Οι γεωπολιτικές συνθήκες είναι πλέον τέτοιες που οι επενδυτές δεν μπορούν να αγνοήσουν την αμυντική τεχνολογία, ενώ συμβάλλουν στον περιορισμό του δεκαετούς φλερτ του επιχειρηματικού κεφαλαίου με το λογισμικό, σύμφωνα με αρκετούς επενδυτές σε startup.

Οι πόλεμοι στην Ουκρανία και το Ισραήλ έχουν ωθήσει τους επιχειρηματίες επενδυτικών κεφαλαίων να ανοίξουν τα πορτοφόλια τους προς τη λεγόμενη αμυντική τεχνολογία, τον εξοπλισμό και τα συστήματα που χρησιμοποιούνται για την υπεράσπιση των κρατικών συμφερόντων, σύμφωνα με έκθεση της AIN Ventures.

Τραμπ: Ποιοι γίγαντες της Silicon Valley τον υποστηρίζουν με γενναιόδωρες χορηγίες

Μεταξύ 2021 και 2023, οι επενδυτές διοχέτευσαν 108 δισεκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες αμυντικής τεχνολογίας, ανέφερε η Washington Post τον Φεβρουάριο, επικαλούμενη στοιχεία του PitchBook.

Για χρόνια, οι εταιρείες ιδιωτικών και επιχειρηματικών κεφαλαίων έχουν κερδίσει πολλά χρήματα επενδύοντας σε λογισμικό. Η υπηρεσία τηλεδιάσκεψης Zoom, η υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων στο χώρο εργασίας Slack και η εταιρεία κατασκευής λογισμικού στεγαστικών δανείων Ellie Mae είναι μερικά μόνο παραδείγματα εταιρειών που έχουν αποφέρει τεράστιες αποδόσεις στους επενδυτές μέσω αρχικών δημόσιων προσφορών ή εξαγορών.

Αλλά η φρενίτιδα για τη χρηματοδότηση νεοφυών επιχειρήσεων λογισμικού τελικά θα χαλαρώσει, προειδοποίησε η Τζένι Ζιάο, συνεργάτης της Leonis Capital, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Brainstorm Tech στη Γιούτα. Ο λόγος είναι η τεχνητή νοημοσύνη που θα μειώσει το κόστος δημιουργίας λογισμικού σχεδόν στο μηδέν, καθιστώντας την δύσκολο να βγάλεις χρήματα λόγω του ανταγωνισμού, είπε.

Η άνοδος του hardware

Αντίθετα, το hardware, τα προϊόντα με φυσική υπόσταση, ένας τομέας που οι εταιρείες τεχνολογίας δεν θέλουν να ασχοληθούν λόγω υψηλού κόστους, θα υποστεί μια μεταμόρφωση, υποστήριξε η Ζιάο. Γι’ αυτό η αμυντική τεχνολογία θεωρείται πλέον καλή επένδυση. «Σχεδόν πάντα πρέπει να έχετε κάποιο είδος υλικού και κάποιο είδος σκληρής τεχνολογίας», είπε η Ζιάο.

Φυσικά, η αμυντική τεχνολογία δεν είναι ένας νέος τομέας, καθώς οι startups διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία νέας αμυντικής τεχνολογίας για περισσότερα από 20 χρόνια, σύμφωνα και με τη McKinsey. Επιπλέον, ένας μικρός αριθμός εταιρειών τεχνολογίας κάνει ήδη θραύση στην αμυντική τεχνολογία, όπως η SpaceX, η εταιρεία εξόρυξης δεδομένων Palantir και η startup αμυντικής τεχνολογίας Anduril.

Ως έχει, η χρηματοδότηση της αμυντικής τεχνολογίας από κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου ποικίλλει σημαντικά ανά έτος.

Για παράδειγμα, μέχρι τα μέσα Μαΐου του τρέχοντος έτους, οι επενδύσεις επιχειρηματικών συμμετοχών σε αμυντικές νεοφυείς επιχειρήσεις μειώθηκαν κατά 62% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2023, σύμφωνα με το Crunchbase. Ένα μεγάλο μέρος της πτώσης αποδόθηκε σε μεγάλους γύρους χρηματοδότησης το 2023.

Ο Μάρκους Ρίου, συνεργάτης της Battery Ventures, συμφώνησε ότι οι τεχνολογικοί τομείς εκτός λογισμικού πιθανότατα θα πάνε καλά τα επόμενα χρόνια. «Υπάρχει μια γενική αφύπνιση για την πιθανότητα δημιουργίας εταιρικής αξίας σε άλλους τομείς εκτός από το λογισμικό, κάτι που είναι καλό», ανέφερε.

Ο Νέιθαν Πουν, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της υπηρεσίας παράδοσης ιατρικών drone Avol Aerospace, προέβλεψε ότι η τεταμένη σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας θα μπορούσε να είναι ευλογία για ορισμένες επιχειρήσεις. Αναμένει από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να πλήξει τα προϊόντα από την Κίνα και τις αμερικανικές εταιρείες που βασίζονται σε κινεζικά εξαρτήματα, όπως έχει ήδη κάνει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση με ημιαγωγούς υψηλής ποιότητας. «Αυτό που θα δούμε είναι ότι πολλές εγχώριες εταιρείες drone με έδρα τις ΗΠΑ γίνονται εξαιρετικά κερδοφόρες», επρόσθεσε ο Πουν.

Ουκρανικό χερσαίο drone Ironclad

Δοκιμές σε πραγματικό χρόνο και τόπο

Επί του παρόντος, οι στρατιωτικές συγκρούσεις, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, μπορούν επίσης να χρησιμεύσουν ως πειραματικό πεδίο για τις τεχνολογικές εταιρείες που αναπτύσσουν, είπε ο Πουν. Οι επιχειρήσεις δεν χρειάζεται να πληρώνουν για πιλότους, μπορούν απλώς «να στείλουν drones στην Ουκρανία για να δοκιμάσουν το πιο πρόσφατο υλικολογισμικό», είπε, αναφερόμενος στο λογισμικό που είναι ενσωματωμένο σε drone.

Οι συμμετέχοντες συζήτησαν επίσης την άνοδο του εθνικισμού των ΗΠΑ και τον αυξανόμενο συντηρητισμό στη Silicon Valley. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποδέχτηκε επισήμως την προεδρική υποψηφιότητα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών και επέλεξε τον γερουσιαστή Βανς ως αντιπρόεδρό του. Ο Βανς είναι πρώην επενδυτής που εργάστηκε στο Mithril Capital του Πίτερ Τίελ και στο Revolution του Στιβ Κέις, πριν ξεκινήσει τη δική του επενδυτική εταιρεία.

Μέχρι πρόσφατα, πολλές εταιρείες τεχνολογίας απέφευγαν να συνεργάζονται με την κυβέρνηση των Η.Π.Α για αμυντική τεχνολογία. Το 2018, η Google αποφάσισε να μην ανανεώσει ένα συμβόλαιο με το Πεντάγωνο για τεχνολογία που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για θανατηφόρους σκοπούς μετά αντίρρηση υπαλλήλων της.

Η αποστροφή αυτή όμως φαίνεται πως αλλάζει. Η Ζιάο, της Leonis Capital, εντόπισε μια τάση προς τον συντηρητισμό παγκοσμίως που έκανε πιο δημοφιλή τα startups που σχετίζονται με την άμυνα και την επένδυση σε αυτά. Η αλλαγή στη σκέψη αντανακλάται εν μέρει από τους δισεκατομμυριούχους της Silicon Valley που υποστηρίζουν όλο και περισσότερο τους συντηρητικούς υποψηφίους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Δημήτρης Παπαστεργίου: «Γκάζι» στο Πρόγραμμα Ψηφιακού Μετασχηματισμού των ΟΤΑ
Τεχνολογία |

«Γκάζι» από Παπαστεργίου για τα 235 εκατ. του «Smart Cities» στους δήμους

Την πρόθεση της κυβέρνησης να «τρέξει» ταχύτερα το πρόγραμμα «Smart Cities» των ΟΤΑ τόνισαν ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου και ο υπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος