Έστω και οριακά, το χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να σπάσει το τριήμερο πτωτικό σερί σήμερα, αλλά και να κρατήσει το θετικό πρόσημο της εβδομάδας, η οποία είχε αρκετές αναταράξεις, με κυρίαρχο το stock picking από τους βραχυπρόθεσμους.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βρίσκει ενέργεια από Μυτιληναίο και ΔΕΗ

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,37% στις 1.469,25 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.462,25 μονάδων (-0,11%) και 1.470,01 μονάδων (+0,42%). Ο τζίρος ανήλθε στα 144,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 23,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 6,9 εκατ. τεμάχια αξίας 64,1 εκατ. ευρώ.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο τζίρος εκτοξεύθηκε στις δημοπρασίες με ένα πακέτο 3,5 εκατ. τεμαχίων στη ΔΕΗ, αξίας 40,7 εκατ. ευρώ, αφού έγιναν στα 11,63 ευρώ. Το πακέτο αντιστοιχεί στο 0,9% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης. Επίσης, μεταξύ άλλων έγιναν και δύο πακέτα στην Τέρνα Ενεργειακή, 786 χιλ. τεμαχίων, στα 19,23 ευρώ. Η αξία των πακέτων ξεπέρασε τα 15 εκατ. ευρώ και αφορούσε το 0,67% της εταιρείας .

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,36% στις 3.575,55 μονάδες, ενώ στο +0,11% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.317,40 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,49% στις 1.293,69 μονάδες.

Η αγορά έκλεισε την τέταρτη θετική εβδομάδα στη σειρά, με τον ΓΔ να σημειώνει άνοδο 0,33%, ο FTSE 25 όμως έχασε 0,07% και ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε κατά 2,17%.

Εβδομάδα κομβικής σημασίας

Μια εβδομάδα αναταράξεων με έντονες διακυμάνσεις σε όλες τις αγορές με αφορμή τα χαμηλότερα των αναμενομένων μεγέθη κερδοφορίας και την αναβολή επιχειρηματικών συμφωνιών ολοκληρώθηκε βάζοντας εκ νέου το στοιχείο της αβεβαιότητας στους επενδυτές, σχολιάζει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities.

Οι επιμέρους απαιτητικές αποτιμήσεις στις μετοχές του κλάδου τεχνολογίας στις ΗΠΑ προσγειώθηκαν κάπως ανώμαλα υπενθυμίζοντας ότι παρά το περιβάλλον υπερβάλλουσας ρευστότητας ο βασικός καταλύτης κίνησης των αγορών είναι και θα παραμείνει η κερδοφορία και η προοπτική αύξησης των κερδών στο μέλλον. Η πίεση μεταδόθηκε σε όλες τις ανεπτυγμένες αγορές, δεν άφησε ανεπηρέαστο το ΧΑ το οποίο ωστόσο είχε ηπιότερης έντασης διακυμάνσεις.

Η ερχόμενη εβδομάδα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «κομβική» καθώς εντός και εκτός των τειχών αναμένονται νέα υψηλού ειδικού βάρους από το μέτωπο της εταιρικής κερδοφορίας, από το μέτωπο δηλαδή που ήταν ο βασικός φορέας των ρευστοποιήσεων.

Στο εσωτερικό επενδυτική κοινότητα αναμένεται να εστιάσει στις τράπεζες την προσεχή εβδομάδα καθώς μέσα σε τρεις ημέρες θα ολοκληρωθούν οι δημοσιεύσεις των αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου.

Σε γενικές γραμμές αναμένεται μείωση του επιτοκιακού εισοδήματος (-3,1% 2,048 δις ευρώ) σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2024 λόγω της μετανάστευσης λογαριασμών όψεως προς τις προθεσμιακές καταθέσεις, καλύτερα έσοδα από προμήθειες (+3,5% 473 εκατ. ευρώ), καλύτερες των αρχικών εκτιμήσεων πιστωτικές απομειώσεις (249 εκατ. ευρώ) και καλύτερη εικόνα στις μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις κυρίως λόγω της προόδου που έχει συντελεστεί στο χαρτοφυλάκιο ΜΕΔ της Alpha Bank.

Στην τελική γραμμή οι τέσσερις τράπεζες θα δείξουν συνολικά κέρδη 1,05 δις ευρώ έναντι 1,09 δις ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2024 ανεβάζοντας την κερδοφορία του α’ εξαμήνου στα 2,14 δις ευρώ αμιγώς από λειτουργική συνεισφορά, επίδοση που συνιστά ρεκόρ από το 2008. Εφόσον οι τάσεις αυτές επιβεβαιωθούν θα υπάρξει περιθώριο για θετικές αναθεωρήσεις των αρχικών καθοδηγήσεων από τις διοικήσεις για το υπόλοιπο της χρονιάς και ακολούθως αναβαθμίσεις αξιολογήσεων.

Τεχνική εικόνα

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης είχε την ένταση διαφυγής μετά την ανοδική διάσπαση των 1452 μονάδων κάνοντας ένα μίνι ράλι 35 μονάδων το οποίο ωστόσο αναχαιτίστηκε υπό την πίεση της πτώσης των διεθνών αγορών. Το γεγονός ότι η διόρθωση σταμάτησε στις 1.450 μονάδες δείχνει ότι οι αγοραστές δεν έχασαν τον έλεγχο της αγοράς, μάλιστα σε μια ιδιαίτερα νευρική συνεδρίαση όπως αυτή της Πέμπτης έδειξαν ισχυρά αντανακλαστικά κλείνοντας την αγορά με οριακές απώλειες διατηρώντας όλους τους τεχνικούς δείκτες αγορασμένους.

Το σενάριο επαναπροσέγγισης των 1.505 μονάδων παραμένει σε ισχύ, οι πωλητές έχασαν την ευκαιρία να γυρίσουν την τάση με το μέρος τους και η νέα τοπική κορυφή που θα κληθεί να υπερκεράσει ο Γενικός Δείκτης πριν το νέο φετινό υψηλό είναι οι 1.487 μονάδες, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Λάμδα, ο ΔΑΑ και ο Μυτιληναίος πρόσφεραν σημαντικές στηρίξεις στην αγορά, κλείνοντας μάλιστα με κέρδη άνω του 2%, ενώ άνω του +1% έκλεισαν οι ΔΕΗ και Autohellas. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Aegean, Jumbo, Βιοχάλκο, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Coca Cola, Τέρνα Ενεργειακή και Τιτάν.

Στον αντίποδα, η Alpha Bank έχασε 1,25%, με τις Cenergy, Eurobank, Ελληνικά Πετρέλαια, Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Σαράντης, ΕΛΧΑ και Εθνική να κλείνουν ήπια πτωτικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Άντεξε τις πιέσεις, με άλμα ΟΤΕ και «γύρισμα» από Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Άντεξε τις πιέσεις το ΧΑ, με άλμα ΟΤΕ και «γύρισμα» από Εθνική

Παρά το γεγονός ότι είδε να απειλούνται ακόμη και οι 1.450 μονάδες, το Χρηματιστήριο Αθηνών τελικά ήλεγξε στο μέτρο του δυνατού τις απώλειες και κράτησε τις 1.460 μονάδες στο κλείσιμο