Σε νέα αύξηση του επιτοκίου αναμένεται ότι θα προχωρήσει Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, που έχει ρίξει ήδη από πέρσι τα επιτόκια στη μάχη απέναντι στον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Σε έναν χρόνο τα επιτόκια υπερδιπλασιάστηκαν, ωστόσο ο πληθωρισμός συνέχισε να αυξάνεται, φτάνοντας πάνω από το 9% αυτόν τον μήνα. Από είδη διατροφής όπως οι πατάτες που εκτοξεύτηκαν κατά 91% μέχρι τα εισιτήρια για την οικονομική θέση στα αεροπλάνα, που αυξήθηκαν κατά 35%, η ζωή για τους ρώσους πολίτες γίνεται όλο και πιο ακριβή, όπως επισημαίνουν οι FT.

Economist: Πώς ο Πούτιν δημιούργησε μια φούσκα ακινήτων στη Ρωσία

Παρόλο που οι αυξήσεις των τιμών έχουν μετριαστεί σε μεγάλο μέρος τoυ κόσμου, μάχη της Ρωσίας με τον πληθωρισμό γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών από την κυβέρνηση και η έλλειψη ρεκόρ εργατικού δυναμικού -καθώς άνδρες σε ηλικία εργασίας πηγαίνουν στο μέτωπο ή φεύγουν- έχουν τροφοδοτήσει την άνοδο στους μισθούς και στις τιμές.

Παράλληλα, τα νέα πακέτα κυρώσεων από τη Δύση έχουν περιπλέξει τις διεθνείς πληρωμές, αυξάνοντας περαιτέρω το κόστος για τους εισαγωγείς.

Οι τιμές δεν αυξάνονται αρκετά γρήγορα ώστε να προκαλέσουν οικονομική κρίση ή κοινωνική αναταραχή. Αλλά αποτελούν ένδειξη των αυξανόμενων ανισορροπιών σε ένα δεύτερο επίπεδο. Επιπλέον, υποδεικνύουν ότι ο πόλεμος γίνεται όλο και πιο δαπανηρός.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι επεξεργάζεται τρόπους συγκράτησης του πληθωρισμού και δεν έκρυψε την ανησυχία της κυβέρνησης και της κεντρικής τράπεζας.

Από τον προηγούμενο Δεκέμβριο η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας διατηρεί σε υψηλό επίπεδο το βασικό επιτόκιο, στο 16%, σε μια προσπάθεια συγκράτησης των ανατιμήσεων. Αυτό όμως δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Όπως, άλλωστε, σχολίασαν οι αναλυτές της JP Morgan πρόσφατα, η ανθεκτικότητα της ρωσικής οικονομίας στη σφιχτή νομισματική πολιτική «παραμένει ένα περίεργο φαινόμενο».

Η κεντρική τράπεζα ανέφερε σε πρόσφατη έκθεση ότι η μείωση του πληθωρισμού θα απαιτήσει μια «σημαντικά μεγαλύτερη περίοδο» υψηλότερων επιτοκίων από τις προηγούμενες προβλέψεις της.

Ο δείκτης Μπορς, που μετρά τις τιμές των πρώτων υλών για το παραδοσιακό ρωσικό φαγητό, αυξήθηκε κατά 26% σε ετήσια βάση.

Μεταξύ των Ρώσων, ο πληθωρισμός ξυπνά μνήμες από την οικονομική κρίση της δεκαετίας του 1990 κατά τη διάρκεια της οδυνηρής μετάβασης στον καπιταλισμό: Οι αυξανόμενες τιμές αναγκάζουν πολλούς να μειώσουν την κατανάλωση, να περιορίσουν τις διακοπές ή να αναζητούν στις συζητήσεις στο  Telegram τις καλύτερες προσφορές.

Ταυτόχρονα, η δημογραφική παρακμή της Ρωσίας –λόγω της αποχώρησης πληθυσμού και της επιστράτευσης- έχει επιδεινώσει την έλλειψη διαθέσιμου εργατικού δυναμικού, με τους αξιωματούχους να αναφέρουν λιγότερους αποφοίτους γυμνασίων και πανεπιστημίων.

Ο αριθμός των μεταναστών, μια μακροχρόνια πηγή εργαζομένων, έχει επίσης μειωθεί. Αυτή η τάση είναι πιθανό να συνεχιστεί αφού οι αρχές εφάρμοσαν αυστηρότερους ελέγχους στη μετανάστευση ως απάντηση στην τρομοκρατική επίθεση του Μαρτίου στον συναυλιακό χώρο του Δημαρχείου Crocus, με περισσότερα από 140 θύματα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή