Ένας δύσκολος Ιούλιος για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες, με τις επιδόσεις όμως πολλών τίτλων να δείχνουν ότι το ΧΑ βρίσκεται στη φάση μιας ήπιας ανοδικής κίνησης που μπορεί να επιταχυνθεί με την εμφάνιση ενός καταλύτη που μπορεί να βελτιώσει την επενδυτική ψυχολογία. Μια ψυχολογία μάλιστα που δοκιμάστηκε έντονα με τις γαλλικές εκλογές, αλλά οι αγοραστές βρήκαν τη δύναμη να δώσουν μέχρι στιγμής από την αρχή του μήνα πάνω από 4% στον γενικό δείκτη.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βρίσκει ενέργεια από Μυτιληναίο και ΔΕΗ

Μάλιστα, ας μην ξεχνούμε ότι η αποκοπή μερισμάτων-ρεκόρ που έχουν πραγματοποιηθεί μέσα στον Ιούλιο, έχει τεχνικώς «αφαιρέσει» αρκετές μονάδες από τον ΓΔ. Έχει όμως δημιουργήσει και τις προϋποθέσεις ενός rotation σε τίτλους που είτε είχαν μείνει πίσω στην κίνηση της αγοράς, είτε διόρθωσαν σε ελκυστικά επίπεδα μετά τις αναταράξεις που υπήρξαν μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, αλλά και τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την έκτακτη φορολογία τόσο στα διυλιστήρια όσο και στους εγχώριους παραγωγούς ενέργειας από φυσικό αέριο.

Βέβαια, όπως σημείωσαν και οι περισσότεροι αναλυτές εγχωρίως τις τελευταίες ημέρες, ουσιαστικά νέα δεδομένα δεν περιμένουμε το επόμενο διάστημα αν και η αγορά χρειάζεται νέα για να μπορέσει να αποκτήσει καλύτερο βάθος και ενδιαφέρον. Παρόλα αυτά η εικόνα της είναι καλή και αυτό φαίνεται περισσότερο στις πτωτικές κινήσεις των ξένων αγορών και όχι τόσο στην άνοδο που ουσιαστικά συντελείται σχεδόν αθόρυβα.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ποιες μετοχές «γύρισαν» τον Ιούλιο

Μέσα σε αυτήν την αθόρυβη άνοδο όμως, είχαμε και πρωταγωνιστές που εξέπληξαν αρκετούς στην αγορά. Και μπορεί τα σκήπτρα της ανόδου του Ιουλίου να τα κρατά η Πειραιώς, καθώς τα κέρδη της προσεγγίζουν το 12%, αλλά η μετοχή που εξέπληξε ήταν αυτή του ΟΤΕ. Μια μετοχή που απογοήτευσε αρκετούς την τελευταία διετία, χάνοντας επί της ουσίας το μεγάλο ράλι της αγοράς, “ξύπνησε” και “παίζει” πλέον πάλι με τα 15 ευρώ. Αυτά τα επίπεδα είχε να τα δει από τον Ιούλιο του 2023, επομένως λογικό είναι να “αποβαίνουν” αυτοί που βλέπουν το πρόσφατο spike να μην έχει διάρκεια. Σε κάθε περίπτωση είναι πάνω από το +9% από τις αρχές του μήνα.

Το δικό της “γύρισμα” έκανε και η Πειραιώς, η οποία από τα 3,39 ευρώ που ολοκλήρωσε τον Ιούνιο, έφτασε ένα λεπτό πριν την τιμή του placement, δηλαδή τα 4 ευρώ στις 23 του Ιουλίου. Και μπορεί να πισωγύρισε καθώς ενεργοποιήθηκαν αρκετοί πωλητές στη ζώνη των 10 λεπτών του ευρώ κάτω από τα 4 ευρώ, εντούτοις δεν πέρασαν απαρατήρητοι οι όγκοι που έκανε η μετοχή, όπως και τα πακέτα που διακινήθηκαν σε μια εποχή που ομολογουμένως η συναλλακτική δραστηριότητα δυσκολευόταν να ανέλθει σε τριψήφια εκατομμύρια για όλη την αγορά.

Το δικό της “γύρισμα” έκανε και η Alpha Bank, η μόνη τραπεζική μετοχή που ολοκλήρωσε τον Ιούνιο έχοντας χάσει όλα τα κέρδη από την αρχή του έτους. Πάνω από το 9% τα κέρδη του Ιουλίου, με την μετοχή όμως να παλεύει ακόμη με το εύρος των 1,50 – 1,70 ευρώ στο οποίο παλινδρομεί συστηματικά τους τελευταίους μήνες.

Πάνω από 9% και τα κέρδη της Lamda, η οποία αν και επικρίθηκε έντονα η διοίκηση από μικρομετόχους στη γενική της συνέλευση, δεν άργησε η ώρα να ανακοινώσει την πώληση οικοπέδων στο Ελληνικό και να απελευθερώσει αξία στη μετοχή της. Όπως ανέφεραν και οι αναλυτές, μετά την εξέλιξη, οι πωλήσεις οικοπέδων επιταχύνουν την αναγνώριση των λογιστικών κερδών στα αποτελέσματα χρήσης και – το σημαντικότερο – προωθούν τις ταμειακές εισροές και μειώνουν το ρίσκο του έργου.

Οι “όψιμοι” πρωταγωνιστές της αγοράς δεν κατάφεραν όμως να αποκαθηλώσουν εκείνους του 2024 μέχρι τώρα, με τον Τιτάν και την Cenergy να συντηρούνται στην πρώτη τριάδα. Με “σφήνα” τη ΓΕΚ Τέρνα, η οποία πλέον απολαμβάνει και τα οφέλη της πώλησης της Τέρνα Ενεργειακής στην Masdar. Ο πρώτος κερδίζει πάνω από 47% και οι δεύτερες πάνω από 33% από την αρχή του έτους, ενώ και η Εθνική προσπαθεί να μπει στην πρώτη τριάδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Άντεξε τις πιέσεις, με άλμα ΟΤΕ και «γύρισμα» από Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Άντεξε τις πιέσεις το ΧΑ, με άλμα ΟΤΕ και «γύρισμα» από Εθνική

Παρά το γεγονός ότι είδε να απειλούνται ακόμη και οι 1.450 μονάδες, το Χρηματιστήριο Αθηνών τελικά ήλεγξε στο μέτρο του δυνατού τις απώλειες και κράτησε τις 1.460 μονάδες στο κλείσιμο