Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) εξήρε τη θέση της G20 υπέρ της «φορολογικής δικαιοσύνης», κρίνοντας «επίκαιρη» και «ευπρόσδεκτη» την απόφαση τα κράτη μέλη της να «συνεργαστούν» για να φορολογηθούν περισσότερο οι κάτοχοι των μεγαλύτερων περιουσιών.

G20: Κοινή δήλωση στη σύνοδο της G20 για τη φορολόγηση των πλουσίων

«Το κοινό όραμα των υπουργών της G20 για την προοδευτική φορολογία είναι επίκαιρο και ευπρόσδεκτο, καθώς η ανάγκη να ανακτηθούν δημοσιονομικά περιθώρια ενώ ταυτόχρονα θα αντιμετωπίζονται κοινωνικές και αναπτυξιακές ανάγκες συνεπάγεται δύσκολες αποφάσεις σε πολλές χώρες», τόνισε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.  «Η προώθηση της φορολογικής δικαιοσύνης θα βοηθήσει να εξασφαλιστεί η κοινωνική αποδοχή των αποφάσεων αυτών», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται πως οι ηγέτες της G20 συμφώνησαν να συνεργαστούν για την αποτελεσματική φορολόγηση των μεγαλύτερων περιουσιών του κόσμου την Παρασκευή στο Ρίο ντε Τζανέϊρο της Βραζιλίας, στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Ωστόσο, αυτή η σύγκλιση κάλυψε βαθύτερες διαφωνίες σχετικά με το κατάλληλο φόρουμ για την προώθηση της συγκεκριμένης ατζέντας. Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες από την Ομάδα των 20 μεγάλων οικονομιών συμφώνησαν να αναφερθούν στη δίκαιη φορολόγηση των «ατόμων με εξαιρετικά υψηλό πλούτο» τόσο στο κοινό ανακοινωθέν τους όσο και σε μια ξεχωριστή δήλωση για τη διεθνή φορολογική συνεργασία την Παρασκευή.

«Θα επιδιώξουμε να συνεργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι τα άτομα με υπερ-υψηλό πλούτο φορολογούνται αποτελεσματικά», ανέφερε το τελικό σχέδιο της υπουργικής διακήρυξης της G20 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, το οποίο είδε το Reuters.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή