Την πρόθεση της κυβέρνησης να «τρέξει» ταχύτερα το Πρόγραμμα Ψηφιακού Μετασχηματισμού των ΟΤΑ εξέφρασαν σε ειδική εκδήλωση ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου και ο υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, ενώ δεν παρέλειψαν να τονίσουν ότι δεν αρκεί μόνο η πρόθεση της κυβέρνησης αλλά αναλόγως θα πρέπει να «τρέξουν διαδικασίες» και οι ενδιαφερόμενοι δήμοι από την πλευρά τους.

«Εμείς από την πλευρά μας ελαχιστοποιούμε τους παράγοντες που μπορεί να φέρνουν καθυστερήσεις», τόνισε ο κ. Παπαστεργίου σημειώνοντας ότι το υπουργείο έχει επιλέξει τους δειγματοληπτικούς ελέγχους των φακέλων προς έγκριση ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, ενώ έχει ενεργοποιηθεί και η τεχνική βοήθεια προς τους δήμους. Όπως είπε ο κ. Παπαστεργίου, καθυστερήσεις υπήρχαν εκ των πραγμάτων λόγω των πρόσφατων εκλογών αλλά και λόγω της αλλαγής ορισμένων δημοτικών Αρχών.

Τι ρωτάνε οι Έλληνες την τεχνητή νοημοσύνη του ελληνικού Δημοσίου

Προτεραιότητα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι να απαντά ταχύτερα στα αιτήματα των ενδιαφερόμενων δήμων μέσω της αρμόδιας διαχειριστικής Αρχής ενώ τόνισε ότι «τέτοια έργα δύσκολα θα ξαναδούμε». Μάλιστα, σε ερώτημα αν θα προλάβουμε να απορροφήσουμε σαν χώρα τα σχετικά κονδύλια του ΕΣΠΑ, ο κ. Παπαστεργίου απάντησε χαρακτηριστικά «αν χάσουμε τις προθεσμίες του ΕΣΠΑ (σ.σ. 2027) είμαστε για σκότωμα».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, ο οποίος σαν υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης μέχρι τον Μάιο του 2023 ουσιαστικά ξεκίνησε το σχετικό πρόγραμμα, τόνισε ότι από την αρχή του προγράμματος είχε παρθεί η απόφαση να γίνει κατανομή των διαθέσιμων πόρων ώστε να ωφεληθούν και οι μικρότεροι δήμοι. «Υπάρχει μεγάλη δεξαμενή έργων και απομένει η επιλογή των δήμων, να μας εκφράσουν τι χρειάζονται», είπε ο κ. Λιβάνιος.

Παράλληλα, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι το πρόγραμμα «Smart Cities» είναι «ένα από τα πολλά που τρέχουμε» και αναφέρθηκε στο Gov.gr για το οποίο είπε ότι «πρόκειται για μεγάλη καινοτομία αφού προσφέρει διαφάνεια, ταχύτητα εξυπηρέτησης και καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού». Επίσης, τόνισε ότι μπαίνει τέλος στο… κυνήγι των πιστοποιητικών για τον πολίτη καθώς όπου είναι απαραίτητο θα γίνεται αυτόματη άντληση από ένα Gov-Hub, δηλαδή έναν κόμβο με στοιχεία από όλες τις υπηρεσίες του κράτους.

«Όλα σε ένα portal διαθέσιμα σε όλους ώστε ο πολίτης να μην γίνεται κλητήρας του Δημοσίου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιβάνιος.

