Έσπασε το φράγμα των 400 εκατ. ευρώ στα έσοδα η Nestlee Ελλάς το 2023, ωθούμενη κυρίως από την αύξηση των πωλήσεων στο ηλεκτρονικό κανάλι αλλά και το αυξημένο τουριστικό ρεύμα.

Συγκεκριμένα, τα έσοδα της Nestle Ελλάς το 2023 ενισχύθηκαν κατά 7,9% στα 409 εκατ. ευρώ έναντι 379 εκατ. ευρώ κατά τη χρήση 2022.

Η άνοδος αφορά κυρίως στις πωλήσεις εμπορικού κλάδου ο οποίος εμφάνισε σημαντική αύξηση κατά 20,6% στα 180 εκατ. ευρώ ενώ οι πωλήσεις βιομηχανικού κλάδου κράτησαν την δυναμική τους σχεδόν σταθερή σε σχέση με το 2023.

Οι πωλήσεις της Nestle στην εγχώρια αγορά αφορούν κυρίως προϊόντα και εμπορεύματα καφέ, νερών, ζωοτροφών, σοκολατών, μαγειρικών και βρεφικής διατροφή.

Τα προ φόρων κέρδη εμφάνισαν πτώση 9,2% στα 26,5 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη περιορίστηκαν κατά 8,6% στα  21,1 εκατ. ευρώ.

Το σύνολο των υποχρεώσεων αυξήθηκε κατά 11,2% στα 219 εκατ. ευρώ,  εκ των οποίων τα 204 εκατ. ευρώ αφορούν στο σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων, με τραπεζικά δάνεια να ανέρχονται σε 44 εκατ. ευρώ ενώ τα ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν στα 37 εκατ. ευρώ καταγράφοντας πτώση 6% σε σχέση με τη χρήση 2022.

Η εξαγορά της Solgar

Πέρσι τον Απρίλιο, η εταιρεία απέκτησε τη δραστηριότητα διανομής των προϊόντων της Solgar στην Ελλάδα από την εταιρεία ISO-PLUS αντί 11,1 εκατ. ευρώ μέρος του οποίου (20%) θα εξοφληθεί σε μεταγενέστερο από τη συναλλαγή χρόνο.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Nestle, «η απόκτηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας Solgar συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας στην ιδιαίτερα ελκυστική και αναπτυσσόμενη κατηγορία των βιταμινών, μετάλλων και συμπληρωμάτων διατροφής και αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τη Nestlé Health Science να έχει άμεση παρουσία στην ελληνική αγορά, με μία καταρτισμένη ομάδα που διαθέτει την τεχνογνωσία να δραστηριοποιείται με επιτυχία σε έναν εξιδεικευμένο κλάδο προϊόντων και στο κανάλι του φαρμακείου».

Η Solgar ιδρύθηκε το 1947 και στην Ελλάδα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1992. Έκτοτε, η αποστολή της παρέμεινε ίδια, να δημιουργεί τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής μέσα από τη διαρκή έρευνα και με πρώτες ύλες υψηλής ποιότητας.

Σε διεθνές επίπεδο, από το 2021 η Solgar ανήκει στη Nestlé Health Science. «Η ένταξη της Solgar στην οικογένεια της Nestlé σηματοδοτεί τη δημιουργία μιας νέας βάσης για την Nestlé Health Science στην Ελλάδα» τονίζεται στην οικονομική έκθεση ενώ υπογραμμίζεται πως «η εξαγορά αυτή αποσκοπεί στην ενδυνάμωση της θέσης της εταιρείας, στην εκμετάλλευση νέων καναλιών διανομής και νέων προϊόντων και στην δημιουργία συνεργειών ώστε να προκύψουν οφέλη για όλες τις δραστηριότητες».

Προσφυγές για φορολογικά πρόστιμα

Η Nestle Ελλάς κατέθεσε τόσο το 2022 όσο και το 2023 προσφυγές ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών κατά αποφάσεων των Φορολογικών Αρχών.

Συγκεκριμένα, κατά τον έλεγχο της χρήσης 2015, καταλογίστηκαν επιπρόσθετοι φόροι και πρόστιμα ποσού 1,2 εκατ. περίπου για τέλη χαρτοσήμου και 5 εκατ. περίπου για φόρο εισοδήματος.

Επίσης κατά τον έλεγχο της χρήσης 2016, καταλογίστηκαν επιπρόσθετοι φόροι και πρόστιμα ποσού 15,6 εκατ. περίπου για φόρο εισοδήματος. Και για τις δυο περιπτώσεις στην οικονομική έκθεση σημειώνεται πως « η Διοίκηση της Εταιρείας και οι Νομικοί της Σύμβουλοι πιστεύουν ότι η υπόθεση αυτή θα τελεσιδικήσει προς όφελος της Εταιρείας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις