Τους τρεις τύπους καταναλωτών στο σουπερμάρκετ παρουσιάζει επιστημονική έρευνα του Πανεπιστημίου της Αμβέρσας, επιχειρηματολογώντας υπέρ της ανάγκης για διατροφική σήμανση στα προϊόντα.
Η έρευνα παρουσιάστηκε πρόσφατα στο ευρύ κοινό, καθώς αναθερμαίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο η συζήτηση για το αν οι ετικέτες Nutri-Score είναι αξιόπιστες.
Το ερώτημα των ερευνητών – όπως το παρουσιάζουν οι ίδιοι με απλά λόγια – ήταν «πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους αγοραστές να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές, ώστε να περιορίσουμε το πανευρωπαϊκό πρόβλημα της παχυσαρκίας με έναν απλό αλλά αποτελεσματικό τρόπο».
Όπως εξηγούν, μέχρι πρόσφατα, κανείς δεν καταλάβαινε πραγματικά τι παρακινεί τους ανθρώπους να επιλέγουν συγκεκριμένα προϊόντα. Ξέραμε δηλαδή τι αγοράζουν, αλλά όχι το γιατί.
Έτσι αποφάσισαν να ερευνήσουν τις στρατηγικές επιλογής των αγοραστών, με μια μελέτη συμπεριφοράς.
Η υπεύθυνη της έρευνας Έλκε Γκόντεν, μηχανικός υγείας (κι όμως υπάρχει αυτή η ειδικότητα) και δρ. Εφαρμοσμένων Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας, περιγράφει την υπόθεση εργασίας της μελέτης ως εξής:
«Φανταστείτε ότι βρίσκεστε στο αγαπημένο σας σουπερμάρκετ. Μπροστά στο ράφι με τα δημητριακά. Νιώθετε μπερδεμένοι από τις πολυάριθμες επιλογές: ορισμένα προϊόντα σας λένε ότι είναι ‘’χωρίς λιπαρά’’, άλλα ότι είναι ‘’100% φυσικά’’, ενώ το προϊόν ιδιωτικής ετικέτας του σουπερμάρκετ είναι ακριβώς δίπλα στην κορυφαία μάρκα που συνήθως επιλέγετε. Ξέρετε τι θα επιλέγατε; Το σημαντικότερο: ξέρετε γιατί θα κάνατε τη συγκεκριμένη επιλογή;»
Οι ερευνητές έβαλαν διαφορετικούς καταναλωτές να επιλέξουν, επανειλημμένα, μεταξύ δύο ομοειδών προϊόντων, και ανέλυσαν τις αποφάσεις τους.
Οι τρεις κατηγορίες
Η έρευνα κατέληξε ότι υπάρχουν τρία είδη καταναλωτών:
Η πρώτη ομάδα επιλέγει σταθερά το πιο υγιεινό προϊόν που είναι διαθέσιμο. Η δεύτερη αφορά τους καταναλωτές που επιλέγουν πάντα την αγαπημένη τους μάρκα. Η τρίτη ομάδα, που θεωρείται και η πιο προβληματική, επιλέγει σκόπιμα το λιγότερο υγιεινό προϊόν.
Αν έκαναν την έρευνα στην Ελλάδα , θα έπρεπε να προσθέσουν και μια τέταρτη ομάδα, την πολυπληθέστερη όλων. Αυτούς που επιλέγουν με βάση την τιμή.
Οι αποφάσεις της τρίτης ομάδας μπορεί να φαίνονται παράδοξες, αλλά βασίζονται στην πεποίθηση ότι «τα υγιεινά πράγματα δεν μπορεί να είναι νόστιμα».
Οι συνέπειες αυτής της νοοτροπίας πρέπει να αναλυθούν με μεγάλη προσοχή, σημειώνουν οι επιστήμονες. Το συνδέουν μάλιστα με τη συζήτηση που διεξάγεται στα όργανα της ΕΕ, σχετικά με το αν θα πρέπει να καταστεί υποχρεωτική η διατροφική επισήμανση σε όλη την Ευρώπη. Πρόκειται για τις περίφημες ετικέτες Νutri-Score που πρέπει να φαίνονται στην μπροστινή πλευρά κάθε συσκευασμένου προϊόντος.
Η κλίμακα του Nutri score
Η ετικέτα nutri score βαθμολογεί τα τρόφιμα σε μια κλίμακα από το Α ως το E, ανάλογα με το πόσο υγιεινά και θρεπτικά είναι. Πρόκειται για ένα σύτημα που έχει επικριθεί σφοδρά και από Έλληνες παραγωγούς, καθώς δεν θεωρείται αντικειμενικό. Για παράδειγμα το αγνό παρθένο ελαιόλαδο το έβαζαν στην κατηγορία D, μαζί με αναψυκτικά και πατατάκια. Aνάλογες διαμαρτυρίες υπήρξαν από αγρότες από όλη την Ευρώπη. Στη συνέχεια υπήρξαν μικρο-διορθώσεις στον αλγόριθμο του Nutri-Score, αλλά και πάλι η Ελλάδα δεν θεωρεί ότι είναι αντιπροσωπευτικό και δεν το εφαρμόζει.
Το σκεπτικό των ερευνητών έχει ως εξής: Εφόσον ένα σημαντικό ποσοστό αγοραστών πιστεύει ότι τα υγιεινά προϊόντα έχουν άσχημη γεύση, η αναγραφή μιας «βαθμολογίας» υγιεινής διατροφής στη συσκευασία πιθανότατα θα τους οδηγήσει στην επιλογή ανθυγιεινών επιλογών. οτελεί επομένως σαφές ότι πρέπει να μάθουμε περισσότερα για αυτή την ομάδα και να βρούμε πώς μπορούμε να την προσεγγίσουμε αποτελεσματικά πριν εφαρμόσουμε μια ετικέτα που μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία τους.
Οι Βέλγοι ερευνητές επιμένουν ότι παρά τις κατηγορίες εις βάρος του, το Nutri-Score βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα, και δεν είναι άλλη μια περίπτωση health-washing, «υγιεινιστικό ξέπλυμα».
Χαρακτηρίζουν σκανδαλοθηρικά τα δημοσιεύματα ότι το Νutri Score για παράδειγμα βγάζει τις τηγανητές πατάτες πιο υγιεινές από το σολωμό. Επιμένουν ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για να «βαθμολογεί» διαφορετικά τρόφιμα, αλλά για να συγκρίνει ομοειδή προϊόντα μεταξύ τους.
«Ας πούμε ότι θέλετε να αγοράσετε πρωινό, και έχετε όρεξη για γιαούρτι φράουλα. Στο ράφι του σουπερμάρκετ, υπάρχει γιαούρτι με πλήρη λιπαρά και πολλή πρόσθετη ζάχαρη. Πλάι σε αυτό υπάρχει ένα παρόμοιο γιαούρτι φράουλα αλλά χωρίς λιπαρά ή πρόσθετη ζάχαρη».
»Πριν θα έπρεπε να κοιτάξετε τα «ψιλά γράμματα» του κάθε προϊόντος, ανάμεσα σε μια λίστα με χαρακτηριστικά. Τώρα το ένα θα είναι για παράδειγμα Α και το άλλο C. Oπότε μπορείτε να πάρετε μια ενημερωμένη απόφαση».
Το υγιεινό μπορεί να είναι και νόστιμο
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι «το Nutri Score δεν είναι απάτη του μάρκετινγκ». Τουναντίον είναι πολύ χρήσιμο για την πρώτη ομάδα καταναλωτών, τους ας τους πούμε «υγιεινιστές».
Για τους δεύτερους, που επιλέγουν την αγαπημένη τους μάρκα, τους ζητάνε να αφήσουν στην άκρη τις εμπεδωμένες συνήθειες και να εμπιστευθούν τη διατροφική σήμανση. «Θέλετε να ξέρετε τι πληρώνετε στην πραγματικότητα; Η απάντηση είναι συνήθως μόνο το όνομα της μάρκας και οι διαφημίσεις στην τηλεόραση. Αν θέλετε να ξέρετε τι είναι πιο υγιεινό, αφήστε το Nutri-Score να καθοδηγήσει τις επιλογές σας!», λένε.
