Κρίσιμη για την ηλεκτροκίνηση , ιδιαίτερα της Κίνας , είναι η εξόρυξη νικελίου στην Ινδονησία η οποία έχει αυξηθεί κατακόρυφα, καθιστώντας την,  την κορυφαία παραγωγό του μετάλλου στον κόσμο.

Με πάνω από 14 ενεργά ορυχεία, η Ινδονησία καλύπτει περισσότερο από το 40% της παγκόσμιας ζήτησης νικελίου, λόγω του κρίσιμου ρόλου του στις μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων.

LME: Το νικέλιο ανεβάζει σε υψηλό δεκαετίας τις συναλλαγές

«Το νικέλιο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων, ο οποίος θα ωφελήσει το περιβάλλον και την πορεία προς το πρασίνισμα της παγκόσμιας οικονομίας και την επίτευξη των στόχων της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Τζέισον Σαπόρ (Jason Sappor), ανώτερος αναλυτής της S&P Global Commodity Insights.

Η ταχεία αύξηση της παραγωγής νικελίου συνδέεται στενά με τη συνεργασία της Ινδονησίας με την Κίνα, τον μεγαλύτερο παγκόσμιο παραγωγό μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αναφέρει το CNBC.

Οι κινεζικές επενδύσεις έχουν ενισχύσει τις δυνατότητες εξόρυξης της Ινδονησίας, εστιάζοντας στη διύλιση νικελίου σε τοπικό επίπεδο μετά την απαγόρευση των εξαγωγών ακατέργαστου νικελίου το 2022. Παρά τα οικονομικά οφέλη, αυξάνονται οι ανησυχίες σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της ρύπανσης των υδάτων και της αποψίλωσης των δασών κοντά στις περιοχές εξόρυξης.

Πτώση τιμών

Η αυξημένη παραγωγή νικελίου στην Ινδονησία οδήγησε σε υπερπροσφορά και χαμηλότερες τιμές, επηρεάζοντας τους παραγωγούς στην Αυστραλία και τον Καναδά. Στην Αμερική, εταιρείες όπως η Talon Metals υποστηρίζουν ασφαλείς αλυσίδες εφοδιασμού αναπτύσσοντας τοπικές πηγές νικελίου σύμφωνα με αυστηρά περιβαλλοντικά πρότυπα, συνεργαζόμενες με αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Tesla , και προώθουν την ανακύκλωση μπαταριών για την κάλυψη της αυξανόμενης παγκόσμιας ζήτησης για ηλεκτρικά αυτοκινητα (EV) και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Είναι λογικό στον κόσμο ότι επειδή έχουμε αυτούς τους πόρους στο εσωτερικό και με τους συμμάχους μας στο ελεύθερο εμπόριο, θα θέλαμε αυτές οι εταιρείες να προμηθεύονται από όπου μπορούν να τους βρουν», δήλωσε ο Todd Malan, ο επικεφαλής εξωτερικών υποθέσεων της Talon Metals. «Παράγεται σε υψηλά πρότυπα. Είναι λίγο πιο ακριβό να κάνεις αυτή την προμήθεια, αλλά όχι τόσο πιο ακριβό που θα αλλάξει την τιμή του οχήματος».

Το 2020, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla Inc, Έλον Μασκ, κάλεσε τους ανθρακωρύχους να αυξήσουν την παραγωγή νικελίου κατά τη διάρκεια μιας κλήσης μετά την ανακοινωση κέρδών.  «Η Tesla, είχε πει ο  ο Έλον Μασκ,  θα σας δώσει ένα τεράστιο συμβόλαιο για μεγάλο χρονικό διάστημα, εάν εξορύξετε νικέλιο αποτελεσματικά και με περιβαλλοντικά ευαίσθητο τρόπο.».

Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις με τον εφοδιασμό τους σε νικέλιο, βασιζόμενοι σε ένα μόνο λειτουργικό ορυχείο στο Μίσιγκαν.

Οι ΗΠΑ εξόρυξαν 17.000 μετρικούς τόνους νικελίου το 2023, ενώ η Ινδονησία παρήγαγε 1,8 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, σημειώνει το CNBC. Η Talon Metals εργάζεται για το άνοιγμα ενός νέου ορυχείου νικελίου στη Μινεσότα, αλλά η πορεία προς την πλήρη παραγωγή μπορεί να διαρκέσει δεκαετίες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities