Σε 66,6 εκατ. δολάρια ανήλθαν τα αναπροσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της Eldorado Gold, μητρική της Ελληνικός Χρυσός, το δεύτερο τρίμηνο του 2024, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.

Οσον αφορά την επένδυση στην Ολυμπιάδα, τα έσοδα αυξήθηκαν σε 45,0 εκατ. δολ. το δεύτερο τρίμηνο του 2024 από 41,6 εκατ. δολ. το δεύτερο τρίμηνο του 2023, κυρίως λόγω της υψηλότερης μέσης επιτευχθείσας τιμής χρυσού.

Το κόστος παραγωγής μειώθηκε σε 31,3 εκατ. δολ. το δεύτερο τρίμηνο του 2024 από 40,0 εκατ. δολ. το δεύτερο τρίμηνο του 2023, χάρη στην αποδοτικότητα της παραγωγής, καθώς και στις ελαφρώς χαμηλότερες δαπάνες για αναλώσιμα.

Στις Σκουριές, το κεφάλαιο ανάπτυξης που επενδύθηκε ανήλθε συνολικά σε 91,9 εκατ. δολ. το δεύτερο τρίμηνο του 2024 και σε 144,4 εκατ. δολ. κατά τη διάρκεια του εξαμήνου που έληξε στις 30 Ιουνίου 2024. Στις 30 Ιουνίου 2024, το κεφάλαιο ανάπτυξης που επενδύθηκε υπέρ του συνολικού κατ’ εκτίμηση κεφαλαίου των 920 εκατ. δολ. ανήλθε συνολικά σε 329 εκατ. δολ.

Κυριότερα γεγονότα δεύτερου τριμήνου 2024 για την Eldorado Gold

Δραστηριότητες

•   Παραγωγή χρυσού: 122.319 ουγγιές σύμφωνα με τις προσδοκίες για το τρίμηνο. Η παραγωγή αυξήθηκε κατά 12% από το δεύτερο τρίμηνο του 2023, αποτυπώνοντας την αυξημένη παραγωγή χρυσού κατά 22% και 14% στο Lamaque και το Kisladag, αντίστοιχα. Η παραγωγή αντισταθμίστηκε ελαφρά από τη χαμηλότερη παραγωγή στην Ολυμπιάδα ως επακόλουθο των διακοπών εργασίας που συνέβαιναν κατά διαστήματα λόγω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για τη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας.

•  Πωλήσεις χρυσού: 121.226 ουγγιές σε μέση επιτευχθείσα τιμή χρυσού ανά πωληθείσα ουγγιά 2.236 δολ. Οι πωλήσεις χρυσού αυξήθηκαν κατά 10% από το δεύτερο τρίμηνο του 2023, κατά κύριο λόγο ως επακόλουθο της αυξημένης παραγωγής στο Lamaque και το Kisladag.

•  Κόστος παραγωγής: 127,8 εκατ. δολ. το δεύτερο τρίμηνο του 2024 έναντι 116,1 εκατ. δολ. το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Η αύξηση οφειλόταν κατά κύριο λόγο στους υψηλότερους όγκους πωλήσεων καθώς και στα ελαφρώς υψηλότερα ταμειακά έξοδα δεδομένου ότι αυτά τα έξοδα επηρεάστηκαν από τα υψηλότερα δικαιώματα εκμετάλλευσης που προέκυψαν από τις υψηλότερες πωλήσεις χρυσού και την υψηλότερη τιμή χρυσού. Επίσης, η αύξηση οφειλόταν στις υψηλότερες τιμές καυσίμων και στις αυξήσεις των εργολαβικών δαπανών και του κόστους εργασίας.

•  Σύνολο ταμειακών εξόδων: 940 δολ. ανά πωληθείσα ουγγιά χρυσού σε σύγκριση με 928 δολ. ανά πωληθείσα ουγγιά χρυσού το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Οι αυξήσεις οφείλονταν κατά κύριο λόγο στα υψηλότερα δικαιώματα εκμετάλλευσης που ήταν απόρροια των υψηλότερων τιμών χρυσού και του υψηλότερου κόστους εξορύξεων καθώς και των χαμηλότερων εσόδων από υποπροϊόντα.

•  Σύνολο Λειτουργικών Δαπανών & Κεφαλαιουχικού Κόστους για την Υποστήριξη της Τρέχουσας Παραγωγής (AISC)1: 1.331 δολ. ανά πωληθείσα ουγγιά χρυσού σε σύγκριση με 1.296 δολ. ανά πωληθείσα ουγγιά χρυσού το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Η αύξηση οφειλόταν στα υψηλότερα συνολικά ταμειακά έξοδα σε συνδυασμό με τις υψηλότερες κεφαλαιουχικές δαπάνες διατήρησης.

•  Σύνολο κεφαλαιουχικών δαπανών: 165,7 εκατ. δολ., συμπεριλαμβανομένων 91,9 εκατ. δολ. ως κεφάλαιο ανάπτυξης(1) που επενδύθηκε στις Σκουριές, με τη δραστηριότητα εστιασμένη στα σημαντικά χωματουργικά έργα και στην κατασκευή υποδομών. Το κεφάλαιο ανάπτυξης στα ενεργά μεταλλεία ανήλθε σε 42,3 εκατ. δολ. και συνδέεται κατά κύριο λόγο με το Kisladag για τη συνεχή επεξεργασία αποβλήτων, την κατασκευή του χώρου έκπλυσης του βόρειου σωρού και των συναφών υποδομών.

•   Προοπτικές παραγωγής και κόστους: Η Εταιρεία διατηρεί τον στόχο για την ετήσια παραγωγή του 2024, που αντιστοιχεί σε 505.000-555.000 ουγγιές χρυσού. Το βάρος της παραγωγής συνεχίζει να τοποθετείται στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Το σύνολο των ταμειακών εξόδων(1) για το πλήρες έτος αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 840-940 δολ. ανά πωληθείσα ουγγιά και μέσο AISC(1) 1.190-1.290 δολ. ανά πωληθείσα ουγγιά.

Οικονομικά

•  Έσοδα: 297,1 εκατ. δολ. το δεύτερο τρίμηνο του 2024, δηλαδή αύξηση 30% από 229,0 εκατ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του 2023, κυρίως λόγω της υψηλότερης μέσης επιτευχθείσας τιμής χρυσού και των υψηλότερων όγκων πωλήσεων.

•  Καθαρές ταμειακές ροές από λειτουργικές συνεχιζόμενες δραστηριότητες: 112,2 εκατ. δολ. σε σύγκριση με 75,3 εκατ. δολ. το δεύτερο τρίμηνο του 2023,πρωτίστως λόγω των υψηλότερων εσόδων, τα οποία αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τους υψηλότερους καταβληθέντες φόρους εισοδήματος.

•  Ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες πριν από τις μεταβολές κεφαλαίου κίνησης2: 132,2 εκατ. δολ. σε σύγκριση με 82,4 εκατ. δολ. το δεύτερο τρίμηνο του 2023, πρωτίστως λόγω των υψηλότερων εσόδων, τα οποία αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τους υψηλότερους καταβληθέντες φόρους εισοδήματος.

•  Ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα και προθεσμιακές καταθέσεις: 595,1 εκατ. δολ. στις 30 Ιουνίου 2024 σε σύγκριση με 5147,7 εκατ. δολ. στις 31 Μαρτίου 2024. Η αύξηση αποδίδεται στις ισχυρές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες σε συνδυασμό με την προγραμματισμένη εκταμίευση από τη Χρηματοδότηση Έργου των Σκουριών, οι οποίες αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τις σημαντικές επενδυτικές δραστηριότητες, ιδιαίτερα στις Σκουριές.

•  Καθαρά κέρδη αποδοτέα στους μετόχους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες: 56,4 εκατ. δολ. ή 0,28 δολ. ανά μετοχή, σε σύγκριση με 1,5 εκατ. δολ. ή 0,01 δολ. ανά μετοχή το δεύτερο τρίμηνο του 2023, αύξηση που οφείλεται στα υψηλότερα έσοδα.

•  Αναπροσαρμοσμένα καθαρά κέρδη προ φόρων, επενδυτικών και χρηματοδοτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων («Αναπροσαρμοσμένο EBITDA»): 155,3 εκατ. δολ. σε σύγκριση με 106,8 εκατ. δολ. το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Η αύξηση αυτή οφειλόταν στα υψηλότερα έσοδα αλλά αντισταθμίστηκε εν μέρει από τις μη πραγματοποιηθείσες ζημίες από παράγωγα καθώς και από τα χαμηλότερα συναλλαγματικά κέρδη.

•  Αναπροσαρμοσμένα καθαρά κέρδη: 66,6 εκατ. δολ. ή 0,33 δολ. ανά μετοχή, σε σύγκριση με 9,7 εκατ. δολ. ή 0,05 δολ. ανά μετοχή το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Οι αναπροσαρμογές του δεύτερου τριμήνου του 2024 περιλαμβάνουν συναλλαγματικά κέρδη 1,9 εκατ. δολ. λόγω της μετατροπής των αναβαλλόμενων φορολογικών υπολοίπων, μετά την αφαίρεση της λογιστικής αναπροσαρμογής του πληθωρισμού της Τουρκίας. Επίσης, περιλαμβάνουν μη πραγματοποιηθείσα ζημία 12,0 εκατ. δολ. από παράγωγα μέσα.

•  Ελεύθερες ταμειακές ροές: Αρνητικές ροές 32,0 εκατ. δολ. το δεύτερο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με αρνητικές ροές 21,7 εκατ. δολ. το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Η μείωση οφείλεται στις συνεχιζόμενες επενδυτικές δραστηριότητες στις Σκουριές και αντισταθμίστηκε εν μέρει από τις υψηλότερες ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες, πρωτίστως λόγω της υψηλότερης μέσης επιτευχθείσας τιμής χρυσού και των υψηλότερων όγκων πωλήσεων.

•   Ελεύθερες ταμειακές ροές εξαιρουμένων των Σκουριών: 33,90 εκατ. δολ. το δεύτερο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με ροές 13,7 εκατ. δολ. το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Η αύξηση οφείλεται στις υψηλότερες ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες, πρωτίστως λόγω της υψηλότερης μέσης επιτευχθείσας τιμής χρυσού και των υψηλότερων όγκων πωλήσεων.

•  Χρηματοδότηση Έργου (Project Facility): Οι εκταμιεύσεις από τη Χρηματοδότηση Έργου των Σκουριών κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2024 ανήλθαν συνολικά σε 104,0 εκατ. ευρώ και σε ετήσια βάση στις 30 Ιουνίου 2024 σε 118,1 εκατ. ευρώ.

Εταιρικά στοιχεία

«Σε επιχειρησιακό επίπεδο, το δεύτερο τρίμηνο ευθυγραμμίστηκε με τους στόχους, χάρη στην υψηλότερη περιεκτικότητα στα μεταλλεία των Kışladağ, Lamaque και Efemçukuru», δήλωσε ο George Burns, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος. «Στην Ολυμπιάδα, καθώς εξελίσσονταν οι διαπραγματεύσεις για νέα συλλογική σύμβαση εργασίας στη διάρκεια του τριμήνου, σημειώνονταν διακοπές εργασίας κατά διαστήματα από το εργατικό δυναμικό, οι οποίες είχαν μικρό αντίκτυπο στην παραγωγή. Είμαστε σίγουροι ότι θα καταλήξουμε σε αμοιβαία επωφελή συμφωνία ανάμεσα στην Εταιρεία και τα συνδικαλιστικά σωματεία εργαζομένων, αποδεικνύοντας τη δέσμευσή μας για αμοιβαίο σεβασμό και συνεργασία προκειμένου να στηρίξουμε την Ολυμπιάδα και να εξελιχθεί μακροπρόθεσμα σε κερδοφόρα δραστηριότητα».

«Καθώς η παραγωγή ανήλθε συνολικά σε 239.430 ουγγιές κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου και το μοναδιαίο κόστος αναμένεται να μειωθεί στη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου, παραμένουμε εντός χρονοδιαγράμματος για να επιτύχουμε τους στόχους του 2024. Συνεχίζουμε να εστιάζουμε στη λειτουργική αποδοτικότητα και στην παραγωγικότητα, στοιχεία που ευνοούν την ισχυρότερη παραγωγή και το βελτιωμένο μοναδιαίο κόστος κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2024. Επιπλέον, παραμένουμε εντός προϋπολογισμού και εντός χρονοδιαγράμματος για την πρώτη παραγωγή στις Σκουριές εντός του τρίτου τριμήνου του 2025».

«Δημοσιεύσαμε τον ετήσιο απολογισμό βιώσιμης ανάπτυξης στον οποίο επισημαίνεται η συνεχής βαρύτητα που δίνουμε στη δέσμευσή μας για βιώσιμη ανάπτυξη σε όλες τις διεθνείς μονάδες μας. «Επιπλέον, οι ομάδες στην Τουρκία ολοκλήρωσαν την πρώτη εξωτερική επαλήθευση έναντι των πρωτοκόλλων TSM («Προς μία Βιώσιμη Μεταλλευτική Δραστηριότητα») του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων του Καναδά (MAC), λαμβάνοντας πολύ θετικές βαθμολογίες. Ειδικότερα, στο Efemçukuru, το μεταλλείο έλαβε βαθμολογίες AAA οι οποίες υποδηλώνουν αριστεία και ηγετικές ικανότητες σε θέματα τελμάτων, υγείας & ασφάλειας, βιοποικιλότητας, καθώς και στις σχέσεις με αυτόχθονες ομάδες και τις κοινότητες.

Επίσης, έλαβε βαθμολογίες A, AA ή AAA σε όλους τους άλλους δείκτες. Στο Kışladağ, το μεταλλείο έλαβε βαθμολογίες AAA σε όλους τους δείκτες του πρωτοκόλλου υγείας και ασφάλειας, καθώς και βαθμολογίες A, AA ή AAA σε όλους τους άλλους δείκτες. Η βαθμολογία των πρωτοκόλλων TSM καλύπτει ένα εύρος από C έως AAA όπου το A υποδηλώνει «Ορθή πρακτική» και το AAA υποδηλώνει «Αριστεία και Ηγετικές ικανότητες» στις πρακτικές. Τα παραπάνω ολοκληρώνουν τον πρώτο γύρο επαληθεύσεων της συμμόρφωσης με τα πρωτόκολλα TSM σε όλα τα μεταλλεία της Eldorado, οι οποίες ξεκίνησαν από το συγκρότημα Lamaque το 2022 και τα μεταλλεία Κασσάνδρας στην Ελλάδα το 2023. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Eldorado έλαβε AAA, την υψηλότερη δυνατή βαθμολογία, για τη διαχείριση τελμάτων σε όλες τις παγκόσμιες δραστηριότητές μας με εγκαταστάσεις τελμάτων».

Βασικά σημεία Σκουριών

Το κεφάλαιο ανάπτυξης που επενδύθηκε ανήλθε συνολικά σε 91,9 εκατ. δολ. το δεύτερο τρίμηνο του 2024 και σε 144,4 εκατ. δολ. κατά τη διάρκεια του εξαμήνου που έληξε στις 30 Ιουνίου 2024. Στις 30 Ιουνίου 2024, το κεφάλαιο ανάπτυξης που επενδύθηκε υπέρ του συνολικού κατ’ εκτίμηση κεφαλαίου των 920 εκατ. δολ. ανήλθε συνολικά σε 329 εκατ. δολ.

Το 2024, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 375 και 425 εκατ. δολ. Αναμένονται υψηλότερες δαπάνες εντός του δεύτερου εξαμήνου καθώς κλιμακώνεται η εγκατάσταση του εργολάβου και ανοίγουν πολλά μέτωπα εργασίας.

Στις 30 Ιουνίου 2024:

•       Η τρέχουσα φάση 2 του έργου είχε ολοκληρωθεί κατά 49% και το έργο στο σύνολό του είχε ολοκληρωθεί κατά 76%, εφόσον συμπεριληφθεί η πρώτη φάση κατασκευής.

•       Ο λεπτομερής μηχανολογικός σχεδιασμός, από την επανέναρξη του έργου, είχε ολοκληρωθεί κατά 72% και οι προμήθειες έχουν ουσιαστικά ολοκληρωθεί.

•       Η εκτέλεση του έργου και η κλιμάκωση των εργασιών συνεχίστηκαν για τα σημαντικά χωματουργικά έργα καθώς οι εργασίες εξελίσσονται για τις λίμνες διαχείρισης υδάτινων πόρων, την απομάκρυνση φυτικής γης και την κατασκευή του συστήματος αποστράγγισης στη λεκάνη των σωρών μεταλλεύματος χαμηλής περιεκτικότητας. Επιπλέον, άρχισε η κατασκευή του υπερχειλιστή του προφράγματος.

•       Οι εργασίες συνεχίζουν να εξελίσσονται στην υποδομή αφύγρανσης τελμάτων. Τα χωματουργικά έργα και η κατασκευή του καναλιού ΚΤ2 έχουν ολοκληρωθεί ουσιαστικά, οι πασσαλώσεις για το κτίριο της μονάδας αφύγρανσης ολοκληρώθηκαν σε ποσοστό άνω του 95% και οι πασσαλώσεις για το συγκρότημα δεξαμενών έχουν ολοκληρωθεί κατά 37%.

•       Συνεχίστηκε η πρόοδος σε σχέση με την κατασκευή των θεμελίων του σπαστήρα πρωτογενούς θραύσης, όπως είχε προγραμματιστεί, όπου έχει πλέον ολοκληρωθεί το άνω τμήμα του αναχώματος συγκράτησης ενώ η έγχυση της πλάκας σκυροδέματος για τη βάση του κτιρίου του σπαστήρα θραύσης αναμένεται εντός του τρίτου τριμήνου του 2024.

•       Η κατασκευή αρκετών κτιρίων εκτός μονάδων κατεργασίας μεταλλεύματος ξεκίνησε στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2024 και η νέα επικάλυψη των κυψελών επίπλευσης έχει ολοκληρωθεί κατά 50%.

•       Η τοποθέτηση σκυροδέματος αυξήθηκε από 445m3/μήνα το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε 2.469m3/μήνα το δεύτερο τρίμηνο του 2024. Η πρώτη έγχυση σκυροδέματος για τη βάση της μονάδας πάχυνσης ολοκληρώθηκε στις 13 Ιουλίου 2024.

•       Ανάθεση της υπόγειας ανάπτυξης και της σύμβασης για τα μέτωπα δοκιμών και

•       Όπως έχει ήδη επισημανθεί, η αναβάθμιση της υπόγειας ρευματοδότησης σε 690V και η αναβάθμιση αερισμού έχουν ολοκληρωθεί.

Εντός χρονοδιαγράμματος για τα ορόσημα του 2024 στα οποία περιλαμβάνονται τα εξής:

Προμήθειες και μηχανολογικός σχεδιασμός

•       Ουσιαστική ολοκλήρωση προμηθειών και μηχανολογικού σχεδιασμού

Μονάδα κατεργασίας μεταλλεύματος

•       Κατασκευή της αίθουσας ελέγχου και του κτιρίου ηλεκτρικών συστημάτων: ξεκίνησε εντός του πρώτου τριμήνου του 2024

•       Κατασκευή της μονάδας πάχυνσης τελμάτων: ξεκίνησε εντός του πρώτου τριμήνου του 2024

Εγκατάσταση αφύγρανσης τελμάτων

•       Ανάθεση της σύμβασης για την κατασκευή της εγκατάστασης αφύγρανσης

•       Προσυναρμολόγηση των πλακών των φιλτροπρεσσών και των πλαισίων: ξεκίνησε εντός του πρώτου τριμήνου του 2024

•       Ολοκλήρωση των εργασιών δομικού χάλυβα

Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Εξορυκτικών Αποβλήτων (IEWMF)

•       Ολοκλήρωση του προφράγματος

Υπόγειες εργασίες

•       Ανάθεση της υπόγειας ανάπτυξης και σύμβασης για τα μέτωπα δοκιμών – ολοκληρώθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2024

•       Ολοκλήρωση περίπου 2.200 μέτρων υπόγειας ανάπτυξης

Πρόοδος κατασκευής

Οι εργασίες συνεχίζουν να εντείνονται σε σχέση με την ανέγερση κατασκευών για μείζονα χωματουργικά έργα, όπως οι οδοί μεταφοράς δομικών υλικών, οι λίμνες διαχείρισης υδάτινων πόρων, οι σωροί χαμηλής περιεκτικότητας, ο σπαστήρας πρωτογενούς θραύσης, οι εγκαταστάσεις κατεργασίας μεταλλεύματος, το κτίριο αφύγρανσης και η ολοκληρωμένη εγκατάσταση διαχείρισης εξορυκτικών αποβλήτων. Οι πρωτοβουλίες βελτίωσης της παραγωγικότητας από τον εργολάβο των χωματουργικών έργων, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης μερικής δεύτερης βάρδιας, οδήγησαν σε σημαντικές βελτιώσεις. Επίσης, οι εργασίες εξελίσσονται σε σχέση με την υπόγεια ανάπτυξη για να υποστηρίξουν τις εξορύξεις για τα μέτωπα δοκιμών το 2025.

Σε κρίσιμο στάδιο βρίσκονται οι εργασίες για το κτίριο της μονάδας αφύγρανσης, οι οποίες σημειώνουν πρόοδο. Απαιτούνται 871 πάσσαλοι για το κτίριο της μονάδας αφύγρανσης και την υποστηρικτική υποδομή. Έως σήμερα, έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση 270 πασσάλων, συμπεριλαμβανομένου του 95% των πασσάλων για το κτίριο της μονάδας αφύγρανσης. Προς το παρόν, υπάρχουν δύο ενεργές γεωτρήσεις και πρόσφατα ξεκίνησε στο μεταλλείο τρίτη γεώτρηση. Τον Ιούλιο του 2024, ξεκίνησαν οι εργασίες προετοιμασίας για τα θεμέλια από σκυρόδεμα του κτιρίου της μονάδας αφύγρανσης.

Η συναρμολόγηση της δομής του κτιρίου θα ξεκινήσει το τρίτο τρίμηνο του 2024 μετά την ανάθεση της σύμβασης για την κατασκευή της μονάδας αφύγρανσης. Η σύμβαση θα περιλαμβάνει την κατασκευή του κτιρίου, τη συναρμολόγηση του εξοπλισμού εντός του κτιρίου, συμπεριλαμβανομένων των αεροσυμπιεστών, των ταινιοαποθετών, των φιλτροπρεσσών και άλλου επικουρικού εξοπλισμού, παράλληλα με τις σωληνώσεις και τις ηλεκτρολογικές εργασίες. Συνεχίζεται η προσυναρμολόγηση των πλακών για τις φιλτρόπρεσσες ενώ έχουν πλέον ολοκληρωθεί 225 από τις 588 συνολικά. Τα κατασκευασμένα πλαίσια για τις πλάκες των φιλτροπρεσσών έφθασαν στο εργοτάξιο στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2024.

Οι εργασίες στο τριβείο / κτίριο αφύγρανσης συνεχίζουν να εξελίσσονται. Η δοκιμαστική λειτουργία όλων των γερανογεφυρών ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2024. Ο φωτισμός, τα ικριώματα, οι χαλυβουργικές εργασίες και οι εργασίες σκυροδέτησης εξελίσσονται σύμφωνα με το σχέδιο. Επιπλέον, η εκτός εργοταξίου κατασκευή προκατασκευασμένων εξαρτημάτων σωληνώσεων και η εγκατάσταση του εργολάβου συνεχίζονται βάσει σχεδίου. Επίσης, έχουν ξεκινήσει εργασίες για την υποστηρικτική υποδομή, στις οποίες περιλαμβάνεται το κτίριο της αίθουσας ελέγχου κατεργασίας μεταλλεύματος, ο υποσταθμός των μονάδων κατεργασίας, το αντλιοστάσιο, το εργοστάσιο ασβέστη, το κτίριο των ανεμιστήρων αερισμού και οι χώροι αντιδραστηρίων εμπλουτισμού.

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2024, ολοκληρώθηκαν τα χωματουργικά έργα ώστε να επιτραπεί η πρόσβαση στον χώρο του προφράγματος και πλέον έχει ξεκινήσει η κατασκευή. Επιπλέον, άρχισε επίσης η τοποθέτηση υλικού πληρώσεως από τους σωρούς μεταλλεύματος χαμηλής περιεκτικότητας.

Έως το τέλος του 2024, η Εταιρεία αναμένει να έχει ολοκληρώσει τις δύο πρώτες λίμνες διαχείρισης υδάτινων πόρων, το πρόφραγμα για την εγκατάσταση IEWMF και προχώρησε σημαντικά τα χωματουργικά έργα για την IEWMF, τη μονάδα κατεργασίας μεταλλεύματος και τα χωματουργικά έργα για τη μονάδα αφύγρανσης.

Πλέον βρίσκονται στο εργοτάξιο και λειτουργούν και τα 19 ιδιόκτητα φορτηγά Cat 745. Στη διάρκεια της κατασκευής, αυτά τα φορτηγά είναι ενταγμένα σε έναν ενιαίο στόλο που χρησιμοποιείται σε συνεργασία με τον εργολάβο κατασκευής των χωματουργικών εργασιών για την κατασκευή των λιμνών διαχείρισης υδάτινων πόρων ένα και δύο, των σωρών μεταλλεύματος χαμηλής περιεκτικότητας, της ολοκληρωμένης εγκατάστασης διαχείρισης εξορυκτικών αποβλήτων και άλλων εγκαταστάσεων. Αυτά τα φορτηγά θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται μόλις τεθεί σε λειτουργία το μεταλλείο των Σκουριών για την κατασκευή των ανυψώσεων της IEWMF που είναι αναγκαίες για την αφύγρανση των παραγόμενων αφυγρασμένων τελμάτων.

Υπόγεια ανάπτυξη

Ολοκληρώθηκε η αναβάθμιση της υπόγειας ρευματοδότησης από 400V σε 690V. Έχει επίσης ολοκληρωθεί η αναβάθμιση του αερισμού και το 2024 θα τεθεί πλήρως σε λειτουργία το νέο σύστημα άντλησης υδάτων που έρχονται σε επαφή με τις δραστηριότητες.

Η πρώτη φάση της υπόγειας ανάπτυξης που περιλάμβανε τη δυτική ράμπα και την πρόσβαση στα μέτωπα δοκιμών ολοκληρώθηκε με τοπικό εργολάβο. Η δεύτερη σύμβαση υπόγειας ανάπτυξης ανατέθηκε και ο εργολάβος εγκαταστάθηκε στο εργοτάξιο όπως είχε προγραμματιστεί κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024, πραγματοποιώντας την πρώτη ανατίναξη στις 17 Ιουνίου 2024. Αυτή η δεύτερη σύμβαση περιλαμβάνει τις εργασίες για τα μέτωπα δοκιμών καθώς και πρόσθετες εργασίες ανάπτυξης και υπηρεσιών για τη στήριξη της ανάπτυξης του υπόγειου μεταλλείου. Η Εταιρεία προβλέπει να ολοκληρώσει περίπου 2.200 μέτρα υπόγειας ανάπτυξης έως το τέλος του 2024.

Μηχανολογικός σχεδιασμός

Μετά τη μεταφορά του στην Ελλάδα στο τέλος του 2023, ο μηχανολογικός σχεδιασμός είναι σε στάδιο ολοκλήρωσης κατά 72% στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2024 και η ουσιαστική ολοκλήρωσή του παραμένει εντός χρονοδιαγράμματος στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2024. Οι λεπτομερείς μηχανολογικές εργασίες συνεχίζονται σε όλους τους χώρους. Η διάθεση δομικού χάλυβα για κατασκευή οδεύει προς ολοκλήρωση και έως σήμερα έχει κατασκευαστεί περίπου το 60% του συνολικού χάλυβα.

Προμήθειες

Στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2024, οι προμήθειες έχουν ολοκληρωθεί ουσιαστικά. Όλα τα στοιχεία με μεγάλη διάρκεια παράδοσης έχουν εξασφαλιστεί και το κέντρο βάρους μετατοπίζεται στη διαχείριση της κατασκευής και των παραδόσεων.

Επιχειρησιακή ετοιμότητα

Επί του παρόντος, η έμπειρη ηγετική ομάδα δοκιμαστικής λειτουργίας, επιχειρησιακής ετοιμότητας και λειτουργιών που περιλαμβάνει επτά ειδικούς, επικεντρώνεται στην οριστικοποίηση της ενσωμάτωσης του σχεδίου δοκιμαστικής λειτουργίας στο χρονοδιάγραμμα κατασκευής του έργου. Επιπλέον, βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάπτυξη ενός λειτουργικού συστήματος διαχείρισης που παρέχει λειτουργίες μέσω συστήματος και διαδικασιών για τη διαχείριση της παραγωγής. Πραγματοποιήθηκαν αρκετά εργαστήρια χαρτογράφησης των διεργασιών ώστε να χαρτογραφηθούν οι τρέχουσες διεργασίες, οι οποίες αναλύονται και στη συνέχεια ενσωματώνονται ώστε να διασφαλιστούν οι βέλτιστες πρακτικές του κλάδου και να βελτιωθούν η ασφάλεια, η αξιοπιστία και η αποτελεσματική λήψη αποφάσεων με στόχο την ενίσχυση της αποδοτικότητας.

Η ομάδα λειτουργιών των Σκουριών αποτελείται από 133 άτομα, εκ των οποίων τα 118 ασκούν ηγετικά καθήκοντα, στα τμήματα βιώσιμης ανάπτυξης, λειτουργιών και υπηρεσιών υποστήριξης ενώ 15 άτομα είναι ενταγμένα στις ομάδες κατασκευαστικών έργων για τις επιφανειακές εξορύξεις, τις υπόγειες εξορύξεις και την κατασκευή της μονάδας αφύγρανσης τελμάτων. Το προφίλ πρόσληψης για το τμήμα λειτουργιών ολοκληρώθηκε και οι δραστηριότητες πρόσληψης είναι εντός χρονοδιαγράμματος σε σχέση με το σχέδιο για το λειτουργικό εργατικό δυναμικό. Η οριστικοποίηση των λύσεων κατάρτισης σε θέματα λειτουργίας και συντήρησης βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το εκπαιδευτικό κέντρο στις Μαύρες Πέτρες χρησιμοποιήθηκε για την εκπαίδευση σε θέματα αερισμού, τη χαρτογράφηση των επιχειρηματικών διαδικασιών, τη διαχείριση εγγράφων και την ενσωμάτωση των λύσεων της Metso για τις λειτουργίες και την εκπαίδευση στα προγράμματα εκπαίδευσης και ανάπτυξης. Επιτεύχθηκε συμφωνία με την τεχνική ομάδα και την ομάδα λειτουργιών σε σχέση με το πλαίσιο ικανοτήτων. Αυτό το πλαίσιο παρέχει εκπαίδευση ειδικά για τον κλάδο, διεξοδική θεωρητική και πρακτική κατάρτιση. Οι εκπαιδευόμενοι αξιολογούνται ως προς τις θεωρητικές και τις πρακτικές γνώσεις τους προτού πιστοποιηθούν για ανεξάρτητη εργασία στο μεταλλείο. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εναρμονίζεται και συμπληρώνει τα ισχύοντα πρότυπα που περιγράφονται στον Μεταλλευτικό Κώδικα και την εργατική νομοθεσία της Ελλάδας. Οι εκπαιδευτικές λύσεις για τις επιφανειακές εξορύξεις και τις λειτουργίες κατεργασίας και τη συντήρηση προσδιορίστηκαν, εξειδικεύτηκαν και αποτέλεσαν αντικείμενο αμοιβαίας συμφωνίας. Επίσης, αναπτύχθηκαν συστήματα για τους χειριστές μεταλλείων και την εξέλιξη της συντήρησης.

Εργατικό δυναμικό

Παράλληλα με την ομάδα επιχειρησιακής ετοιμότητας, στις 30 Ιουνίου 2024, στο εργοτάξιο απασχολούνταν περίπου 841 άτομα, αριθμός που προβλέπεται να αυξηθεί στα 1.300 κατά τη διάρκεια του 2024.

Το κόστος παραγωγής αυξήθηκε σε 297,1 εκατ. δολ. το δεύτερο τρίμηνο του 2024 από 229,0 εκατ. δολ. το δεύτερο τρίμηνο του 2023 και σε 555,1 εκατ. δολ. για το εξάμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2024 από 456,8 εκατ. δολ. για το εξάμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2023. Οι αυξήσεις για το τρίμηνο και το εξάμηνο οφείλονταν κατά κύριο λόγο στην υψηλότερη μέση επιτευχθείσα τιμή χρυσού καθώς και στους υψηλότερους όγκους πωλήσεων.

Το κόστος παραγωγής αυξήθηκε σε 127,8 εκατ. δολ. το δεύτερο τρίμηνο του 2024 από 116,1 εκατ. δολ. το δεύτερο τρίμηνο του 2023 και σε 250,8 εκατ. δολ. για το εξάμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2024 από 225,8 εκατ. δολ. για το εξάμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2023. Οι αυξήσεις στις δύο περιόδους οφείλονταν κατά κύριο λόγο στον αυξημένο όγκο πωλήσεων καθώς και στα ελαφρώς υψηλότερα ταμειακά έξοδα, δεδομένου ότι αυτά τα έξοδα επηρεάστηκαν από τα υψηλότερα δικαιώματα εκμετάλλευσης που προέκυψαν από τις υψηλότερες πωλήσεις χρυσού και την υψηλότερη τιμή χρυσού. Επίσης η αύξηση οφειλόταν στις υψηλότερες τιμές καυσίμων και στις αυξήσεις των εργολαβικών δαπανών και του κόστους εργασίας.

Το σύνολο των ταμειακών εξόδων ανήλθε κατά μέσο όρο σε 940 δολ. ανά πωληθείσα ουγγιά το δεύτερο τρίμηνο του 2024, καταγράφοντας άνοδο από 928 δολ. το δεύτερο τρίμηνο του 2023 και 931 δολ. το εξάμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2024 από 893 δολ. το εξάμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2023. Οι αυξήσεις για το τρίμηνο και το εξάμηνο οφείλονταν πρωτίστως στα υψηλότερα δικαιώματα εκμετάλλευσης (που ήταν απόρροια των υψηλότερων τιμών χρυσού) και τα έξοδα εξόρυξης, καθώς και στα χαμηλότερα έσοδα από υποπροϊόντα.

Το AISC ανά πωληθείσα ουγγιά ανήλθε κατά μέσο όρο σε 1.331 δολ. το δεύτερο τρίμηνο του 2024, καταγράφοντας άνοδο από 1.296 δολ. το δεύτερο τρίμηνο του 2023 και 1.297 δολ. το εξάμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2024 από 1.252 δολ. το εξάμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2023. Οι αυξήσεις αυτές, τόσο για το τρίμηνο όσο και το εξάμηνο, οφείλονταν στα υψηλότερα συνολικά ταμειακά έξοδα σε συνδυασμό με το υψηλότερο κεφάλαιο διατήρησης και τα γενικά έξοδα και έξοδα διοίκησης.

Η Eldorado δημοσίευσε καθαρά κέρδη αποδοτέα στους μετόχους από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ίσα προς 56,4 εκατ. δολ. (0,28 δολ. κέρδη ανά μετοχή) το δεύτερο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με καθαρά κέρδη 1,5 εκατ. δολ. (0,01 δολ. κέρδη ανά μετοχή) το δεύτερο τρίμηνο του 2023 και καθαρά κέρδη 91,6 εκατ. δολ. (0,45 δολ. κέρδη ανά μετοχή) για το εξάμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2024 σε σύγκριση με καθαρά κέρδη 20,9 εκατ. δολ. (0,11 δολ. κέρδη ανά μετοχή) για το εξάμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2023. Οι αυξήσεις των καθαρών κερδών για το τρίμηνο και το εξάμηνο οφείλονταν στα υψηλότερα έσοδα εκμετάλλευσης που ήταν απόρροια κυρίως της υψηλότερης μέσης επιτευχθείσας τιμής χρυσού καθώς και των ισχυρότερων πωλήσεων χρυσού. Ωστόσο, οι αυξήσεις αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τις υψηλότερες μη πραγματοποιηθείσες ζημίες από παράγωγα.

Τα αναπροσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ήταν 66,6 εκατ. δολ. (0,33 δολ. κέρδη ανά μετοχή) το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με αναπροσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 9,7 εκατ. δολ. (0,05 δολ. κέρδη ανά μετοχή) το πρώτο τρίμηνο του 2023. Οι αναπροσαρμογές του δεύτερου τριμήνου του 2024 περιλαμβάνουν συναλλαγματικά κέρδη 1,9 εκατ. δολ. λόγω της μετατροπής των αναβαλλόμενων φορολογικών υπολοίπων, μετά την αφαίρεση της λογιστικής αναπροσαρμογής του πληθωρισμού της Τουρκίας. Επίσης, περιλαμβάνουν μη πραγματοποιηθείσα ζημία 12,0 εκατ. δολ. από παράγωγα μέσα.

Τα αναπροσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ήταν 121,8 εκατ. δολ. (0,60 δολ. κέρδη ανά μετοχή) για το εξάμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2024 σε σύγκριση με αναπροσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 26,4 εκατ. δολ. (0,14 δολ. κέρδη ανά μετοχή) για το εξάμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2023. Οι αναπροσαρμογές για το πρώτο εξάμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2024 περιλαμβάνουν συναλλαγματική ζημία 3,4 εκατ. δολ. λόγω της μετατροπής των αναβαλλόμενων φορολογικών υπολοίπων, μετά την αφαίρεση της λογιστικής αναπροσαρμογής του πληθωρισμού της Τουρκίας, μη πραγματοποιηθείσα ζημία 28,9 εκατ. δολ. από παράγωγα μέσα και κέρδος 2,0 εκατ. δολ. από τη μη ταμειακή αναπροσαρμογή του παραγώγου που συνδέεται με δικαιώματα προαίρεσης εξαγοράς για τα γραμμάτια υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας της εταιρείας μας.

Ολυμπιάδα

Η παραγωγή του μεταλλείου Ολυμπιάδας ανήλθε σε 13.541 ουγγιές χρυσού το δεύτερο τρίμηνο του 2024, καταγράφοντας μείωση 2% από τις 13.866 ουγγιές το δεύτερο τρίμηνο του 2023, λόγω του χαμηλότερου αριθμού επεξεργασμένων τόνων, που αντισταθμίστηκαν από την υψηλότερη περιεκτικότητα σε μετάλλευμα, γεγονός που αποτύπωνε την αλληλουχία μετώπων εντός του τριμήνου.

Κατά τη διάρκεια του τριμήνου, η παραγωγή στην Ολυμπιάδα επηρεάστηκε αρνητικά από τις διακοπές εργασιών κατά διαστήματα από το εργατικό δυναμικό, οι οποίες ανήλθαν συνολικά σε 17 ημέρες, κυρίως τον Ιούνιο. Προς το παρόν, η Eldorado έχει προχωρήσει στη διαπραγμάτευση νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας με στόχο να οριστικοποιήσει μια σύμβαση που θα στηρίξει τη μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη της Ολυμπιάδας και θα προσφέρει διαρκή οφέλη στο εργατικό δυναμικό μας και στις κοινότητες στις οποίες δραστηριοποιούμαστε.

Τα έσοδα αυξήθηκαν σε 45,0 εκατ. δολ. το δεύτερο τρίμηνο του 2024 από 41,6 εκατ. δολ. το δεύτερο τρίμηνο του 2023, κυρίως λόγω της υψηλότερης μέσης επιτευχθείσας τιμής χρυσού.

Το κόστος παραγωγής μειώθηκε σε 31,3 εκατ. δολ. το δεύτερο τρίμηνο του 2024 από 40,0 εκατ. δολ. το δεύτερο τρίμηνο του 2023, χάρη στην αποδοτικότητα της παραγωγής, καθώς και στις ελαφρώς χαμηλότερες δαπάνες για αναλώσιμα. Επίσης, το κόστος παραγωγής ωφελήθηκε από το χαμηλότερο κόστος μεταφοράς. Αυτό οδήγησε σε μείωση των συνολικών ταμειακών εξόδων ανά πωληθείσα ουγγιά στα 1.231 δολ. το δεύτερο τρίμηνο του 2024 από 1.746 δολ. το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

Το AISC ανά πωληθείσα ουγγιά μειώθηκε σε 1.522 δολ. το δεύτερο τρίμηνο του 2024 από 2.036 δολ. το δεύτερο τρίμηνο του 2023, κυρίως λόγω συνολικών ταμειακών εξόδων ανά πωληθείσα ουγγιά.

Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες διατήρησης ύψους 4,1 εκατ. δολ. το δεύτερο τρίμηνο του 2024 και 7,6 εκατ. δολ. για το εξάμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2024 περιλάμβαναν κατά κύριο λόγο την υπόγεια ανάπτυξη και βελτιώσεις διεργασιών. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες ανάπτυξης ύψους 1,6 εκατ. δολ. το δεύτερο τρίμηνο του 2024 και 2,6 εκατ. δολ. για το εξάμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου 2024 συνδέονταν κατά κύριο λόγο με την υπόγεια ανάπτυξη.

Για το 2024, σύμφωνα με τους στόχους παραγωγής για την Ολυμπιάδα, προβλέπεται παραγωγή 75.000-85.000 ουγγιών χρυσού. Το δεύτερο εξάμηνο προβλέπεται ότι η παραγωγή θα αυξηθεί έναντι του πρώτου εξαμήνου λόγω της αναμενόμενης αύξησης του όγκου του μεταλλεύματος που εξορύσσεται και υποβάλλεται σε επεξεργασία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις