Οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με μία από τις πιο δυσπρόσιτες αγορές ακινήτων εδώ και δεκαετίες, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να αποκλείει μια γενιά επίδοξων ιδιοκτητών, σημειώνει σε δημοσίευμά του το Bloomberg. Όμως, όπως επισημαίνει, μια ομάδα παραμένει ανεπηρέαστη από την κρίση, οι υπερπλούσιοι.

Οι πωλήσεις νέων κατοικιών μειώθηκαν ελαφρώς τον Ιούνιο και ήταν πολύ κατώτερες των προσδοκιών μετά την πτώση του Μαΐου κατά 15%, ενώ οι συναλλαγές για ακίνητα που ανήκαν σε προηγούμενους ιδιοκτήτες μειώθηκαν για τέταρτο συνεχόμενο μήνα.

Η στεγαστική κρίση της Νέας Υόρκης

Το μοναδικό φωτεινό σημείο στην αγορά είναι η πολυτέλεια, με τα σπίτια αξίας άνω του 1 εκατ. δολαρίων να είναι η μόνη κατηγορία που είδε τις πωλήσεις να αυξάνονται τον Ιούνιο, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Μεσιτών των ΗΠΑ. Με το επιτόκιο των 30ετών σταθερών στεγαστικών δανείων να κυμαίνεται γύρω στο 6,8%, αφού βρισκόταν γύρω στο 3% από τα τέλη του 2019 έως τις αρχές του 2022, όποιος πρέπει να δανειστεί πληρώνει σημαντικά υψηλότερη τιμή για το ίδιο σπίτι από ό,τι θα πλήρωνε πριν από λίγα χρόνια. Αλλά οι αγοραστές με βαθιά τσέπη δεν έχουν αυτή την ανησυχία επειδή μπορούν να χρησιμοποιήσουν μετρητά.

«Δεν μπορώ να θυμηθώ την τελευταία φορά που άκουσα έναν αγοραστή να μιλάει για δάνειο», δήλωσε η Λίζα Ρουκς Μόρις, μεσίτρια πολυτελών ακινήτων στην Douglas Elliman με έδρα τη Σαρασότα της Φλόριντα. «Όλοι έρχονται με μετρητά». Bloomberg

Το αποτέλεσμα είναι μια έκρηξη στα ακριβά ακίνητα η οποία στέλνει τη μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία κατασκευής πολυτελών κατοικιών στο χρηματιστήριο σε νέα ύψη, σημειώνει το Bloomberg. Η Toll Brothers Inc. κατέγραψε ισχυρότερες από τις αναμενόμενες παραγγελίες στην έκθεση αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου του οικονομικού της έτους τον Μάιο και αύξησε τις προβλέψεις της για τις παραδόσεις για το σύνολο του έτους. Η μετοχή της εταιρείας διαπραγματεύεται κοντά σε ρεκόρ μετά από άνοδο περίπου 160% από τις αρχές του 2023, γεγονός που τις καθιστά την έκτη μεγαλύτερη κερδισμένη στον δείκτη S&P Midcap 400 κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος.

Στο τέλος του πρώτου τριμήνου, το 45% των αγοραστών ακριβών κατοικιών στις ΗΠΑ χρησιμοποίησε μετρητά, κάτι που αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία, σύμφωνα με στοιχεία της Redfin.

Αντίθετα, οι αγοραστές φθηνότερων κατοικιών εξαρτώνται από τις προσωπικές τους αποταμιεύσεις και τα εισοδήματά τους, τα οποία δεν έχουν συμβαδίσει με τον πληθωρισμό. Και για τους δανειολήπτες με χαμηλότερο εισόδημα το πρόβλημα ξεπερνά την αύξηση των επιτοκίων των ενυπόθηκων δανείων και αφορά απλώς την έγκριση για δάνειο, καθώς οι καθυστερήσεις στις πιστωτικές κάρτες και τα δάνεια για αυτοκίνητα ανεβαίνουν.

Η ανάγκη για κατοικίες με χαμηλότερο κόστος δεν περνάει απαρατήρητη από την οικοδομική βιομηχανία. Η πρόκληση είναι πώς να το κάνει σε ένα περιβάλλον όπου το κόστος σχεδόν όλων όσων απαιτούνται για την κατασκευή ενός σπιτιού είναι υψηλότερο από το παρελθόν, καταλήγει το Bloomberg.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βρετανία: Χείρα φιλίας στο επιχειρείν τείνει η υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας
Διεθνή |

Φιλικά σινιάλα στο επιχειρείν στέλνει η υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας

Η Ριβς διαμήνυσε ότι μόνο μέσω της δημιουργίας πλούτου θα βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο των απλών Βρετανών και θα διατεθούν περισσότερα χρήματα για επενδύσεις σε δημόσιες υπηρεσίες