Με δαπάνες που υπολογίζονται σε τουλάχιστον 8,7 δισ και είναι πιθανόν να ξεπεράσουν τα 10 δισ ευρώ η Γαλλία διοργανώνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 ποντάροντας σε φήμη, κύρος, τουρισμό, αύξηση φορολογικών εσόδων, περαιτέρω ενίσχυσης υποδομών, στροφή προς πιο πράσινη ανάπτυξη και ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας.
Οι προκλήσεις είναι πολλές, όπως συμβαίνει με όλες τις χώρες και πόλεις που διοργανώνουν κάθε τέσσερα χρόνια τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως είναι όμως και οι υποσχέσεις για μεγάλα οφέλη. Χιλιάδες εισιτήρια εμφανίζονται να μην έχουν διατεθεί ακόμη και υπάρχουν παράπονα από κατοίκους του Παρισιού για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, αλλά την ίδια στιγμή 15 εκατομμύρια επισκέπτες αναμένονται να φτάσουν στη χώρα και την πόλη μόνο για τους αγώνες. Αυτό αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την ήδη πρώτη θέση της Γαλλίας ως το δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό της Ευρώπης. Την ίδια στιγμή πολλές είναι και οι υποσχέσεις για «χρυσό» μετάλλιο από τους αγώνες, ειδικά σε τουρισμό και υποδομές.
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν από την έναρξή τους [γραφήματα]
Μεγάλο μέρος από τα κρατικά κόστη αναμένεται να καλυφθούν από φορολογικά έσοδα λόγω κυρίως αυξημένης κατανάλωσης και να αξιοποιηθούν μετά το τέλος των αγώνων οι νέες και ανακαινισμένες υποδομές, από χώρους φιλοξενίας αγώνων και εκδηλώσεων μέχρι το Ολυμπιακό Χωριό των αθλητών με τις 2.800 κατοικίες.
Με ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα στον κόσμο να έχει ήδη ξεκινήσει συγκεντρώνοντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον, ο Οικονομικός Ταχυδρόμος παρουσιάζει σήμερα τις πρώτες βασικές οικονομικές προβλέψεις για την οικονομία της Γαλλίας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024.
Οι προβλέψεις Μακρόν για τα κόστη
Ο επίσημος προϋπολογισμός για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2024 υπολογιζόταν την άνοιξη σε 8,8 δισεκατομμύρια ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 15% σε σχέση με το ποσό που ανακοινώθηκε όταν η Γαλλία υπέβαλε την υποψηφιότητά της το 2017.
Την άνοιξη ο πρόεδρος Μανουέλ Μακρόν είχε προσδιορίσει πως η Γαλλία είχε επενδύσει δύο δισεκατομμύρια ευρώ σε δημόσιους πόρους για την κατασκευή των εγκαταστάσεων που απαιτούνται για τους Αγώνες. «Στέγαση, γραφεία, αθλητικές εγκαταστάσεις. Αυτά τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ έχουν ήδη δημιουργήσει επιχειρείν αξίας άνω των έξι δισεκατομμυρίων ευρώ. Βάλαμε 2.000 εταιρείες να δουλέψουν και δημιουργήσαμε θέσεις εργασίας», ανέφερε τότε ο πρόεδρος της Γαλλίας σύμφωνα με το Euractiv.
Συνολικά, ο προϋπολογισμός για τους αγώνες αναμένεται ότι θα ξεπεράσει τελικά τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, ή το 0,4% του γαλλικού ΑΕΠ, ανέφεραν πηγές του Euractiv. Το ποσό αυτό δεν λαμβάνει υπόψη το πρόσθετο κόστος για το κράτος, ιδίως όσον αφορά την παροχή ασφάλειας σε δημόσιους χώρους.
Τα κονδύλια της οργανωτικής επιτροπής
Σύμφωνα με στοιχεία του Μαίου που παρουσίασε το Euractiv, η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων (OCOG) έχει στη διάθεσή της 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ για να υποδεχθεί τους αθλητές και να διοργανώσει τους αγώνες, το 97% των οποίων προέρχεται από ιδιωτικά κεφάλαια. Επιπλέον 4,4 δισ. ευρώ, το 50% των οποίων είναι δημόσια χρηματοδότηση, παρέχονται επίσης στη SOLIDEO, την Société de Livraison des Ouvrages Olympiques, η οποία είναι υπεύθυνη για την επίβλεψη της κατασκευής και της ανακαίνισης αθλητικών και μη υποδομών της χώρας.
Τι περιμένει να εισπράξει το κράτος
Σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας συμβούλων Asterès, οι δαπάνες που συνδέονται με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 αναμένεται να αποφέρουν 5,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε φορολογικά έσοδα και σε έσοδα που αφορούν την κοινωνική ασφάλιση, ποσό που ισοδυναμεί σε γενικές γραμμές με τις δημόσιες δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν, όπως αναφέρεται.
Οι εκτιμήσεις της INSEE για Αγώνες και ανάπτυξη
Οι πρώτες προβλέψεις από τη στατιστική υπηρεσία της Γαλλίας, την INSEE, κάνουν λόγο για ενίσχυση της ανάπτυξης το τρίτο φετινό τρίμηνο σε 0,5% από 0,3% που ήταν το δεύτερο τρίμηνο. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες που θα διεξαχθούν μέχρι τα μέσα Αυγούστου αναμένεται να επηρεάσουν θετικά το ΑΕΠ της χώρας συνολικά κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες, κυρίως λόγω της αύξησης του τουρισμού, των πωλήσεων εισιτηρίων και των μεγάλων ποσών που διατίθενται για τηλεοπτικά δικαιώματα, αναφέρουν οι ίδιες προβλέψεις. Το θετικό αποτέλεσμα για την οικονομία αναμένεται ότι θα είναι παρόμοιο με αυτό των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο, σύμφωνα πάντα με στοιχεία της INSEE που επικαλείται το Reuters.
Η αύξηση σε τουρίστες
Οι κρατήσεις για αεροπορικά ταξίδια προς τη Γαλλία αναμένεται να αυξηθούν κατά 10% φέτος το καλοκαίρι σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο. Συνολικά, περισσότεροι από 15 εκατομμύρια επισκέπτες αναμένονται στη Γαλλία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024.
Ως αποτέλεσμα του τουρισμού και άλλων παραγόντων, η ετήσια αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στη Γαλλία θα ανέλθει στο 1,1% φέτος, φτάνοντας στα ίδια επίπεδα με την ανάπτυξη του 2023 εκτιμά η INSEE.
Η κατανάλωση των νοικοκυριών
Η INSEE έδωσε επίσης σήμα αισιοδοξίας ότι η γαλλική οικονομία θα επωφεληθεί από την κατανάλωση των νοικοκυριών. Η κατανάλωση αυτή αναμένεται να ενισχυθεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πάντως η στατιστική υπηρεσία προειδοποιεί πως συνολικά για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους οι συνολικές επενδύσεις δεν θα σημειώσουν άλλη ανάπτυξη, καθώς τα επιτόκια παραμένουν σχετικά υψηλά, όπως σημειώνεται.
Ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους για να φτάσει στο 1,9% τον Δεκέμβριο από 2,1% τον Ιούνιο, αναφέρει η πρόβλεψη της στατιστικής υπηρεσία της Γαλλίας.
Η επίδραση στον κατασκευαστικό κλάδο
Σημαντικά αναμένεται ότι θα οφέλη και για τον κατασκευαστικό κλάδο, σύμφωνα με έκθεση της Morningstar DBRS ειδικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Γαλλίας το 2024.
Ως ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα παγκοσμίως που προσελκύουν το ενδιαφέρον δισεκατομμυρίων θεατών, οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορούν να χαρακτηριστούν ως καταλύτης για τη μεταμόρφωση στις πόλεις υποδοχής. Ως εκ τούτου, παρέχουν καλή ευκαιρία τόσο για μικρότερες όσο και για μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες σε αυτές τις πόλεις να επωφεληθούν από τις αυξημένες δαπάνες για τις μεταφορές και τις υποδομές, αναφέρει ο οίκος. Συνολικά, η Morningstar DBRS εκτιμά ότι η έκρηξη της κατασκευαστικής δραστηριότητας πίσω από τους Ολυμπιακούς Αγώνες «παρέχει βραχυπρόθεσμο οικονομικό όφελος σε τοπικούς εργολάβους. Αν και δεν προβλέπουμε μακροχρόνια οφέλη στα έσοδα και τα κέρδη για αυτές τις εταιρείες μόλις τελειώσουν οι αγώνες αυτοί, η βελτιωμένη τεχνογνωσία μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του επιπέδου ανταγωνιστικότητας για την επίτευξη ουδέτερων εκπομπών άνθρακα» και τελικά την επίτευξη μηδενικών στόχων έως το 2050, αναφέρει επίσης ο οίκος.
Οι διοργανώτριες χώρες ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν υπάρχοντα έργα τα οποία ανακαινίζουν ή επεκτείνουν ή μετατρέπουν ώστε η όλη κατασκευαστική δραστηριότητα που σχετίζεται με τέτοια μεγάλα αθλητικά γεγονότα να κινείται προς μια πιο βιώσιμη κατεύθυνση, αναφέρει η σχετική έκθεση. Αυτό δημιουργεί ενδιαφέρον για ντόπιες κατασκευαστικές εταιρείες με τεχνογνωσία στις πράσινες κατασκευές, αλλά επίσης παρουσιάζει πραγματικές προκλήσεις για αυτές τις εταιρείες που πρέπει να εξερευνήσουν και να αξιοποιήσουν αναδυόμενα πράσινα προϊόντα και τεχνολογίες, να πληρούν την κείμενη νομοθεσία και να τους αυστηρούς περιορισμούς εργασίας και ασφάλισης, σημειώνει ο οίκος. «Πιστεύουμε ότι αυτές οι αυξημένες επενδύσεις (…)θα συνεχίσουν να είναι θετικά στοιχεία όσον αφορά την πιστοληπτική αξιολόγηση για τον κατασκευαστικό κλάδο, με αποτέλεσμα τη βελτίωση των εσόδων και των κερδών για τις εταιρείες με την απαραίτητη τεχνογνωσία», εκτιμά η Morningstar DBRS.
DBRS: Πρόοδος στον Πράσινο και Αειφόρο Κατασκευαστικό κλάδο
Η Morningstar DBRS εκτιμά επίσης ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού πρόκειται να παρουσιάσουν πρόοδο σε καινοτόμους οικολογικούς σχεδιασμούς κτιρίων και σε προκατασκευασμένες ξύλινες κατασκευές κατασκευή.
Μόνο δύο νέα μεγάλα κτίρια χτίστηκαν για τους αγώνες ενώ τα υπόλοιπα ανακαινίστηκαν:
-Το Χωριό των Αθλητών. Το κόστος κατασκευής του έφτασε περίπου τα 2 δισ ευρώ, και καλύφθηκε σε μεγάλο βαθμό από ιδιώτες επενδυτές. Οι πρωτοβουλίες αειφορίας περιλαμβάνουν τη χρήση σκυροδέματος χαμηλών εκπομπών άνθρακα, ξύλινων κατασκευών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το χωριό αναμένεται να εκπέμψει περίπου το ήμισυ των εκπομπών άνθρακα στη διάρκεια ζωής του σε σύγκριση με ένα αντίστοιχο κατασκευασμένο με τυπικές τεχνικές κατασκευής, σύμφωνα με τον οίκο. Μετά τους αγώνες το Χωριό των Αθλητών θα χρησιμοποιηθεί για την άμεση αντιμετώπιση των στεγαστικών αναγκών του Παρισιού. Περίπου το ένα τρίτο των 2.800 διαμερισμάτων θα πουληθούν. Ακόμη ένα τρίτο προορίζεται για δημόσια στέγαση και το υπόλοιπο προορίζεται να δοθεί για ενοικίαση σε φοιτητές και άλλα άτομα.
