Η μεταποιητική ικανότητα που διαθέτει η Κίνα βοηθά τον πλανήτη να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή και να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Λιάο Μιν, αντιδρώντας στην τελευταία κριτική της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν για τη βιομηχανική υπερβολή της χώρας.

«Για δεκαετίες, η Κίνα υπήρξε μια δύναμη αποπληθωρισμού για τον κόσμο μέσω της παροχής βιομηχανικών προϊόντων με καλή σχέση ποιότητας-τιμής», δήλωσε ο Λιάο σε αποκλειστική συνέντευξη στο Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου συμμετείχε αυτή την εβδομάδα στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της G20.

Κίνα: Οι δύο όψεις της ζήτησης

«Τώρα παρέχει επίσης πράσινα αγαθά για τον πλανήτη, καθώς οι χώρες προσπαθούν να επιτύχουν τους στόχους τους για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα έως το 2030», είπε. Η παγκόσμια ζήτηση για αυτοκίνητα νέας ενέργειας θα ανέλθει σε 45 έως 75 εκατομμύρια μονάδες μέχρι τότε, ξεπερνώντας κατά πολύ την τρέχουσα ικανότητα εφοδιασμού του κόσμου, πρόσθεσε, επικαλούμενος εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

Η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με αυξανόμενα εμπορικά εμπόδια από ανεπτυγμένες οικονομίες, όπως οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες διαμαρτύρονται για την πλεονάζουσα παραγωγή και τις επιπτώσεις της στους βιομηχανικούς τομείς και τις εταιρείες τους.

Η ΕΕ προχωρά στην επιβολή δασμών στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει να επιβάλει δασμούς 50% και άνω στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, αν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Βραζιλία και η Τουρκία, έχουν επίσης επιβάλει δασμούς σε κινεζικά προϊόντα, όπως ο χάλυβας και τα αυτοκίνητα, αν και έχουν επικρίνει λιγότερο έντονα τη βιομηχανική πολιτική της.

Κίνα: Αυξήθηκαν τα κέρδη της βιομηχανίας τον Ιούνιο

Τα κέρδη των κινεζικών βιομηχανικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό τον Ιούνιο, δείχνοντας την ανθεκτικότητα του μεταποιητικού τομέα που έχει συμβάλει στην άμβλυνση της οικονομικής επιβράδυνσης.

Τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 3,6% τον Ιούνιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Η ετήσια αύξηση ανήλθε στο 0,7% τον προηγούμενο μήνα. Για το πρώτο εξάμηνο του έτους, σκαρφάλωσαν κατά 3,5% στα 3,5 τρισ. γιουάν (484 δισ. δολάρια).

Η αύξηση δείχνει τη δύναμη της βιομηχανικής πλευράς της οικονομίας ως μοχλού ανάπτυξης φέτος, η οποία συμβάλλει στην αντιστάθμιση των αδύναμων καταναλωτικών δαπανών. Ενώ τα κέρδη ανακάμπτουν από τις αδύναμες επιδόσεις του περασμένου έτους, εξακολουθούν να μην έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του 2022 ή στο ρεκόρ που σημειώθηκε το 2021.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή