Ενας σκληρός νομικός πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ των παιδιών του Ρούπερτ Μέρντοκ μετα τη μεταβίβαση του ελέγχου του οικογενειακού του καταπιστεύματος στον μεγαλύτερο γιο του,  Λάχλαν.  Η έκκβαση αυτης της διαμάχης θα μπορούσε να καθορίσει την κατεύθυνση των δύο από τις πιο ισχυρές επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης στον κόσμο.

Ρούπερτ Μέρντοχ: Ντύνεται γαμπρός για 5η φορά στα 93 του χρόνια

Ο 93χρονος βαρόνος των μέσων ενημέρωσης προσπάθησε να αναθεωρήσει ενα αμετάκλητο οικογενειακό καταπίστευμα για να δώσει στον Λάχλαν τον πλήρη έλεγχο των εκλογικών εξουσιών και της λήψης αποφάσεων μετά το θάνατο του πατριάρχη, σύμφωνα με τρία άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση. Ο Λάχλαν είχε ήδη αναλάβει την ηγεσία της Fox and News Corp πέρυσι, όταν ο πατέρας του παραιτήθηκε από την προεδρία των επιχειρήσεων πίσω από τα Fox News, The Times και The Australian.

Ο δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας των ειδήσεων προσπάθησε να κατοχυρώσει αυτή την κίνηση τροποποιώντας το καταπίστευμα που κατέχει τα συμφέροντα της οικογένειας στις δύο εταιρείες, δήλωσαν οι πηγές. Ο έλεγχος της οντότητας υποτίθεται ότι θα μοιραζόταν μεταξύ των τεσσάρων μεγαλύτερων παιδιών του – του Λάκλαν, του Τζέιμς, της Ελίζαμπεθ και της Προύντενς – όταν πεθάνει.

Ένα άτομο είπε ότι η κίνηση φαινόταν να είναι μια προσπάθεια «απαλλαγής του δικαιώματος των τριών παιδιών, θα ήταν ανίσχυροι».

Ωστόσο, ένας επίτροπος της Νεβάδας έχει αποφασίσει ότι μια ακρόαση στο δικαστήριο θα αποφασίσει εάν οι τροποποιήσεις στο καταπίστευμα είναι «καλή τη πίστη» και προς αποκλειστικό όφελος των παιδιών του Μέρντοκ, είπε ο ίδιος. Η ακρόαση αναμένεται τον Σεπτέμβριο.

Το οικογενειακό ρήγμα και η απόφαση του επιτρόπου αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από τους New York Times, οι οποίοι ανέφεραν ότι ο Murdoch είχε υποστηρίξει ότι ενεργούσε για να προστατεύσει την αξία των επιχειρήσεων προς όφελος των κληρονόμων του.

Ο  Τζέιμς Μέρντοχ είναι ήδη αποξενωμένος από τον πατέρα του μετά από διαδοχική μάχη με τον Λάχλαν.

Συντηρητική κατεύθυνση

Ο Τζέιμς και οι αδερφές του είναι πολιτικά πιο μετριοπαθείς από τον πατέρα και τον μεγαλύτερο αδερφό τους, λένε άνθρωποι που γνωρίζουν την οικογένεια. Οι προτεινόμενες αλλαγές στο καταπίστευμα έχουν σχεδιαστεί για να εδραιώσουν μια συντηρητική κατεύθυνση για τα ειδησεογραφικά πρακτορεία Fox και News Corp στο μέλλον, συμπεριλαμβανομένου του δεξιόστροφου Fox News, είπαν άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.

Ο Τζέιμς, ειδικότερα, έχει αποστασιοποιηθεί από την κατεύθυνση που πήραν ο πατέρας και ο μεγαλύτερος αδερφός του από τότε που παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος της Fox το 2019 και αποχώρησε από το συμβούλιο της News Corp το 2020. Υποστήριξε την προεδρική εκστρατεία του Τζο Μπάιντεν το 2020 και επέκρινε ομάδες μέσων ενημέρωσης που λειτουργούν ως «δυνατοποιητές [για] τοξική πολιτική».

Η προσπάθεια αλλαγής της ισορροπίας ψήφου του καταπιστεύματος αμφισβητεί ένα λεπτό status quo που υπήρχε από τότε που δημιουργήθηκε μετά το διαζύγιο του Ρούπερτ το 1999 από την Άννα Τορβ, μητέρα του Λάχλαν, της Ελίζαμπεθ και του Τζέιμς. Καθένας από αυτούς θα έχει ίσο δικαίωμα ψήφου μετά τον θάνατο του πατέρα τους. Η Grace και η Chloe, τα παιδιά από το γάμο του με τη Wendi Deng, έχουν οικονομικό συμφέρον στο καταπίστευμα, αλλά όχι έλεγχο ψήφου.

Δεδομένων των δικαιωμάτων ψήφου τους, τα τρία μεγαλύτερα αδέρφια του Λάχλαν θα μπορούσαν θεωρητικά να συνδυαστούν για να εμποδίσουν τις αποφάσεις του μετά το θάνατο του Ρούπερτ. Μερντοχ .

Ένα άτομο κοντά στην κατάσταση είπε ότι ενώ οι τρεις είχαν ενώσει τις δυνάμεις τους για να αντιταχθούν στην κίνηση του πατέρα τους, δεν ήταν απαραίτητα τόσο ευθυγραμμισμένοι σε ευρύτερα θέματα. Εκπροσωπούνται από κοινού από τον Gary Bornstein, συνεπικεφαλής της αγωγής στη δικηγορική εταιρεία Cravath, Swaine & Moore.

Δεν είναι αυτή η πρόθεση του καταπιστεύματος που δημιουργήθηκε», δήλωσε το πρόσωπο, το οποίο επισήμανε την προέλευση της δομής που επέμεινε η Άννα Τορβ στο πλαίσιο του διαζυγίου της με τον Ρούπερτ. «Δεν είναι αυτό που είχε συμφωνήσει η οικογένεια».

Οσοι παρατηρούν τον Ρ. Μέρντοχ ήδη εικάζουν για ένα οικογενειακό ρήγμα μετά την απουσία του Τζέιμς, της Ελίζαμπεθ και της Προύντενς από τον πιο πρόσφατο γάμο του Ρούπερτ αυτό το καλοκαίρι.

Το καταπίστευμα είχε ήδη διερευνήσει επιλογές για να εξαγοράσει τον Τζέιμς αφού η Fox πούλησε τα στοιχεία ψυχαγωγίας της 21st Century Fox στη Disney, σύμφωνα με άτομα που εμπλέκονταν εκείνη την εποχή.

Οι εκπρόσωποι του Ρούπερτ Μέρντοχ και της Φοξ έστειλαν έρευνες στον Άνταμ Στρέιζαντ, δικηγόρο στο Σέπαρντ Μάλιν. Οι εκπρόσωποι των James και Elisabeth Murdoch αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή