Νομοθετική διάταξη με τις νέες ημερομηνίες πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα η οποία θα ορίζει ρητά ότι η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του φόρου εισοδήματος με έκπτωση 3% χορηγείται για τα φυσικά πρόσωπα έως τις 31 Ιουλίου αναμένεται να καταθέσει άμεσα στη Βουλή το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μετά την ολιγοήμερη παράταση που ανακοίνωσε χθες το βράδυ στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
Φορολογικές δηλώσεις: Δόθηκε τελικά η παράταση – Οι νέες ημερομηνίες
Η νέα ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία καθώς η ισχύουσα διάταξη προβλέπει ότι αν η καταληκτική προθεσμία υποβολής της δήλωσης παρατείνεται σε ημερομηνία μεταγενέστερη της καταληκτικής ημερομηνίας καταβολής της πρώτης δόσης του φόρου, δηλαδή μετά την 31η Ιουλίου, οι δύο πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της δεύτερης δόσης (μέχρι το τέλος Αυγούστου) ενώ σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου να παρέχεται έκπτωση 3%.
Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
– Υποβολή φορολογικών δηλώσεων. Νέα προθεσμία έως 2 Αυγούστου 2024 για φυσικά πρόσωπα και έως 9 Αυγούστου 2024 για νομικά πρόσωπα.
– Πληρωμή πρώτης δόσης φόρου εισοδήματος. Έως 2 Αυγούστου 2024 για φυσικά πρόσωπα και έως 9 Αυγούστου 2024 για νομικά πρόσωπα
– Εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος με έκπτωση 3%: Έως 31 Ιουλίου 2024
Τροποποιητικές δηλώσεις
Με την παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, παρατείνεται και ο χρόνος υποβολής των τροποποιητικών δηλώσεων. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι έχουν την ευκαιρία έως τις 2 Αυγούστου να διορθώσουν λάθη ή να συμπληρώσουν κενά και παραλείψεις στη φορολογική δήλωση που έχουν υποβάλει προκειμένου να αλλάξουν, ακόμα και να ξεφουσκώσουν το ραβασάκι της εφορίας.
Μέσω της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ όσοι έχουν εντοπίσει λάθη στο εκκαθαριστικό μπορούν να υποβάλουν διορθωτική, συμπληρωματική φορολογική δήλωση, συνυποβάλλοντας, εφόσον υπάρχει υποχρέωση, το έντυπο Ε2 ή το έντυπο Ε3, τα οποία συνοδεύουν το έντυπο Ε1.
Μόλις ο φορολογούμενος επιλέξει την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης, τα δεδομένα που έχουν συμπληρωθεί στην αρχική δήλωση (στο έντυπο Ε1) και στα έντυπα (Ε2 και Ε3) μεταφέρονται αυτόματα στη νέα δήλωση που πρόκειται να υποβληθεί.
Αυτό σημαίνει ότι ο φορολογούμενος δεν χρειάζεται να συμπληρώσει από την αρχή τη δήλωσή του αλλά αρκεί μόνο να τροποποιήσει τα σημεία της δήλωσης που υπέβαλε αρχικά στα οποία έχει διαπιστώσει λάθη ή παραλείψεις. Για παράδειγμα:
– Φορολογούμενος που ενώ φιλοξενείται στο σπίτι της αδελφής του δήλωσε λανθασμένα ότι κατοικεί σε δωρεάν παραχωρούμενη κατοικία έχει τώρα τη δυνατότητα να διαγράψει στον πίνακα 5 των τεκμηρίων τα στοιχεία της δωρεάν παραχωρούμενης κατοικίας και να συμπληρώσει την ένδειξη «Φιλοξενία» στον Πίνακα 6 του εντύπου Ε1. Στην περίπτωση της φιλοξενίας δεν εφαρμόζεται το τεκμήριο της κατοικίας.
– Φορολογούμενος ο οποίος αγόρασε αυτοκίνητο το 2023 ξέχασε να δηλώσει στην αρχική δήλωση το ποσό από την πώληση του παλαιού του αυτοκινήτου. Για να περιορίσει ή να μηδενίσει το τεκμήριο απόκτησης περιουσιακών στοιχείων μπορεί να διορθώσει την παράλειψη με την τροποποιητική δήλωση συμπληρώνοντας τον κωδικό 781-782 στον πίνακα 6 του εντύπου Ε1.
– Φορολογούμενος ο οποίος απέκτησε ακίνητο το 2023 και δεν εμφάνισε στην αρχική δήλωση ποσό από ανάλωση κεφαλαίου (κωδικοί 787-788) για να «σβήσει» το τεκμήριο.
Η νέα δήλωση που θα προκύψει, μετά τις προσθήκες, αφαιρέσεις ή διορθώσεις δεδομένων θα αντικαταστήσει την αρχική δήλωση. Η εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης που έχει γίνει με τα αρχικά δεδομένα, θα ακυρωθεί και θα γίνει νέα εκκαθάριση με τα νέα στοιχεία και ο φόρος θα προσδιοριστεί με βάση τα οριστικά εισοδηματικά ή τεκμαρτά δεδομένα. Στο νέο εκκαθαριστικό σημείωμα που θα εκδοθεί και θα αναρτηθεί στον λογαριασμό του φορολογουμένου στην ηλεκτρονική πύλη myAADE.gr θα αναγράφεται όχι μόνο το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της τροποποιητικής δήλωσης αλλά και το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής.
Αν η τροποποιητική δήλωση υποβληθεί έως τη νέα ημερομηνία λήξης της προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, τότε ο φορολογούμενος αποφεύγει το πρόστιμο των 100, 250 ή 500 ευρώ. Σημειώνεται ότι δεν επιβάλλονται πρόστιμα, σε κάθε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικού προσώπου, από την οποία το επιπλέον ποσό φόρου που προκύπτει προς καταβολή σε σχέση με την αρχική δήλωση είναι έως 100 ευρώ.
Latest News
Φοροελαφρύνσεις ως το 2027 στη μεσαία τάξη - Τι είπε ο Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι το 2027 το οικονομικό αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής θα είναι ορατό σε όλους
Τα τέσσερα νέα ψηφιακά εργαλεία στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής - Τι πιστεύουν οι πολίτες [γραφήματα]
Μεταξύ άλλων προβλέπεται η καθολική δήλωση των εσόδων-εξόδων μιας επιχείρησης στο myDATA από 1η Ιανουαρίου 2025 - Τι θα γίνει με το Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο
Τα νέα εργαλεία κατά της φοροδιαφυγής - Εκδήλωση της ΑΑΔΕ με τον πρωθυπουργό [live]
Ειδική εκδήλωση της ΑΑΔΕ στο Ζάππειο Μέγαρο παρουσία Μητσοτάκη με θέμα «Σύγχρονα - Δίκαια- Αποτελεσματικά»
Νέα διετής συλλογική σύμβαση εργασίας στην Πειραιώς - Ποιες παροχές αυξάνονται
Ποιες θα είναι οι παροχές στην τράπεζα Πειραιώς - Διεύρυνση και ενίσχυση του ιατροφαρμακευτικού και νοσοκομειακού προγράμματος,
ΔΥΠΑ: Πότε λήγουν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας
Πάνω από 20.000 νέοι έχουν ήδη ξεκινήσει την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας μέσω της πρώτης δράσης του νέου ΕΣΠΑ της ΔΥΠΑ
Μέσω IRIS οι πληρωμές στον ΕΦΚΑ για ελεύθερους επαγγελματίες - Η διαδικασία
Η πληρωμή οφειλών μέσω IRIS προσφέρει άμεση πίστωση των οφειλών, χωρίς την καθυστέρηση ενός έως τεσσάρων ημερών
Μέτρα κατά της φοροδιαφυγής: «Σήμα» για νέες μόνιμες μειώσεις φόρων
Ο περιορισμός της φοροδιαφυγής έφερε 1,8 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία το 2024 - Ανοίγει ο δρόμος για νέες μειώσεις φόρων με επίκεντρο τα μεσαία εισοδήματα
Προϋπολογισμός: Οι φόροι που θα πληρώσουμε το 2025 - Πώς θα γεμίσουν τα κρατικά ταμεία
Τι δείχνει ο προϋπολογισμός - Από πού θα προέλθει η αύξηση κατά 2,5 δισ. ευρώ των φορο-εσόδων το επόμενο έτος - ΦΠΑ και φόρος εισοδήματος θα γεμίσουν τα κρατικά ταμεία
Πάνω από 833 χιλιάδες οι άνεργοι τον Οκτώβριο - Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΔΥΠΑ [πίνακες]
Ποιοι είναι οι επιδοτούμενοι - Η εικόνα στις Περιφέρειες
Πόσο αυξήθηκαν οι οφειλές του δημοσίου στους ιδιώτες - Τι συμβαίνει στα νοσοκομεία [πίνακες]
Νέα άνοδος για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα νοσοκομεία - Οι συγκεκριμένες υποχρεώσεις περιλαμβάνουν ποσά clawback και rebate εκτιμώμενου ύψους 1,316 δισ. ευρώ