Ο Γερμανός πρεσβευτής στην Ελλάδα κ. Ανδρέας Κιντλ μιλά στον ΟΤ για τη μεγαλύτερη τα τελευταία 25 χρόνια συμμετοχή της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης σε διεθνή έκθεση και στέλνει το μήνυμα για τη σημασία της παρουσίας των 100 και πλέον επιχειρήσεων στην 88η ΔΕΘ
Τιμώμενη χώρα της 88ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης η Γερμανία. Και το γεγονός ήδη έχει πάρει διαστάσεις αφού σύμφωνα με τα στοιχεία είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Γερμανίας σε έκθεση τα τελευταία 25 χρόνια. Μιλώντας για όσα πρόκειται να γίνουν στη Θεσσαλονίκη το Σεπτέμβριο ο γερμανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Ανδρέας Κιντλ, στον ΟΤ σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «η έκθεση έχει πάντα και μία πολιτική διάσταση. Είναι ένα μέρος, όπου οι φιλικές σχέσεις Γερμανίας και Ελλάδας θα αναδειχθούν με απτό τρόπο και θα εμβαθύνουν».
Η Γερμανία λέει «Hallo Ελλάδα» με περισσότερους από 100 εκθέτες, με τον Κιντλ να υπογραμμίζει ότι «η μεγάλη συμμετοχή γερμανικών επιχειρήσεων στη ΔΕΘ είναι η καλύτερη απόδειξη για τη μεγάλη εμπιστοσύνη που δείχνει και η οικονομία στο κοινό μας μέλλον».
Στην 88η ΔΕΘ οι φιλικές σχέσεις Γερμανίας και Ελλάδας θα αναδειχθούν με απτό τρόπο και θα εμβαθύνουν
Για τη σημασία της ΔΕΘ
Όπως επισημαίνει ο πρεσβευτής της Γερμανίας στην Ελλάδα «είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης σε έκθεση τα τελευταία 25 χρόνια. Αυτό και μόνο καταδεικνύει τη σημασία που έχει για εμάς».
Σημειώνει δε ότι «η χαρά της προσμονής είναι, ίσως, τόσο μεγάλη, επειδή η τελευταία μας απόπειρα για συμμετοχή ως τιμώμενη χώρα το 2020 χρειάστηκε να ματαιωθεί λόγω της πανδημίας. Ίσως γι’ αυτό ακριβώς οι προσδοκίες μας σήμερα να είναι ακόμη μεγαλύτερες κι ελπίζουμε η ΔΕΘ να ξεκινήσει δυναμικά στις 7 Σεπτεμβρίου».
Για τη συμμετοχή της Γερμανίας
Ο Κιντλ υπογραμμίζει ότι «περισσότεροι από εκατό εκθέτες θα λάβουν μέρος στην έκθεση κι αυτός είναι, κατά τη γνώμη μου, ένας από τους σημαντικότερους δείκτες, καθώς η έκθεση διοργανώνεται ειδικά για αυτές τις επιχειρήσεις και τα ιδρύματα».
Η μεγάλη συμμετοχή γερμανικών επιχειρήσεων στη ΔΕΘ είναι η καλύτερη απόδειξη για τη μεγάλη εμπιστοσύνη που δείχνει και η οικονομία στο κοινό μας μέλλον
Τονίζει δε ότι «η έκθεση έχει πάντα και μία πολιτική διάσταση. Είναι ένα μέρος, όπου οι φιλικές σχέσεις Γερμανίας και Ελλάδας θα αναδειχθούν με απτό τρόπο και θα εμβαθύνουν. Θεωρώ βέβαιο ότι θα παραστούν πολλοί εκπρόσωποι πολιτικών και των δύο χωρών. Από τη Γερμανία έχουν ήδη ανακοινώσει την παρουσία τους πολλά υπουργεία. Ο αντικαγκελάριος κ. Χάμπεκ και ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Γεωργίας κ. Εζντεμίρ θα παραστούν προσωπικά».
Για τις σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας
«Οι πολιτικές μας σχέσεις είναι στενές και χαρακτηρίζονται από αμοιβαία εμπιστοσύνη. Αυτό φάνηκε και στις πρόσφατες διμερείς διαβουλεύσεις σε επίπεδο υφυπουργών, που διεξήχθησαν στα τέλη Μαΐου στην Αθήνα» τονίζει ο Κιντλ.
Η συμβολή των γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα κάποιες φορές υποεκτιμάται
Σημειώνει ότι οι δύο χώρες είναι στενοί εταίροι στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ ενώ υπενθυμίζει ότι «φέτος γιορτάζουμε και τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ελληνογερμανικού εμπορικού επιμελητηρίου εξωτερικού».
«Η μεγάλη συμμετοχή γερμανικών επιχειρήσεων στη ΔΕΘ είναι η καλύτερη απόδειξη για τη μεγάλη εμπιστοσύνη που δείχνει και η οικονομία στο κοινό μας μέλλον» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
Για τις γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα
«Η συμβολή τους κάποιες φορές, ίσως, υποεκτιμάται» τονίζει.
Σημειώνει δε ότι «μόνο το 2022 οι άμεσες επενδύσεις ανήλθαν σε περίπου 1 δις. ευρώ».
Φέρνει ως παράδειγμα την Boehringer Ingelheim η οποία όπως λέει «εδώ και πενήντα χρόνια η επιχείρηση παράγει εκεί φαρμακευτικά προϊόντα για την Ελλάδα κι άλλες ενενήντα χώρες. Αυτή η γερμανική οικογενειακή επιχείρηση δημιουργεί στο Κορωπί περίπου 700 ιδιαιτέρως ελκυστικές θέσεις εργασίας και σχεδιάζει να επενδύσει τα επόμενα χρόνια εκεί άλλα 120 εκατομμύρια ευρώ».
Η Γερμανία κατατάσσεται στη δεύτερη θέση των παγκόσμιων επενδυτών στην Ελλάδα
Και καταλήγει σημειώνοντας ότι «οι συνολικοί αριθμοί δείχνουν ότι αυτό δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ οι γερμανικές άμεσες επενδύσεις (FDI) στην Ελλάδα ανέρχονταν σε 7,7 δισεκατομμύρια ΕΥΡΩ τοποθετώντας μας (μετά το Λουξεμβούργο) στη δεύτερη θέση των παγκόσμιων επενδυτών στην Ελλάδα».