-Το Aquatics Centre, αθλητικό κέντρο αξίας περίπου 180 εκατομμυρίων ευρώ που στηρίζεται από το μεγαλύτερο κοίλο ξύλινο πλαίσιο στο στον κόσμο, εκτείνεται σε 90 μέτρα και χρησιμοποιεί περισσότερα από 2.700 κυβικά μέτρα ξύλου, αναφέρει η έκθεση. Η οροφή της κατασκευής είναι ένα από τα μεγαλύτερα ηλιακά πάρκα στη Γαλλία. Φιλτράρει το φως, συλλέγει το νερό της βροχής και συλλαμβάνει την ενέργεια του ήλιου, ώστε να καλύψει περίπου το 20% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας του κτιρίου, αναφέρεται. Όλα τα καθίσματα είναι κατασκευασμένα από 100% ανακυκλωμένο υλικό.
Latest News
Αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού - Η νέα στρατηγική της Starbucks
Η Starbucks δημιούργησε έναν «Κώδικα Δεοντολογίας Καφετέριας» και με την εφαρμογή του στις ΗΠΑ, αρχίζει η μεγάλη της μεταμόρφωση
Πίεση από παντού - Θα παρατείνει ο Μπάιντεν την προθεσμία απαγόρευσης του TikTok στις 19 Ιανουαρίου;
Ο Μπάιντεν θα μπορούσε να παρατείνει την προθεσμία κατά 90 ημέρες - Το ενδεχόμενο που εξετάζεται μέχρι την ολοκλήρωση της ακρόασης
Όλι Ρεν: Στα μέσα του 2025 θα φτάσουμε στα ουδέτερα επιτόκια
Ο διοικητής της φινλανδικής κεντρικής τράπεζας, Όλι Ρεν, εκτίμησε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει επίσης λάβει υπόψη της τις πολιτικές του Τραμπ
Ο «τζόγος» του Τραμπ με τους δασμούς - Τα νέα σχέδια στο τραπέζι
Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ μελετά τη σταδιακή αύξηση στους δασμούς μήνα με τον μήνα
Ο Τραμπ και το Brexit «τσακίζουν» το διεθνές εμπόριο της Βρετανίας
Η Βρετανία βρίσκεται πλέον υπό διπλή μέγγενη, καθώς ο Τραμπ προβλέπεται πως θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στο διεθνές εμπόριο
Υποχώρηση δίχως τέλος - Η Macy’s περιορίζει τις προοπτικές πωλήσεων καθώς οι γιορτές δεν απέδωσαν
Μετά τις λογιστικές απάτες, η Macy’s βρίσκεται αντιμέτωπη με υποτονικά αποτελέσματα μετά την εορταστική αγοραστική περίοδο
Η διαφοροποίηση επενδύσεων είναι το κλειδί σε ένα ασταθές περιβάλλον - Ο χρησμός του Ικμπάλ Καν της UBS
Η γεωπολιτική και παγκόσμια οικονομική κατάσταση είναι ρευστή, άρα μια διαφοροποίηση επενδύσεων είναι λογική, σύμφωνα με τον Ίκμπαλ Καν
Θέσεις- φαντάσματα και «μωβ σκιούροι»: Τι συμβαίνει στην αγορά εργασίας
Μία στις πέντε θέσεις στην αγορά εργασίας που διαφημίζονται είναι ψεύτικες ή δεν έχουν καλυφθεί, σύμφωνα με μια νέα έρενα
Pepsi και Pringles πλημμυρίζουν τη Συρία - Τα δολάρια δεν είναι πια «μαϊντανοί»
Το τέλος των περιορισμών που είχε επιβάλει ο Άσαντ στα δολάρια αλλάζει το σκηνικό στο Συρία και οδηγεί σε έκρηξη στα ξένα αγαθά
Τα κέρδη-ρεκόρ φέρνουν πιο κοντά τις συγχωνεύσεις και εξαγορές στις ευρωπαϊκές τράπεζες
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν επιτύχει μια σειρά από κέρδη ρεκόρ ενώ βλέπουν την πορεία των μετοχών να διαγρφάφεται διαρκώς ανοδική