Παράλληλα, και οι δύο υπουργοί, υπενθύμισαν το πρόγραμμα Σύζευξις ΙΙ, μέσω του οποίου είναι εφικτή η διασύνδεση δημόσιων κτηρίων για το οποίο επίσης απαιτείται η στενότερη συνεργασία με τους δήμους. Παρόλα αυτά εκπρόσωποι δήμων που ήταν παρόντες στην εκδήλωση σημείωσαν τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Σε σχέση με τα δημοτικά τέλη, ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε ότι πρέπει να βρεθεί ένα χρηστικό εργαλείο ώστε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να υπάρχει κατευθείαν βεβαίωση οφειλών στη «Θυρίδα του Πολίτη» στο Gov.gr Wallet.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται

«Δεν υπάρχει περίπτωση να χαθούν κονδύλια, θα ήταν αυτοκτονία για τους Δήμους», είπε ο Εμμανουήλ Γιαμπουράς, προϊστάμενος ΕΥΔ Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός», ενώ σημείωσε ότι «με τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει πλέον υπάρχει ένας καλός ρυθμός».

Σύμφωνα με τον κ. Γιαμπουρά, τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται κατά την αξιλόγηση των φακέλων είναι η ποιότητα των μελετών, οι ελλείψεις δικαιολογητικών, η μεταβολή στα πρόσωπα με τα οποία γίνεται η επαφή, οι χρόνοι απόκρισης, οι επικαλύψεις έργων και η κοστολόγησή τους.

Αυτό που ζητάει από την πλευρά του το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι να υπάρχουν ανταγωνιστικές διαδικασίες, ολοκλήρωση διαγωνιστικών διαδικασιών, να δίνεται έμφαση στη λειτουργία και τυπικότητα στις διαδικασίες, να γίνονται οι κατάλληλες τροποποιήσεις και να τηρούνται οι κανόνες δημοσιότητας.

Η πορεία του προγράμματος

Το Πρόγραμμα Ψηφιακού Μετασχηματισμού των ΟΤΑ έχει προϋπολογισμό και δράσεις καθορισμένο ανά δήμο με πληθυσμιακά κριτήρια, από 210 χιλιάδες έως 2,77 εκατομμύρια ευρώ. Ο Προϋπολογισμός Πρόσκλησης είναι της τάξης των 235.285.163 ευρώ (το 45% για εφαρμογές Πληροφορικής) και επιλογή από 38 δράσεις μετά από διαβούλευση με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πέρα από τη χρηματοδότηση και Συμβούλους Τεχνικής Υποστήριξης και Δράσεις Προβολής Δημοσιότητας, ενώ οι προτάσεις των δήμων περιλαμβάνουν 10 δράσεις κατά μέσο όρο ανά δήμο. Μέχρι τις 31/12 του 2023 υπέβαλαν πρόταση 312 δήμοι.

Οι 217 δήμοι έχουν λάβει επιστολές για συμπληρωματικά στοιχεία, για 181 δήμους έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της αξιολόγησης ενώ για 58 δήμους έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μαζί με τις εγκρίσεις των διακηρύξεων. Από αυτές τις 58, οι 52 κρίθηκαν ολοκληρωμένες ενώ 6 απορρίφθηκαν, με την απορρόφηση να ανέρχεται στο ποσό των 40 εκατομμυρίων ευρώ, περίπου.

Στόχος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι να έχουν ολοκληρωθεί άνω των 100 επιπλέον αξιολογήσεων μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου και μέχρι το τέλος του έτους να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για όλους τους δήμους. «Πρέπει να βάλουμε τα δυνατά μας» είπε εμφατικά ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Οι δημοφιλέστερες δράσεις

Η ολοκληρωμένη υποδομή προστασίας από κυβερνοεπιθέσεις και η παροχή συστήματος τηλεργασίας φαίνεται ότι ήταν η δημοφιλέστερη δράση που προτίμησαν 155 δήμοι. Ακολουθεί η κεντρική ενιαία πλατφόρμα διαχείρισης και συλλογής δεδομένων δράσεων ψηφιακού μετασχηματισμού των ΟΤΑ, η οργάνωση γραφείου κίνησης και διαχείρισης στόλου οχημάτων από 145 δήμους και ο έξυπνος οδηγός πόλης με καταγραφή τοπικών επιχειρήσεων από 144 δήμους.

Τέλος, σύστημα διαχείρισης ηλεκτρονικών πληρωμών έχουν προτιμήσει 135 δήμοι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία