Το βλέμμα στην ισχυροποίηση του αναπτυξιακού της αποτυπώματος στρέφει η Μetlen με την κερδοφορία της να απογειώνεται, παρά τον σκόπελο της έκτακτης εισφοράς που θα επιβληθεί στην ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο και την προσωρινή (;) ενεργειακή αναταραχή, την ώρα που οι λονδρέζικες σειρήνες… ηχούν δυνατά καθώς ο όμιλος βάζει πλώρη για την εισαγωγή του στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Metlen: Πώς είδαν οι αναλυτές τα αποτελέσματα – Οι τιμές στόχοι

Η Metlen παραμένει σταθερά σε αναπτυξιακή τροχιά εξωστρέφειας και διεθνοποίησης γράφοντας ιστορικό ρεκόρ καθαρής κερδοφορίας κατά τη διάρκεια του Α’ εξαμήνου με τον πρόεδρο και CEO του ομίλου, Ευάγγελο Μυτιληναίο, να εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για τις επιδόσεις του ομίλου και στο β’ μισό του έτους, μιλώντας σε conference call με οικονομικούς αναλυτές.

H περαιτέρω ενδυνάμωση της κερδοφορίας και το αγκάθι του φόρου στο φυσικό αέριο

«Είχαμε ένα πολύ καλό πρώτο μισό της χρονιάς μέσα σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον, γεγονός που μεγιστοποιεί το επίτευγμα της επίτευξης ιστορικής κερδοφορίας, σαν να μην έφταναν οι δυσκολίες η κυβέρνηση μας επιβάλλει και πρόσθετο φόρο στο φυσικό αέριο. Εμείς όμως κοιτάμε την δουλειά μας, έτσι είναι οι επιχειρήσεις», σημείωσε, κάνοντας λόγο για υπεραντίδραση της κυβέρνησης, ρίχνοντας εμμέσως τα πυρά του στην επιβολή του έκτακτου τέλους στο φυσικό αέριο.

«Η κερδοφορία μας θα ισχυροποιηθεί περαιτέρω», επεσήμανε δίνοντας έμφαση και στις συνέργειες στις οποίες προχωρά συνεχώς ο όμιλος ο οποίος μετασχηματίζεται διαρκώς, διευρύνοντας το χαρτοφυλάκιό του με σταθερή στόχευση την ενίσχυση της ελκυστικότητάς του.

Η στρατηγική κίνηση με τα τιμολόγια

Την ίδια στιγμή, ως μια κίνηση game changer με ευρύτερη στρατηγική στόχευση που ταράζει τα νερά ερμηνεύεται η προχθεσινή απόφαση του Ευάγγελου Μυτιληναίου και της Metlen να προλάβει την διάταξη Σκυλακάκη και να ανακοινώσει το πάγωμα των τιμολογίων του ρεύματος της Protergia στα επίπεδα πριν την μεγάλη αύξηση στην χονδρική, προ(σ)καλώντας και τους υπόλοιπους μεγάλους παίκτες της αγοράς να ανοίξουν τα χαρτιά τους στο ενεργειακό πόκερ.

Ο CEO της Μetlen υποστήριξε ότι πρόκειται για μια καλά υπολογισμένη κίνηση, τόσο από την πλευρά της παραγωγής, όσο και από την πλευρά της λιανικής, όπου στόχος είναι η περαιτέρω ανάπτυξη και η επίτευξη μεριδίου αγοράς 30%.

Η επενδυτική βαθμίδα

Σύμφωνα με τις αξιολογήσεις των οίκων FITCH και S&P, η εταιρεία βρίσκεται ένα βήμα από την επίτευξη του στόχου κατάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, για πρώτη φορά στην ιστορία της, όπως ανέφερε στο conference call ο γενικός διευθυντής χρηματοοικονομικών του ομίλου, Χρήστος Γαβαλάς.

«Θα εκπλήξουμε ευχάριστα»

«Αν τα πράγματα πάνε καλά, μπορεί να εκπλήξουμε ευχάριστα τους μετόχους», υποστήριξε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος ανοίγοντας χαραμάδα ακόμα και υπέρβασης των στόχων που έχουν τεθεί για λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) 1-1,2 δισ. και καθαρά κέρδη 600-700 εκατ. Παράλληλα ο CEO της Μetlen έδωσε έμφαση στο χάσμα προσφοράς – ζήτησης ενέργειας και στους τρόπους επίτευξης της αναγκαίας ισορροπίας.

«Ανισορροπία προσφοράς – ζήτησης»

«Η ορατότητα που έχουμε είναι θετική για το υπόλοιπο του έτους, μας ανησυχεί η αναταραχή στην αγορά ενέργειας αλλά αισιοδοξούμε για ισχυρές επιδόσεις στο δεύτερο μισό του έτους. Η ηλιακή ενέργεια (όχι η αιολική) δεν μπορεί να είναι 24ωρη, πρέπει να εξισορροπήσουμε την ζήτηση με την προσφορά ενέργειας, αυτή τη στιγμή δεν το έχουμε καταφέρει με την ενέργεια που δεν καταναλώνεται να πετιέται, η ισορροπία θα επιτευχθεί μέσω ανάπτυξης συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας και μέσω αύξησης και ενδυνάμωσης των ηλεκτρικών διασυνδέσεων», υποστήριξε ο κ. Μυτιληναίος που επιχείρησε να σκιαγραφήσει τις αιτίες της πρόσφατης ενεργειακής κρίσης.

«Δεν προκάλεσε την κρίση η Ελλάδα»

« Ό,τι συνέβη τον Ιούλιο ήταν κάτι τελείως διαφορετικό, η αύξηση της ζήτησης από Ουκρανία και Ανατ. Ευρώπη και τα προβλήματα στα δίκτυα προκάλεσαν την κρίση, δεν προκάλεσε η Ελλάδα την κρίση αλλά δέχτηκε τις συνέπειές της, η Ελλάδα πάντως δεν έχει κανένα ζήτημα επάρκειας ενέργειας», επεσήμανε, αποφεύγοντας τις προβλέψεις για τη διαμόρφωση των τιμών τον Αύγουστο μέσα σε ένα τοπίο που κυριαρχεί η ανασφάλεια. «Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πώς θα κινηθούν προσφορά και ζήτηση ενέργειας στο β εξάμηνο, είναι πιθανό να δούμε και τον επόμενο μήνα για κάποιες ημέρες πολύ ζεστό καιρό, από την άλλη πλευρά αν έχουμε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα οι τιμές του φυσικού αερίου θα αυξηθούν αφού θα ανεβεί η ζήτηση», υποστήριξε.

Η ενέργεια εκτοξεύει τα οικονομικά μεγέθη

H Metlen, βάσει των οικονομικών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε, πέτυχε για ακόμα μία φορά την ιστορικά υψηλότερη επίδοσή της σε A’ εξάμηνο έτους με οδηγό τον τομέα της ενέργειας. Συγκεκριμένα, πέραν της σημαντικής συνεισφοράς της M Renewables (ΑΠΕ Ελλάδας και εξωτερικού), η οποία είδε την κερδοφορία της να αυξάνεται σημαντικά (+61%) σε σύγκριση με το Α’ εξάμηνο του 2023, ο κλάδος της ενέργειας ευνοήθηκε επίσης από την ισχυροποίηση των επιδόσεων του ομίλου στην Ελλάδα, ο οποίος σε επίπεδο μεριδίου αγοράς, προσέγγισε στο τέλος του Α’ εξαμήνου του 2024 το 20% τόσο στην παραγωγή όσο και στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.

Μέταλλα και κατασκευές «κλειδώνουν» κέρδη

Ώθηση στον όμιλο δεν δίνει μόνο η ενέργεια. Ο κλάδος των μετάλλων, στο Α’ εξάμηνο του 2024, ξεπέρασε τα ιστορικά υψηλά επίπεδα κερδοφορίας του Α’ εξαμήνου του 2023.

Αναφορικά με την δραστηριότητα των κατασκευών και των παραχωρήσεων, τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε €12,2 εκατ. έναντι €7 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, με την προοπτική σημαντικής αύξησης στο Β’ εξάμηνο του 2024, καθώς το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των εκτελούμενων έργων υποδομών ξεπερνά τα €800 εκατ., ενώ συμπεριλαμβανομένων των έργων που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο επικείμενης συμβασιοποίησης, ξεπερνά το €1,2δισ.

Ο τομέας υποδομών του Ομίλου (ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ και Μ Παραχωρήσεις) αποτελεί αναπτυξιακό μοχλό με ΣΔΙΤ και ιδιωτικά έργα να «χτίζουν» τις ευοίωνες προοπτικές της METLEN.

London is calling – Το roadmap για το βρετανικό χρηματιστήριο

Με χρονικό ορόσημο το πρώτο μισό του 2025, η Metlen με μεθοδικά βήματα προετοιμάζει την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Για τον σκοπό αυτό, όπως είχε επισημανθεί σε πρόσφατη παρουσίαση του ομίλου, θα δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία (για την ώρα ονομάζεται ListCo) με τη Metlen να έχει  ένα ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο και θα αιτηθεί είσοδο στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και της Αθήνας. Στη συνέχεια θα υποβάλλει προσφορά ώστε να  γίνει 100% μέτοχος της Metlen (minimum όριο 90%).

Η ListCo θα αιτηθεί την εισαγωγή στο Λονδίνο και την Αθήνα – υπό προϋποθέσεις. Δηλαδή να αποκτήσει κατά 100% τη Metlen που διαπραγματεύεται στο ΧΑ. Αφού λάβει την έγκριση για το χρηματιστήριο του Λονδίνου, στη συνέχεια θα προχωρήσει σε δημόσια πρόταση για τη Metlen προσφέροντας 1 μετοχή της ListCo για κάθε μία μετοχή της εισηγμένης στο ΧΑ. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία η ListCo θα κάνει το dual listing.

Οι μέτοχοι θα είναι ακριβώς οι ίδιοι όπως και τώρα. Το 78% στη διασπορά και το 22% στον Ευάγγελο Μυτιληναίο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Στάμτσης: Με διασυνδέσεις και μπλε τιμολόγια δεν θα ασχολούμασταν με τις τιμές του ρεύματος
Podcasts |

Στάμτσης: Οι λύσεις για να προστατευτούν οι καταναλωτές από τις τιμές του ρεύματος

Ο Γιώργος Στάμτσης ειδικός σε θέματα ενέργειας περιγράφει στο PODCAST ΒΑΒΕΛ την αγορά διαθέσιμης ηλεκτρικής ισχύος – Τι λέει για πράσινα, κίτρινα τιμολόγια – Υπάρχει κερδοσκοπία;

Σδούκου: Οι επιστροφές απο επιδοτήσεις στο ρεύμα αφορούν μόνον το 1,8 ‰ των επιχειρήσεων
ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ |

Οι επιστροφές απο επιδοτήσεις στο ρεύμα αφορούν μόνον το 1,8 ‰ των επιχειρήσεων, λέει η Σδούκου

«Μακάρι να μπορούσαμε να απορροφήσουμε αυτούς τους καταλογισμούς, αλλά είναι θέμα κρατικών ενισχύσεων και δεν μπορούμε να το κάνουμε», είπε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Ενεργοβόρες βιομηχανίες: Ζητούν αποζημίωση για τις υψηλές τιμές στο ρεύμα
Βιομηχανία |

Αποζημιώσεις για τις υψηλές τιμές ρεύματος ζητούν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες

Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες με ανακοίνωση του φορέα εκπροσώπησης τους την ΕΒΙΚΕΝ καλούν τους αρμόδιους να λάβουν μέτρα για τις υψηλές τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος