
Ανοδικά κινήθηκε η οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα τον τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου, πρωτίστως σε επίπεδο έκδοσης αδειών και επιφάνειας, και δευτερευόντως σε επίπεδο όγκου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), το μέγεθος της Συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας (Ιδιωτικής – Δημόσιας) κατά το τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2024 εμφανίζει αύξηση κατά 41,5% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, αύξηση κατά 38,4% στην επιφάνεια και αύξηση κατά 26,2% στον όγκο, σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του έτους 2023.
Κατά την ίδια περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2024, η Ιδιωτική Οικοδομική Δραστηριότητα, εμφανίζει αύξηση κατά 41,8% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών στο σύνολο της χώρας, αύξηση κατά 40,2% στην επιφάνεια και αύξηση κατά 26,8% στον όγκο, σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2023.
ΕΛΣΤΑΤ: Εκτίναξη στην οικοδομική δραστηριότητα – Αύξηση 77,8% στον αριθμό αδειών τον Φεβρουάριο
Η εικόνα του Απριλίου
Αναφορικά με τον μήνα Απρίλιο, το αντίστοιχο μέγεθος της Συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας, στο σύνολο της χώρας με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, ανήλθε σε 2.823 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 621.905 m2 επιφάνειας και 2.700.893 m3 όγκου, παρουσίασε δηλαδή, αύξηση κατά 40,1% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, αύξηση κατά 38,6% στην επιφάνεια και αύξηση κατά 29,9% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023.
Οι εκδοθείσες άδειες Ιδιωτικής Οικοδομικής Δραστηριότητας, στο σύνολο της χώρας, κατά τον μήνα Απρίλιο 2024 ανήλθαν σε 2.798 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 604.732 m2 επιφάνειας και 2.565.475 m3 όγκου, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 40,3% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, αύξηση κατά 39,4% στην επιφάνεια και αύξηση κατά 27,3% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023.
Οι εκδοθείσες άδειες Δημόσιας Οικοδομικής Δραστηριότητας κατά τον μήνα Απρίλιο 2024, στο σύνολο της Χώρας, ανήλθαν σε 25 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 17.173 m2 επιφάνειας και 135.418 m3 όγκου. Το ποσοστό συμμετοχής της Δημόσιας Οικοδομικής Δραστηριότητας στον συνολικό οικοδομικό όγκο, για τον μήνα Απρίλιο 2024, είναι 5,0%.
Το τελευταίο δωδεκάμηνο
Κατά την περίοδο των τελευταίων δώδεκα μηνών, δηλαδή από τον Μάιο 2023 έως τον Απρίλιο 2024, το μέγεθος της Συνολικής Οικοδομικής Δραστηριότητας (Ιδιωτικής-Δημόσιας) με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, στο σύνολο της χώρας, ανήλθε σε 30.320 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 6.953.774 m2 επιφάνειας και 31.375.645 m3 όγκου. Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Μαΐου 2022 – Απριλίου 2023 παρατηρήθηκε αύξηση κατά 17,0% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, αύξηση κατά 18,8% στην επιφάνεια και αύξηση κατά 18,8% στον όγκο.
Κατά την ίδια χρονική περίοδο, Μαΐου 2023 – Απριλίου 2024, η Ιδιωτική Οικοδομική Δραστηριότητα, εμφανίζει στο σύνολο της Χώρας, αύξηση κατά 17,1% στον αριθμό των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών, αύξηση κατά 19,6% στην επιφάνεια και αύξηση κατά 19,4% στον όγκο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο Μαΐου 2022 – Απριλίου 2023. Το ποσοστό συμμετοχής της Δημόσιας Οικοδομικής Δραστηριότητας στον συνολικό οικοδομικό όγκο, για την ανωτέρω περίοδο, είναι 2,3%.


Latest News

Δεν έπιασαν ταβάνι ακόμη οι τιμές ακινήτων - Πόσο αυξήθηκαν το α' τρίμηνο
Οι υποψήφιοι αγοραστές και ενοικιαστές ακινήτων βρίσκονται σε απόγνωση λόγω της εκτόξευσης των τιμών ακινήτων – Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές ανά περιοχή

Ο πολεοδομικός σχεδιασμός βουλιάζει σε «μαύρες τρύπες»-Ποιες ρυθμίσεις εξετάζονται
Σωρεία προβλημάτων κατά την εκπόνηση των δασικών χαρτών σε εκατοντάδες οικισμούς παραμένουν εμπόδιο στη χωρική ανάπτυξη της χώρας
![Ακίνητα: Ποιοι παράγοντες ανεβάζουν τις τιμές – Οι πιο ακριβές περιοχές στην Αττική [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/akinita-600x384.jpg)
Οι 10 εστίες που πυροδοτούν τις τιμές στα ακίνητα - Οι πιο ακριβές περιοχές [γραφήματα]
Τι αναφέρει μελέτη της Alpha Bank για τα ακίνητα και τις προοπτικές της αγοράς

Τα δύο σχέδια για την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου
Τι αλλάζει σε σχολάζουσες κληρονομιές, και δωρεές

Πού βρίσκει... πόρτα το Σπίτι μου 2 - Η κούρσα για την χρηματοδότηση
Μεγάλο ενδιαφέρον για τη δεύτερη φάση του προγράμματος Σπίτι μου 2
![Μετακόμιση: Ποια είναι τα κίνητρα και τα κριτήρια των Ελλήνων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_metakomisi-600x352.png)
Γιατί μετακομίζουν οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι – Οι νέες τάσεις [γραφήματα]
Τι δείχνει πανευρωπαϊκή έρευνα «European Housing Trend Report 2024» που πραγματοποίησε το κτηματομεσιτικό δίκτυο RE/MAX Europe για την μετακόμιση σε Ελλάδα και Ευρώπη

Πώς θα «πέσουν» περισσότερα ακίνητα στην αγορά – Τι ζητούν οι servicers
Ποιες λύσεις προτείνουν οι servicers για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης – Τα κίνητρα στους αγοραστές ακινήτων
![Εξοχική κατοικία: Κέρδη από την αξιοποίηση στην Ελλάδα – Οι αποδόσεις των νεόδμητων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/paros-768x512-1-600x400.jpg)
Συμφέρει η επένδυση σε εξοχική κατοικία; - Τα κέρδη και οι αποδόσεις [γραφήματα]
Σε επενδυτικό «θησαυρό» αναδεικνύεται η εξοχική κατοικία στην Ελλάδα- Τι δείχνουν τα στοιχεία της Elxis – At Home in Greece

Νέα εποχή για το εμβληματικό Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας – Παραχωρείται στον Δήμο Πεντέλης
H παραχώρηση πραγματοποιείται με σκοπό ο Δήμος Πεντέλης να προβεί σε εργασίες μελετών, αδειοδότησης, αποκατάστασης και ανακαίνισης των εγκαταστάσεων του ακινήτου

Γιατί αυξήθηκαν οι τιμές των ακινήτων - Πώς θα λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα
Τι αναφέρει μελέτη της Alpha Bank για την αγορά κατοικίας και τις προοπτικές της - Το 12% σχεδιάζει αγορά κατοικίας την επόμενη 2ετία - Το 64% των κατοικιών είναι άνω των 30 ετών