Πολλοί ξενοδόχοι υπερεκτίμησαν την ζήτηση για δωμάτια στην Πόλη του Φωτός λόγω Ολυμπιακών Αγώνων. Τώρα όμως, οι τιμές των ξενοδοχείων στο Παρίσι κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων έχουν πέσει σχεδόν στο μισό των τιμών αιχμής τους, υπογραμμίζοντας ότι οι ξενοδόχοι μπορεί να εκτίμησαν λάθος τη ζήτηση για ακριβά δωμάτια.

Τα καταλύματα διατίθενται πλέον με 313 ευρώ κατά μέσο όρο ανά διανυκτέρευση μεταξύ 26 Ιουλίου και 11 Αυγούστου, μειωμένα κατά 41% από το μέγιστο ποσοστό των €531  που παρατηρήθηκε περίπου 11 μήνες πριν από τους Αγώνες, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ταξιδιωτικών πληροφοριών Lighthouse.

Παρίσι: Σε απόγνωση οι brasseries λόγω… Ολυμπιακών Αγώνων 

Οι τιμές εξακολουθούν να είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο των 175 ευρώ κατά την ίδια περίοδο το περασμένο καλοκαίρι, αλλά αυτή η πτώση δείχνει ότι οι επισκέπτες δεν είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν υπέρογκα ποσά ακόμη και για ένα σημαντικό γεγονός όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Κάποιοι υπήρξαν άπληστοι και το πλήρωσαν

Οι ξενοδόχοι που μπόρεσαν να αποφύγουν τη μείωση των τιμών τον περασμένο χρόνο είναι πιθανότατα εκείνοι που επέλεξαν πιο λογικές αυξήσεις. Η Λετίσια Μπρανταρίζ- Μπερού, διευθύντρια του Hotel Bedford τεσσάρων αστέρων και του Hotel de l’Arcade, είπε στο Bloomberg ότι χρέωνε ένα ασφάλιστρο 20% έως 25% πάνω ​​από τις μέγιστες τιμές που είχε στο παρελθόν.

«Δεν μπορείς να είσαι και άπληστος και να προσπαθείς να πουλάς δωμάτια σε μη ρεαλιστικές τιμές», είπε η ίδια. «Διατηρήσαμε τις τιμές μας και ήταν ένα στοίχημα για μας να μην τις ρίξουμε».

Τα πολυτελή ξενοδοχεία έχουν πληγεί σκληρά, παρόλο που δεν αύξησαν τις τιμές τους στον ίδιο βαθμό με τα ξενοδοχεία τριών και τεσσάρων αστέρων. Η συγκεκριμένη ζήτηση κατέρρευσε πριν από τους Αγώνες, με ποσοστά πληρότητας έως και 15% για ορισμένες ημερομηνίες Ιουλίου.

Εμπειρογνώμονες του κλάδου αναφέρουν ότι οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης για υπερφορτωμένες γραμμές του μετρό, τα αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας και οι ανησυχίες για την κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης μπορεί να έχουν αποτρέψει τους επισκέπτες από κρατήσεις ή ακόμη και να έχουν προκαλέσει ακυρώσεις.

Υπάρχει περιθώριο για ανάκαμψη

Ωστόσο, η συνολική πληρότητα των ξενοδοχείων εμφανίζεται σταθερή, φθάνοντας στο 78,2% την εβδομάδα της 22ης Ιουλίου και στο 76,2% την εβδομάδα της 29ης Ιουλίου, σε σύγκριση με 51,4% και 50,1% για τις αντίστοιχες εβδομάδες το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας τουριστικών ερευνών MKG Consulting. Η πληρότητα μειώνεται την εβδομάδα της 5ης Αυγούστου, στο 48,3%, στο ίδιο επίπεδο με 44,8% ένα χρόνο πριν.

«Βλέπουμε μια καλή δυναμική», είπε στο Bloomberg ο Διευθύνων Σύμβουλος της MKG, Βαγγέλης Παναγιώτης, προσθέτοντας ότι οι κρατήσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα βοηθήσουν στην αναπλήρωση του άτονου Ιουνίου και στις αρχές Ιουλίου. «Και οι τιμές δεν είναι κακές. Είμαστε σε μια φάση όπου η αγορά διορθώνεται».

Με τις τιμές να έχουν πρόσφατα μειωθεί και τους Ολυμπιακούς να ξεκινούν σύντομα, υπάρχει ακόμη χρόνος για να αυξηθούν τα επίπεδα πληρότητας. Τα στοιχεία της Lighthouse δείχνουν ότι η πληρότητα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι επί του παρόντος 74,7%.

Στην αντίστοιχη περσινή περίοδο, το 51,7% των δωματίων είχε κρατηθεί, με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής να ανεβάζουν τελικά τα ποσοστά πληρότητας στο 72,8%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή