Πραγματικότητα είναι η πρώτη κοινή δήλωση των ηγετών της G20 που συμφώνησαν να συνεργαστούν για την αποτελεσματική φορολόγηση των μεγαλύτερων περιουσιών του κόσμου την Παρασκευή στο Ρίο ντε Τζανέϊρο της Βραζιλίας, στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Ωστόσο, αυτή η σύγκλιση κάλυψε βαθύτερες διαφωνίες σχετικά με το κατάλληλο φόρουμ για την προώθηση της συγκεκριμένης ατζέντας.

Αμερικανική οικονομία: Ξεπέρασε τις προβλέψεις η ανάπτυξη

Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες από την Ομάδα των 20 μεγάλων οικονομιών συμφώνησαν να αναφερθούν στη δίκαιη φορολόγηση των «ατόμων με εξαιρετικά υψηλό πλούτο» τόσο στο κοινό ανακοινωθέν τους όσο και σε μια ξεχωριστή δήλωση για τη διεθνή φορολογική συνεργασία την Παρασκευή.

«Θα επιδιώξουμε να συνεργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι τα άτομα με υπερ-υψηλό πλούτο φορολογούνται αποτελεσματικά», ανέφερε το τελικό σχέδιο της υπουργικής διακήρυξης της G20 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, το οποίο είδε το Reuters.

ΟΗΕ ή ΟΟΣΑ

Πάντως, έχουν ήδη αναδειχθεί διαχωριστικές γραμμές σχετικά με το αν θα γίνει αυτό σε συνομιλίες στα Ηνωμένα Έθνη ή μέσω του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), μιας ομάδας πλουσιότερων δημοκρατιών που ιδρύθηκε από συμμάχους των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε στο Reuters στο περιθώριο της συνόδου της G20 ότι πιστεύει πως ο ΟΟΣΑ, ο οποίος καθοδήγησε τις διαπραγματεύσεις για μια παγκόσμια συμφωνία για τη φορολογία των επιχειρήσεων σε δύο μέρη τα τελευταία τρία χρόνια, είναι σε καλύτερη θέση για να χειριστεί τέτοιες συνομιλίες.

«Δεν θέλουμε να το δούμε αυτό να μεταφέρεται στον ΟΗΕ», δήλωσε η Yellen, προσθέτοντας ότι ο ΟΟΣΑ »είναι ένας οργανισμός που βασίζεται στη συναίνεση. Έχουμε σημειώσει τεράστια πρόοδο και ο ΟΗΕ δεν έχει την τεχνική εμπειρογνωμοσύνη για να το κάνει αυτό».

Οι μεγάλες αναπτυσσόμενες χώρες έχουν ήδη ενοχληθεί από αυτή την προσέγγιση, σύμφωνα με αξιωματούχο που γνωρίζει το θέμα, ο οποίος δήλωσε ότι η Βραζιλία θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την προεδρία της G20 για να προωθήσει τη συζήτηση τόσο στον ΟΗΕ όσο και στον ΟΟΣΑ.

Ορισμένοι από τους πιο ηχηρούς υποστηρικτές ενός παγκόσμιου ελάχιστου φόρου για τους δισεκατομμυριούχους, συμπεριλαμβανομένου του νομπελίστα Joseph Stiglitz, επέμειναν ότι ο ΟΗΕ είναι το κατάλληλο φόρουμ για την παγκόσμια φορολογική συνεργασία.

«Καλούμε τους ηγέτες της G20 να ευθυγραμμιστούν με την πρόοδο που σημειώνεται στον ΟΗΕ και να καθιερώσουν μια πραγματικά δημοκρατική διαδικασία για τον καθορισμό παγκόσμιων προτύπων για τη φορολόγηση των υπερπλουσίων», δήλωσε η επικεφαλής της φορολογικής πολιτικής της Oxfam International, Susana Ruiz.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή