Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες μια δύσκολη εβδομάδα για τη Wall Street, με τις αναταράξεις που προηγήθηκαν τελικά να μετατρέπονται σήμερα σε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τοποθετήσεις, μετά και τα θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τις προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες τον Ιούνιο.

Ειδικότερα, ο Dow Jones κατέγραψε άνοδο 1,64% στις 40.589 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,11% στις 5.459 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 1,03% στις 17.357 μονάδες.

Ωστόσο, η εβδομάδα ήταν δύσκολη για τη Wall Street. Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,8% αυτή την εβδομάδα, ενώ ο Nasdaq έχασε 2,1%. Ο Dow, από την άλλη, κατάφερε να κλείσει θετικά κατά 0,7%, ολοκληρώνοντας την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα.

Στο ταμπλό της Wall Street

Σε επίπεδο τίτλων, ο κατασκευαστής ιατρικών συσκευών Dexcom σημείωσε βουτιά περίπου 40% μετά την έκδοση απογοητευτικής καθοδήγησης για ολόκληρο το έτος.

Από την άλλη, η εταιρεία υποδημάτων Deckers ανέφερε οικονομικά κέρδη και έσοδα πρώτου τριμήνου που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών, με τη μετοχή να ενισχύεται κατά 11,8%.

Οι κινήσεις σήμερα ήταν ένας συνδυασμός των υπερπουλημένων επιπέδων, της ισχυρότερης από το αναμενόμενο ανακοίνωσης για το ΑΕΠ την Πέμπτη και της άποψης ότι η Federal Reserve θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια λόγω της οικονομικής ανθεκτικότητας, δήλωσε ο Sam Stovall της CFRA Research. «Επίσης, η σημερινή θετική ανακοίνωση του PCE βοήθησε την αγορά», πρόσθεσε.

Ειδικότερα, οι προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες (PCE) κατέγραψαν μηνιαία άνοδο 0,3% ή 57,6 δισ. δολάρια τον Ιούνιο, σύμφωνα με το Bureau of Economic Analysis. Εν τω μεταξύ, το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 0,2% ή 50,4 δισ. δολάρια την ίδια περίοδο.

Ο δείκτης τιμών PCE αυξήθηκε κατά 0,1% σε μηνιαία βάση και 2,5% σε ετήσια. Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, το ποσοστό αυξήθηκε κατά 0,2% σε μηνιαία βάση και 2,6% σε ετήσια βάση.

«Τα νούμερα έχουν αρχίσει να δαμάζονται», σχολίασε ο Ken Mahoney, πρόεδρος της Mahoney Asset Management. «Στην κατοικία και την ακίνητη περιουσία, αρχίζουμε να βλέπουμε κάποιες ρωγμές, φέρνοντας πιο κοντά τη μείωση επιτοκίων», πρόσθεσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι οικονομολόγοι της Bank of America αναμένουν ότι η Federal Reserve θα διατηρήσει αμετάβλητο το επιτόκιο πολιτικής της τον Ιούλιο, υποδεικνύοντας παράλληλα ότι η πρόοδος στη μείωση του πληθωρισμού έχει επιβεβαιωθεί.

Η Fed είναι αισιόδοξη για την πιθανότητα βραχυπρόθεσμων μειώσεων των επιτοκίων, αλλά είναι απίθανο να σηματοδοτήσει ότι μια μείωση του Σεπτεμβρίου είναι μια «σίγουρη», ανέφεραν οι οικονομολόγοι της BofA.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street