Στην τρίτη ομάδα, εκείνους που πιστεύουν ότι τα πιο υγιεινά τρόφιμα είναι λιγότερο νόστιμα, τους προτείνουν να κάνουν μια τυφλή δοκιμή γεύσης. Η έρευνα έχει δείξει ότι η πεποίθηση «υγιεινό=άνοστο» δεν είναι πάντα αληθινή, υποστηρίζει η καθηγήτρια του πανεπιστημίου της Αμβέρσας. . «Μη μας πιστεύετε: δοκιμάστε το μόνοι σας! Αν πραγματικά δεν σας ενδιαφέρει να τρώτε υγιεινά, τότε αφήστε τουλάχιστον τους γευστικούς σας κάλυκες να αποφασίσουν. Γιατί αν απλά επιλέξετε τη λιγότερο υγιεινή επιλογή, μπορεί να είστε χειρότερα και από άποψη υγείας και απόλαυσης», καταλήγει.
Πηγή:in.gr
Latest News
H εκστρατεία των 30 δισ. για απαλλαγή των social media από τον έλεγχο των δισεκατομμυριούχων
Ηγέτες της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώτου επενδυτή στο Facebook, ξεκινούν μια καμπάνια για ανεξάρτητα soial media.
Όλα τα Walmart είναι... μπλε - Γιατί προχώρησε σε rebranding
Η Walmart κατάφερε να εξελιχθεί και στο θέμα της εικόνας της - Η πρώτη διαδικασία rebranding εδώ και δύο δεκαετίες
Πώς η ΑΙ αυξάνει την χρήση του φυσικού αερίου
Οι κλιματικοί στόχοι κινδυνεύουν καθώς η Big Tech στρέφεται στο φυσικό αέριο για να τροφοδοτήσει τη ζήτηση ενέργειας
Οι θεριακλήδες της Κίνας και τα φορολογικά έσοδα του Σι Τζινπίνγκ
Το 7% των εσόδων της κεντρικής κυβέρνησης προέρχονται από την φορολόγηση της China National Tobacco Corporation, η οποία κατέχει το μονοπώλιο καπνού
Οι «χρησμοί» του πανίσχυρου CEO της BofA για το 2025 - Τραμπ, τράπεζες και κλίμα
Ο CEO της BofA, Μπράιαν Μόινιχαν, έχει αναδειχθεί σε μια ήρεμη δύναμη της Wall Street
Γιατί η ισορροπία δυνάμεων στην αγορά εργασίας γέρνει και πάλι προς τα αφεντικά
Με την αγορά εργασίας λιγότερο σφιχτή, οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν εντολές επιστροφής στο γραφείο, μικρότερα μπόνους και όχι άλλες ημέρες ασθενείας για κατοικίδια
Μια νέα Berkshire Hathaway του Warren Buffett θέλει να «χτίσει» ο Bill Ackman
Πολλοί οπαδοί του Ackman περίμεναν εδώ και καιρό ότι είτε θα συγχωνεύσει το hedge fund του με την Howard Hughes ή απλώς θα το αποκτήσει
Ο νέος πονοκέφαλος στις αεροπορικές εταιρείες - Ψάχνουν και δεν βρίσκουν αεροπλάνα
Έρευνα της PwC αποκαλύπτει ότι η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια ξεπερνά τη δυνατότητα των αερομεταφορέων να αυξήσουν τον στόλο τους
Τραμπ: Ανακοίνωσε την δημιουργία ειδικής υπηρεσίας για τη συλλογή δασμών
Η ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ στο Truth Social
Jack Daniel's: Ο λόγος που απολύει 600 εργαζόμενους
Τα σχέδια για απολύσεις του παραγωγού ουίσκι έρχονται λίγες ημέρες μετα την «σύσταση» του Γενικού Χειρουργού των ΗΠΑ ότι τα αλκοολούχα θα πρέπει να φέρουν προειδοποίηση για τους κινδύνους καρκίνου