
Αισιόδοξες για την πορεία της πιστωτικής επέκτασης στο σύνολο του 2024 είναι οι τράπεζες, καθώς οι διοικήσεις τους βλέπουν τη ζήτηση για χρηματοδότηση, τόσο από νοικοκυριά, όσο και από επιχειρήσεις, να ανακάμπτει μετά το υποτονικό α΄ τρίμηνο της χρονιάς.
Ταυτόχρονα, αυξάνονται οι δανειακές συμβάσεις που υπογράφουν με τους πελάτες τους για χορηγήσεις που άρχισαν να δουλεύονται από τα τέλη του 2023, εξέλιξη που οδηγεί τις εκταμιεύσεις σε υψηλότερα επίπεδα.
Εθνική Τράπεζα: Αισιοδοξία Μυλωνά για τα οικονομικά αποτελέσμα – Μέρισμα μετά από 16 χρόνια
Οι τράπεζες
Η σχετική ενίσχυση των μεγεθών θα αποτυπωθεί στα αποτελέσματα εξαμήνου που θα δώσουν στη δημοσιότητα οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών ομίλων την ερχόμενη εβδομάδα.
Πρόκειται σύμφωνα με αναλυτές, για την καθοριστικότερη παράμετρο διαμόρφωσης των αποτελεσμάτων τους τα επόμενα χρόνια, τα οποία θα χαρακτηριστούν από χαμηλότερο κόστος χρήματος.
Το στοίχημα
Το μεγάλο στοίχημα για τον κλάδο είναι να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η αρνητική επίδραση που θα έχει η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στο επιτοκιακό τους εισόδημα από τα υφιστάμενα δανειακά υπόλοιπα.
Όσο θα αυξάνεται η νέα παραγωγή δανείων, τόσο περισσότερο θα αναπληρώνονται οι αναπόφευκτες απώλειες στα έσοδα από τόκους που προέρχονται από τις παλαιές χορηγήσεις.
«Τα επιχειρησιακά σχέδια των τραπεζικών ομίλων στηρίζονται σε αυτήν την παραδοχή. Η επιτάχυνση λοιπόν των ρυθμών πιστωτικής επέκτασης αποτελεί ένα εχέγγυο για τους επενδυτές ότι οι στόχοι για την κερδοφορία της τριετίας 2024 – 2026 θα επιτευχθούν».
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος για τις χρηματοδοτήσεις, ο ετήσιος ρυθμός ανόδου τους τον Ιούνιο ενισχύθηκε στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα στο 2,9% από 2,5% το Μάιο.
Η μηνιαία καθαρή ροή δανείων ήταν θετική, διαμορφούμενη σε 3,3 δισ. ευρώ, που αποτελεί υψηλό για το 2024.
Από αυτά, το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, με το σχετικό μέγεθος να φτάνει τα 2,63 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η εξέλιξη αυτή συνδέεται κατά κύριο λόγο με την ωρίμανση επενδυτικών σχεδίων που εντάσσονται στις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και βαίνουν προς υλοποίηση.
Εκτιμούν δε ότι σταδιακά θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι συγκεκριμένες εκταμιεύσεις, καθώς τα επιτόκια στην ευρωζώνη βαίνουν προς χαμηλότερα επίπεδα. Όπως λένε, το ακριβό μέχρι σήμερα κόστος χρήματος, λειτουργούσε ανασταλτικά στην εκκίνηση αρκετών επενδύσεων.
Τα δάνεια ιδιωτών
Ενθαρρυντικές είναι όμως και οι μεταβολές που καταγράφονται στα δάνεια των φυσικών προσώπων, η ετήσια μεταβολή των οποίων περιορίστηκε για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της κρίσης κάτω από το 1%, με τη ροή του Ιουνίου σε θετικό έδαφος (88 εκατ. ευρώ), μετά από δύο σερί πτωτικούς μήνες.
Βελτίωση καταγράφεται τόσο στη στεγαστική, όσο και στην καταναλωτική πίστη. Συγκεκριμένα, στα δάνεια στέγης τα υπόλοιπα μειώθηκαν σε μηνιαία βάση κατά 43 εκατ. ευρώ, καθώς οι αποπληρωμές παραμένουν υψηλότερες από τις νέες εκταμιεύσεις.
Ωστόσο, οι τάσεις είναι ανοδικές. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται εν μέρει, σύμφωνα με τις τράπεζες, με την καλύτερη τιμολόγηση που πλέον προσφέρουν, καθώς λάνσαραν νέα προγράμματα με προνομιακά σταθερά επιτόκια, που αίρουν τις ανησυχίες των υποψήφιων δανειοληπτών για την εξέλιξη των μηνιαίων δόσεών τους σε βάθος χρόνου.
Όπως λένε πηγές από μεγάλο όμιλο, η ψυχολογία των ενδιαφερόμενων για απόκτηση ακινήτου με τραπεζική χρηματοδότηση διαταράχθηκε κατά τον πρόσφατο κύκλο αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής.
Προσθέτουν, όμως, πως καθώς η ΕΚΤ θα προχωρά σε περικοπές στους παρεμβατικούς της δείκτες, οι ανησυχίες αυτές θα αμβλύνονται.
Από την άλλη, τα καταναλωτικά δάνεια κατέγραψαν τον Ιούνιο ετήσια άνοδο 5,5%, με τη μηνιαία ροή της να σκαρφαλώνει στα 120 εκατ. ευρώ, στα υψηλότερα επίπεδα από το ξεκίνημα του 2024.
Οι συγκεκριμένες χορηγήσεις βοηθούν σημαντικά τις τράπεζες να βελτιώσουν το οργανικό τους αποτέλεσμα, καθώς είναι στην πλειονότητά τους ανεξασφάλιστες και δίνονται με σαφώς πιο υψηλά επιτόκια σε σχέση με τα ενυπόθηκα δάνεια.


Latest News

Το Άγιο Φως θα μεταφερθεί με αεροσκάφη της AEGEAN σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
Με αεροσκάφη της AEGEAN και της Olympic Air θα μεταφερθεί και φέτος το Άγιο Φως από την Αθήνα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας

Πράσινο φως στον Στάσση για άλλα τρία χρόνια στο τιμόνι της ΔΕΗ - Η απόφαση των μετόχων
Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ ανανέωσε τη θητεία του Γιώργου Στάσση ως CEO της εταιρείας μέχρι της 15 Απριλίου 2028 - Οι νέες μπίζνες του ομίλου

Η Intralot επεκτείνει το συμβόλαιό της με τη Λοταρία του New Hampshire μέχρι το 2033
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η τεχνολογική υποδομή της Λοταρίας θα αναβαθμιστεί με νέα τερματικά της Intralot

Συνεργασία ψηφιακής διασύνδεσης στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο Digital Realty - Space Hellas
Η συνεργασία Digital Realty - Space Hellas ενισχύει περαιτέρω το δίκτυο της δεύτερης και αναδεικνύει την Κρήτη σε κομβικό σημείο διασύνδεσης στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο

Ψήφος εμπιστοσύνης στον Στάσση – Νέα τριετής θητεία για τον Πρόεδρο και CEO της ΔΕΗ
Πραγματοποιείται σήμερα 16 Απριλίου η ΕΓΣ των μετόχων για τη σύνθεση του νέου ΔΣ της ΔΕΗ – «Άρωμα γυναίκας» στη διοίκηση – Ο νέος ρόλος για Καρακούση

Ευκαιρίες και κίνδυνοι για τις τράπεζες από νέες μειώσεις επιτοκίων
Σε ετοιμότητα για τα επιτόκια βρίσκονται οι διοικήσεις των τραπεζών - Τα σχέδια που επεξεργάζονται και τα σενάρια

Έδωσαν τα χέρια «Γαλαξίας» και Παπαγεωργίου - Τι απομένει για την εξαγορά
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, ο Γαλαξίας έχει υπογράψει προσύμφωνο εξαγοράς - Έχει γίνει οικονομικός έλεγχος και έχει καθοριστεί το τίμημα

S&P Global: Υψηλές οι αποδόσεις των ελληνικών τραπεζών – Οδηγός τα υψηλά κεφάλαια και η μείωση του κινδύνου
Όπως εξηγεί η Tedeschi, οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας θα επιστρέψουν περισσότερα κεφάλαια στους επενδυτές το 2025

Δεσμεύσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΒΙΠΕ
Δεσμεύσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης μετα την κοινοβουλευτική ερώτηση των βουλευτών Λευτέρη Αυγενάκη και Γιώργου Κοτρωνιά

Κρι Κρι: Στα 256 εκατ. ευρώ ο τζίρος το 2024, αυξημένος κατά 18,5%
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΡΙ ΚΡΙ πρότεινε τη διανομή μερίσματος μικτού ποσού 0,40 ευρώ ανά μετοχή