Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ένα δύσκολο «τελευταίο μίλι» στον αγώνα της ενάντια στον υψηλό πληθωρισμό, όπως αποδεικνύεται από την πεισματικά υψηλή αύξηση των τιμών των υπηρεσιών, δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ιζαμπέλ Σνάμπελ σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στο Παρασκευή.

Η Σνάμπελ, η πιο ισχυρή μεταξύ των «γερακιών»  που οδήγησαν το πιο απότομο σερί αυξήσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ ποτέ το 2022-23, διατηρεί τον επιφυλακτικό της τόνο, ακόμη και την ώρα που πολλοί από τους συναδέλφους της αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο για περισσότερες μειώσεις επιτοκίων.

«Συνεχίζουμε να αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα συγκλίνει σταδιακά προς τον στόχο μας του 2% κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους», ανέφερε χαρακτηριστικά η Σνάμπελ στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Ωστόσο, ο επίμονος πληθωρισμός των υπηρεσιών δείχνει ότι το «τελευταίο μίλι» της καταπολέμησης του πληθωρισμού είναι ιδιαίτερα δύσκολο».

Σνάμπελ vs Λαγκάρντ

Μετά τη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, η ΕΚΤ τα άφησε αμετάβλητα την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι στην επόμενη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο όλα τα ενδεχόμενο είναι «ανοιχτά», με αρκετούς φορείς χάραξης πολιτικής να εξετάζουν ανοιχτά περισσότερες περικοπές καθώς αμβλύνονται οι πληθωριστικές πιέσεις.

Η Σνάμπελ διευκρίνισε ότι «ορισμένα στοιχεία…δεν ήταν πλήρως σύμφωνα» με τις προσδοκίες της ΕΚΤ την εποχή της μείωσης των επιτοκίων τον Ιούνιο και ότι αυτό δεν θα ακολουθηθεί «αυτόματα» από «μια ολόκληρη σειρά περαιτέρω περικοπών».

«Ο ρυθμός των μειώσεων των επιτοκίων θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα», είπε. «Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για το πόσο μπορούν να μειωθούν συνολικά τα επιτόκια – αυτό είναι επίσης αβέβαιο προς το παρόν».

Το αφήγημα της Σνάμπελ για το «τελευταίο μίλι» αποτέλεσε αντικείμενο έντονης συζήτησης στο συμπόσιο πολιτικής της ΕΚΤ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, όπου μια ακαδημαϊκή εργασία προέβλεψε ένα «εύκολο τελευταίο μίλι» για την κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης.

Ακόμη και ο επικεφαλής της Bundesbank, ενός παραδοσιακά επιθετικού ιδρύματος, άνοιξε την πόρτα για μειώσεις επιτοκίων, αναμένοντας ο πληθωρισμός να υποχωρήσει ξανά στο 2% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους ή το αργότερο στις αρχές του 2026.

«Περιμένω ήδη, όπως έχω ήδη επισημάνει, ότι εάν τα δεδομένα παραμείνουν ίδια τους επόμενους δώδεκα μήνες, μπορεί να υπάρξει πιθανότητα σε κάποια συνάντηση ή άλλη να μπορέσουμε να μειώσουμε περαιτέρω τα επιτόκια», δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank,  Γιαχίμ Νάγκελ σε δημοσιογράφους στο Ρίο την Πέμπτη.

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης ήταν 2,5% τον Ιούνιο. Τα στοιχεία του Ιουλίου αναμένεται να δημοσιευτούν την επόμενη Τετάρτη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή