Σε αύξηση των επιτοκίων της κατά 200 μονάδες βάσης από το 16% στο 18% προχώρησε η Τράπεζα της Ρωσίας, ανεβάζοντας το κόστος δανεισμού για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2023, αφήνοντας παράλληλα ανοικτό το παράθυρο για να νέες αυξήσεις στα επιτόκια στις επόμενες συνεδριάσεις της.

«Στις 26 Ιουλίου 2024, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ρωσίας αποφάσισε να αυξήσει τα βασικά επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσης στο 18,00% ετησίως. Ο πληθωρισμός έχει επιταχυνθεί και αναπτύσσεται σημαντικά πάνω από τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ρωσίας τον Απρίλιο. Η ανάπτυξη της εγχώριας ζήτησης εξακολουθεί να ξεπερνά τις δυνατότητες επέκτασης της προσφοράς αγαθών και υπηρεσιών Για να αρχίσει να μειώνεται ξανά, η νομισματική πολιτική πρέπει να γίνει πιο αυστηρή και αναμένεται περαιτέρω αύξηση των βασικών επιτοκίων στις προσεχείς συνεδριάσεις της», ανέφερε η ρυθμιστική αρχή.

Ρωσία: Χάνει τη μάχη με τον πληθωρισμό – Προς νέα αύξηση επιτοκίων η κεντρική τράπεζα

Νέες αυξήσεις στα επιτόκια

Ταυτόχρονα, η Τράπεζα της Ρωσίας αύξησε την πρόβλεψή της για το μέσο βασικό επιτόκιο το 2024 στο 16,9-17,4%, και το 2025 η ρυθμιστική αρχή αναμένει ότι το μέσο βασικό επιτόκιο θα είναι της τάξης του 14-16%.

Μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προβλέψεις

Η Τράπεζα της Ρωσίας αναμένει ότι η ρωσική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,5-4% έως το τέλος του 2024 στην επικαιροποιημένη μακροοικονομική της πρόβλεψη. Νωρίτερα, η ρυθμιστική αρχή είχε προβλέψει ότι το ρωσικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,5-3,5% φέτος.

Σύμφωνα με τη δημοσιευμένη μακροοικονομική πρόβλεψη, το 2025, η ρωσική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 0,5-1,5% (προβλεπόμενη προηγουμένως – 1-2%), και το 2026 – κατά 1-2% (1,5%-2,5%). Το 2027, η ρωσική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 1,5-2,5%.

Η ρυθμιστική αρχή αύξησε επίσης σημαντικά την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό για τη Ρωσία το 2024 σε 6,5-7% από 4,3-4,8%, αλλά αναμένει ότι θα μειωθεί στο 4-4,5% το 2025.

Ελλείψεις εργαζομένων

Την ίδια στιγμή, η Κεντρική Τράπεζα σημειώνει την αυξανόμενη έλλειψη εργατικού δυναμικού. «Σε αυτές τις συνθήκες, η αύξηση της εγχώριας ζήτησης δεν οδηγεί σε αναλογική διεύρυνση της προσφοράς αγαθών και υπηρεσιών, αλλά αυξάνει το κόστος των επιχειρήσεων και, κατά συνέπεια, εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις», ανέφερε η ρυθμιστική αρχή.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ρυθμιστικής αρχής, ο ετήσιος πληθωρισμός στις 22 Ιουλίου επιταχύνθηκε στο 9% από 8,6% τον Ιούνιο. Αυτή η δυναμική αντανακλά επίσης την αύξηση των τιμολογίων κοινής ωφέλειας από την 1η Ιουλίου.

«Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, το ισοζύγιο των κινδύνων πληθωρισμού εξακολουθεί να κλίνει προς τα πάνω. Οι βασικοί προπληθωριστικοί κίνδυνοι συνδέονται με αλλαγές όσον αφορά το εμπόριο (συμπεριλαμβανομένων των γεωπολιτικών εντάσεων), τις επίμονες υψηλές προσδοκίες για τον πληθωρισμό και την ανοδική απόκλιση της ρωσικής οικονομίας από την πορεία ισορροπημένης ανάπτυξης. Οι αποπληθωριστικοί κίνδυνοι σχετίζονται κυρίως με ταχύτερη επιβράδυνση της αύξησης της εγχώριας ζήτησης από ό,τι αναμενόταν στο βασικό σενάριο», πρόσθεσε η Τράπεζα της Ρωσίας.

Επιπλέον, η Τράπεζα της Ρωσίας προβλέπει την τιμή του πετρελαίου Brent το 2027 στα 70 δολάρια το βαρέλι. Η ρυθμιστική αρχή αύξησε επίσης την πρόβλεψή της για την τιμή του πετρελαίου το 2026 στα 75 δολάρια από 70 δολάρια το βαρέλι. Οι προβλέψεις για το 2024 και το 2025 παρέμειναν αμετάβλητες στα 85 και 80 δολάρια το βαρέλι, αντίστοιχα.

Η Τράπεζα της Ρωσίας σχεδιάζει να πραγματοποιήσει την επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 13 Σεπτεμβρίου, κατά την οποία δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Τζιτζικώστας : Το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη τον Φεβρουάριο του 2023, δεν έπρεπε να συμβεί
Διεθνή |

Το δυστύχημα στα Τέμπη, δεν έπρεπε να συμβεί - Η ασφάλεια κορυφαία προτεραιότητά μου, λέει ο Τζιτζικώστας

Ο υποψήφιος για τη θέση του Επιτρόπου Μεταφορών μιλώντας στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο είπε ότι « Ένα τέτοιο δυστύχημα δεν πρέπει να ξανασυμβεί πουθενά στην Ευρώπη»