Οι βρετανικές τραπεζικές άδειες σε γενικές γραμμές βγαίνουν εύκολα. Εξάλλου, η Αρχή Προληπτικής Ρύθμισης έχει εκδώσει σχεδόν 40 κατά την τελευταία δεκαετία σε νέες τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Starling, Monzo και OakNorth, σύμφωνα με τους FT. Ωστόσο, η fintech Revolut με έδρα το Λονδίνο αγωνίζεται να ενταχθεί στη λίστα για περισσότερα από τρία χρόνια. Επιτέλους εκπλήρωσε την επιθυμία της. Αλλά αυτό το επίτευγμα από μόνο του δεν θα είναι αρκετό για να διαλύσει τις αμφιβολίες.

Revolut: Έλαβε τραπεζική άδεια, αλλά με περιορισμούς – Τι σημαίνει

Oι δυσκολίες δείχνουν… ανάπτυξη

Οι δυσκολίες της Revolut να εξασφαλίσει τραπεζική άδεια στο Ηνωμένο Βασίλειο, εν μέρει, αντικατοπτρίζουν την ανάπτυξή της. Τα έσοδα συνέχισαν να αυξάνονται και σχεδόν διπλασιάστηκαν σε περισσότερα από 2 δισ. δολάρια πέρυσι. Προβλήματα όπως οι καθυστερήσεις στους λογαριασμούς του 2021 και του 2022 – που προκλήθηκαν από ερωτήσεις ελεγκτών σχετικά με την επαλήθευση εσόδων – δικαιολόγησαν την προσεκτική προσέγγιση των ρυθμιστικών αρχών. Εν τω μεταξύ, η χαλάρωση στις χρηματοπιστωτικές αγορές ώθησε τους ιδιώτες επενδυτές της Revolut να μειώσουν την αποτίμησή της.

Ωστόσο, η εξασφάλιση της τραπεζικής άδειας ξεπερνάει ένα σημαντικό εμπόδιο. Μια συνεχιζόμενη πώληση μετοχών εργαζομένων αξίας 500 εκατ. δολαρίων θα μπορούσε να είναι μια περαιτέρω απόδειξη ότι η εμπιστοσύνη επιστρέφει. Μια αναφερόμενη αποτίμηση άνω των 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα ήταν ένα σημαντικό ασφάλιστρο στα 33 δισεκατομμύρια δολάρια που αποδόθηκαν τελευταία στη Revolut σε έναν γύρο ιδιωτικής χρηματοδότησης το 2021.

Οι εσωτερικές προβλέψεις της εταιρείας είναι εξαιρετικά ανοδικές. Υπολογίζει ότι μπορεί να φτάσει τα έσοδα των 9 δισ. δολαρίων μέχρι το τέλος του 2026. Αυτό θα απαιτούσε αύξηση των εσόδων για να επιταχυνθεί από το 55% που αναμένει η Revolut φέτος, σχεδόν διπλασιάζοντας και πάλι σε διάστημα δύο ετών.

Απογείωση με αποτίμηση 40 δισ. δολαρίων

Εάν εκπληρώσει τις υψηλές υποσχέσεις της, τότε οι επενδυτές στην τελευταία πώληση μετοχών δεν θα έχουν κακή συμφωνία. Υποθέτοντας ότι το ήμισυ της ανάπτυξης που απαιτείται για την επίτευξη του στόχου του 2026 έρχεται το επόμενο έτος και η κερδοφορία παραμένει σταθερή, τότε μια αποτίμηση 40 δισ. δολαρίων ισοδυναμεί με 25 φορές τα κέρδη του 2025. Η Wise του Ηνωμένου Βασιλείου και η βραζιλιάνικη ψηφιακή τράπεζα Nu διαπραγματεύονται και οι δύο με κέρδη 22 φορές το 2025.

Το πρόβλημα είναι ότι οι φιλοδοξίες ανάπτυξης της Revolut φαίνονται τουλάχιστον τολμηρές – ακόμη και αν η τραπεζική της άδεια θα βοηθήσει. Αυτό ισχύει διπλά σε ένα πλαίσιο πτώσης των επιτοκίων: Τα έσοδα από τόκους αντιπροσώπευαν πάνω από το ένα τέταρτο των εσόδων της πέρσι.

Τουλάχιστον, η Revolut ίσως χρειαστεί να θυσιάσει την κερδοφορία για να εκπληρώσει τις υποσχέσεις. Δαπάνησε 241 εκατομμύρια λίρες για διαφήμιση και μάρκετινγκ πέρυσι, διπλάσια από ό, τι έκανε το 2022 – ή περίπου 20 λίρες ανά νέο πελάτη. Αυτό φαίνεται υψηλό σε σύγκριση με τις εκτιμώμενες 7 λίρες ανά πελάτη που ξόδεψαν οι Wise και Nu το 2023.

Οι εταιρείες γενικά αγωνίζονται να επιτύχουν εξαιρετικούς στόχους ανάπτυξης χωρίς να βλάψουν τα κέρδη και να ενοχλήσουν τους επενδυτές. Οι μεγάλες φιλοδοξίες της Revolut σημαίνουν ότι θα μπορούσε εύκολα να πέσει θύμα αυτής της παγίδας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή