Την πρόθεσή του να απαγορεύσει την είσοδο στη Ρωσία 13 Ιαπώνων εκδήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών. Ανάμεσά τους ο προέδρος της Toyota Ακίο Τογιόντα και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Rakuten Group Χιρόσι Μικιτάνι.

Το ακραίο αυτό μέτρο μέτρο ελήφθη ως αντίποινα για τις κυρώσεις του Τόκιο κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ιαπωνία: Γιατί όλοι θέλουν να την επισκεφτούν

Οι 13 Ιάπωνες περιλαμβάνουν επίσης τον Πρόεδρο της Toray Industries Μιτσούο Όγια και τον Πρόεδρο της Toyobo Ικούο Τακεούτσι, καθώς και τον Πρόεδρο της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Διεθνούς Συνεργασίας Ακιχίκο Τανάκα.

Ενώ η Μόσχα έχει επιβάλει στο παρελθόν απαγορεύσεις εισόδου σε Ιάπωνες υπηκόους, είναι σπάνιο να επιβάλλονται περιορισμοί σε στελέχη επιχειρήσεων. Η κίνηση είναι προφανώς μια επίδειξη δυσαρέσκειας από τη Μόσχα για την αποχώρηση των ιαπωνικών εταιρειών από τη Ρωσία και τη βοήθειά τους στην Ουκρανία.

Οι ιαπωνικές εταιρείες πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες να επανέλθουν στη ρωσική αγορά ακόμη και αν επέλθει το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία και το Τόκιο άρει τις κυρώσεις του στη Ρωσία.

Ρωσία: Αντίποινα στην ιαπωνική αρωγή στην Ουκρανία

Ο γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Γιοσιμάσα Χαγιάσι επέκρινε τη ρωσική απαγόρευση, λέγοντας την Τετάρτη ότι το μέτρο είναι «εντελώς απαράδεκτο καθώς περιορίζει τις νόμιμες δραστηριότητες των ιαπωνικών εταιρειών». Η ιαπωνική κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε στη Ρωσία για την απαγόρευση εισόδου, δήλωσε ο Χαγιάσι σε συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με την Japan Times.

Ο Χαγιάσι υπερασπίστηκε τις ιαπωνικές κυρώσεις στη Ρωσία, λέγοντας ότι ήρθαν ως απάντηση στην εισβολή της στην Ουκρανία που παραβιάζει σαφώς το διεθνές δίκαιο.

Αυτές σήμαιναν πως η Toyota σταμάτησε την παραγωγή σε εργοστάσιο στην Αγία Πετρούπολη και το εργοστάσιο παραδόθηκε σε ρωσική αυτοκινητοβιομηχανία μετά την εθνικοποίηση.

Ο Μικιτάνι της Rakuten εργάζεται ενεργά για να βοηθήσει την Ουκρανία και έχει επισκεφθεί την πρωτεύουσά της, το Κίεβο.

Στη λίστα περιλαμβάνεται και ο πρόεδρος της Nikken, κατασκευαστής εργαλειομηχανών. Κατασκευάζει εξοπλισμό εκκαθάρισης ναρκοπεδίων που η ιαπωνική κυβέρνηση παρέχει στην Ουκρανία σε συνεργασία με την JICA.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δεν εξήγησε πώς επιλέχθηκαν άτομα για τη λίστα, η οποία δεν περιελάμβανε τους επικεφαλής μεγάλων ιαπωνικών εταιρειών όπως η Mitsubishi, η Honda ή η Sony επισημαίνει η Moscow Times.

Η Μόσχα ανακοίνωσε απαγόρευση εισόδου για 63 Ιάπωνες, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Φούμιο Κισίντα και των νομοθετών, τον Μάιο του 2022, αμέσως μετά την έναρξη της εισβολής. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους, 384 ιαπωνικοί νομοθέτες της Βουλής των Αντιπροσώπων προστέθηκαν στη λίστα μη εισόδου της Ρωσίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή