προηγούμενες διοργανώσεις να έχουν εκπέμψει μεταξύ τριών και τεσσάρων εκατομμυρίων τόνων CO2, σημειώνει η UBS. Για λόγους σύγκρισης, οι εκπομπές από μια ολυμπιακή διοργάνωση διάρκειας δύο εβδομάδων μπορεί να ισοδυναμούν με τις ετήσιες εκπομπές μιας χώρας όπως η Ισλανδία. Η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι δεσμεύτηκε να μειώσει στο μισό το αποτύπωμα άνθρακα των Αγώνων σε σύγκριση με τις ιστορικές εκπομπές. Οι διοργανωτές χρησιμοποίησαν μια στρατηγική κυκλικής οικονομίας και την προσέγγιση «Αποφυγή, Μείωση, Αντιστάθμιση» (ARO) για τη μείωση των εκπομπών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη διοργάνωση. Αυτό αναμένεται να έχει οικονομικό αντίκτυπο, εκτός από τον περιβαλλοντικό.

Μεγαλύτερη σημασία για τη σχετική μείωση του αποτυπώματος, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού επαναχρησιμοποιούν τις υπάρχουσες υποδομές για το 95% των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, ώστε να μειωθεί το κόστος και ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος της διοργάνωσης, σύμφωνα με τα σχέδια της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Το υπόλοιπο 5% κατασκευάστηκε με τη χρήση υλικών χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Για παράδειγμα, το Χωριό των Αθλητών κατασκευάστηκε από ξύλο και γυαλί και οι αρένες διαθέτουν καθίσματα από ανακυκλωμένο πλαστικό. UBS

Η επιλογή αυτή δεν ωφελεί μόνο το περιβάλλον, αλλά έδωσε επίσης ώθηση στην αγορά κατασκευών από ξύλο στη Γαλλία, η οποία έφτασε τα 4,6 δισ. ευρώ το 2023, σημειώνοντας αύξηση 14% από το 2020. Η ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια που είναι αποθηκευμένη σε συστοιχίες μπαταριών θα τροφοδοτεί τις περισσότερες εκδηλώσεις αντί για τις γεννήτριες ντίζελ των προηγούμενων Ολυμπιακών Αγώνων. Οι στέγες θα φιλοξενούν έντομα και πουλιά και πάνω από 9.000 δέντρα θα φυτευτούν γύρω από το χωριό. Μετά τους Αγώνες, το Παρίσι έχει ως στόχο το Ολυμπιακό χωριό να γίνει μια βιώσιμη συνοικία της πόλης, η οποία αποτελεί κλειδί για την παράταση της ζωής της επένδυσης για τη Γαλλία.

Ολυμπιακοί αγώνες και μεταφορές

Οι μεταφορές είναι ιστορικά η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εκπομπών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, γεγονός που συνάδει με το γεγονός ότι πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες πηγές εκπομπών παγκοσμίως. Για την ίδια τη Γαλλία, το 2021, οι μεταφορές ήταν η μόνη μεγαλύτερη πηγή εκπομπών.

Για τον μετριασμό των εκπομπών που σχετίζονται με τις μετακινήσεις, οι Ευρωπαίοι κάτοχοι εισιτηρίων έχουν ενθαρρυνθεί να ταξιδέψουν στο Παρίσι με τρένο και πολλές Ολυμπιακές ομάδες έχουν δεσμευτεί για το ίδιο.

Ο επίσημος στόλος για τις μετακινήσεις θα περιλαμβάνει 1.150 ηλεκτροκίνητα οχήματα και 500 αυτοκίνητα που κινούνται με υδρογόνο. Ενώ τα αυτοκίνητα που κινούνται με υδρογόνο είναι οχήματα μηδενικών εκπομπών, ο ανεφοδιασμός με υδρογόνο δεν είναι εφικτός σε μεγάλη κλίμακα, ειδικά αν παράγεται με υδρογόνο που προέρχεται από απόβλητα. Η επιλογή των Ολυμπιακών Αγώνων προκάλεσε σημαντικές αντιδράσεις, με επιστήμονες να αμφισβητούν δημοσίως την απόφαση, σημειώνει η UBS. Kaspersky

Φαγητό

Πάνω από 13 εκατομμύρια γεύματα θα σερβιριστούν καθ’ όλη τη διάρκεια των Αγώνων. Για να ελαχιστοποιηθούν οι εκπομπές που σχετίζονται με τα τρόφιμα, η επιτροπή θα προμηθεύεται το 80% των τροφίμων τοπικά και θα παρέχει κατά 60% χορτοφαγικό φαγητό. Η επιτροπή δεσμεύτηκε να μειώσει στο μισό το αποτύπωμα ενός γεύματος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε σύγκριση με ένα μέσο γαλλικό γεύμα, διπλασιάζοντας την ποσότητα των λαχανικών και των πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης ανά γεύμα, προμηθεύοντας 30% βιολογικά τρόφιμα και χρησιμοποιώντας 100% γαλλικά γαλακτοκομικά προϊόντα.

Πέρα από τα τρόφιμα, οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεσμεύτηκαν να μειώσουν τα πλαστικά δοχεία μίας χρήσης κατά 50%, ενώ για τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιούν ανακυκλωμένο πλαστικό. Η πλαστική ρύπανση είναι μια ιδιαίτερα ακανθώδης πρόκληση, με αντίκτυπο κυρίως στην υγεία των ωκεανών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Το πρώτο Pop – Up American Space σε γήπεδο είναι στο Γ. Καραϊσκάκης: Χώρος εκπαίδευσης και κοινωνικής ένταξης
Business of Sport |

Το πρώτο Pop – Up American Space σε γήπεδο είναι στο Γ. Καραϊσκάκης: Χώρος εκπαίδευσης και κοινωνικής ένταξης

Το νέο «Pop-Up American Space» εγκαινίασαν στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης» ο πρέσβης των ΗΠΑ, Γιώργος Τσούνης, ο Πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης και ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης