Ελαφρά υποχώρηση, αλλά εντός του εύρους των εκτιμήσεων, κατέγραψε ο αγαπημένος πληθωρισμός της Federal Reserve τον Ιούνιο, ενισχύοντας τα στοιχήματα για μια ευρέως αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή το υπουργείο Εμπορίου, ο δείκτης τιμών προσωπικών δαπανών κατανάλωσης (PCE) αυξήθηκε κατά 0,1% σε μηνιαία βάση και  κατά 2,5% σε σχέση με πέρυσι. Τον Μάιο ήταν στο 2,6%.

Οι αξιωματούχοι της Fed χρησιμοποιούν το μέτρο PCE ως βάση για τη μέτρηση του πληθωρισμού, ο οποίος συνεχίζει να υπερβαίνει τον μακροπρόθεσμο στόχο της κεντρικής τράπεζας του 2%.

Επιτόκια: Τι προβλέπει για την Fed η Goldman Sachs

Ο βασικός πληθωρισμός

Ο βασικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια, σημείωσε μηνιαία αύξηση 0,2% και 2,6% σε ετήσια βάση, και τα δύο επίσης ευθυγραμμισμένα με τις προσδοκίες. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής τείνουν να εστιάζουν ακόμη περισσότερο στον πυρήνα ως καλύτερο μετρητή μακροπρόθεσμων τάσεων, καθώς το κόστος του φυσικού αερίου και των παντοπωλείων τείνει να παρουσιάζει μεγαλύτερη διακύμανση από άλλα είδη.

Οι τιμές των αγαθών υποχώρησαν 0,2% σε μηνιαία βάση, ενώ οι υπηρεσίες αυξήθηκαν 0,2%. Οι τιμές που σχετίζονται με τη στέγαση τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά 0,3%, καταγράφοντας μια ελαφρά επιβράδυνση από την αύξηση κατά 0,4% σε καθέναν από τους τελευταίους τρεις μήνες και το μικρότερο μηνιαίο κέρδος τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο του 2023.

Η έκθεση ανέφερε επίσης ότι το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε μόλις 0,2%, κάτω από την εκτίμηση 0,4%. Οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,3%, ανταποκρινόμενες στην πρόβλεψη.

Το βλέμμα στη Fed

Υπάρχουν ελάχιστες προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς για τον καθορισμό των επιτοκίων θα προβεί σε οποιεσδήποτε κινήσεις στη συνεδρίαση πολιτικής της την επόμενη Τρίτη και Τετάρτη. Ωστόσο, η αγορά ποντάρει έντονα σε μια μείωση επιτοκίων στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, η οποία θα είναι η πρώτη από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας της Covid.

Καθώς ο πληθωρισμός ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών στα μέσα του 2022, η Fed ξεκίνησε μια σειρά από επιθετικές αυξήσεις που ανέβασαν το βασικό δανειακό της επιτόκιο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 23 ετών.

Οι αγορές μελλοντικής εκπλήρωσης προεξοφλούν με πιθανότητα περίπου 90% μία μείωση τον Σεπτέμβριο, ακολουθούμενες από περικοπές τόσο στις συνεδριάσεις της FOMC του Νοεμβρίου όσο και του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το μέτρο FedWatch του Ομίλου CME.

Οι αξιωματούχοι της Fed, ωστόσο, ήταν προσεκτικοί στις παρατηρήσεις τους και τόνισαν ότι δεν υπάρχει καθορισμένη πορεία πολιτικής, με τα δεδομένα να καθοδηγούν τον δρόμο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή