«Les Misérables» (Οι Αθλιοι) ή «Η καλύτερη στην ιστορία»; Ο διεθνής Τύπος αλλά και ο κόσμος που παρακολούθησε την τελετή έναρξης των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων, διχάστηκε από το θέαμα που παρουσίασαν οι Γάλλοι στις όχθες του Σηκουάνα.

Ο απρόσμενος επισκέπτης, η βροχή, το «σενάριο» της τελετής και κάποιες ακρότητες σε συνδυασμό με τεχνικά λάθη δημιούργησαν το τέλειο μίγμα αμφισβήτησης.

Η «Ντέιλι Μέιλ» υποδέχτηκε το τελετουργικό με τον τίτλο «Les Misérables» (Οι Αθλιοι), επιφυλάσσοντας σκληρή κριτική στους Γάλλους. «Τι καταστροφή, η τελετή έναρξης μετατρέπεται σε χάος. Η βροχή κάλυψε τη μουσική, οι αθλητές και οι καλεσμένοι αναγκάζονται να φορούν προστασία και οι θεατές αναζητούν καταφύγιο». Χαρακτήρισε τα δρώμενα «μουσκεμένο λάθος», ενώ στάθηκε και στην γκάφα των διοργανωτών να τοποθετήσουν στον ιστό ανάποδα την ολυμπιακή σημαία.

Η βρετανική εφημερίδα δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει τα αρνητικά σχόλια των χρηστών του Διαδικτύου που χαρακτήριζαν την τελετή ως «τη χειρότερη».

Ένα από τα θύματα του κακού ήχου ήταν η Lady Gaga δίνοντας την αφορμή σε χρήστες του X να γράψουν πως ίσως ήταν μία από τις χειρότερες εμφανίσεις που έχει κάνει ποτέ. Η ίδια πάντως σε ανάρτησή της αφού εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της που συμμετείχε στην τελετή έναρξης, αποκάλυψε λεπτομέρειες της προετοιμασίας που έκανε, τα μαθήματα στη γαλλική χορογραφία, τα νοικιασμένα από το Lido pom poms, τη συνεργασία με τον οίκο Dior για τα κοστούμια.

Χλευαστικός και ο «Γκάρντιαν», σύγκρινε το σόου με τη Γιουροβίζιον. Υπήρχε όμως και η «Σαν» που έκανε λογοπαίγνιο με το Seine (Σηκουάνας) και το sensational (εντυπωσιακό) γράφοντας «Seine-sational».

Η «Μπιλντ» έριξε την μπάλα στην εξέδρα προσφέροντας το χρυσό μετάλλιο στη Σελίν Ντιόν για την εμφάνισή της για την οποία έγραψε χαρακτηριστικά πως ακόμα και ο ουρανός έκλαψε μαζί της.

Μετρημένος ήταν και ο ενθουσιασμός του βραζιλιάνικου UOL, το οποίο θεωρεί -και συμφωνούν πολλοί μαζί του- πως το θέαμα στήθηκε για την τηλεόραση.

Περίπου το 6% του περιεχομένου που έδειξαν οι Γάλλοι είχε μαγνητοσκοπηθεί εκ των προτέρων και μάλιστα υπό διαφορετικές καιρικές συνθήκες που δεν είχαν καμία σχέση με το βροχερό απόγευμα με αποτέλεσμα να προκαλείται κοντράστ στις εναλλαγές των εικόνων.

Για τον δημοσιογράφο Ντεμέτριο Βεκιόλι «η τελετή απογοήτευσε χιλιάδες ανθρώπους που ονειρεύτηκαν αυτή τη στιγμή και ταξίδεψαν μέσα στο βροχερό Παρίσι για να προσπαθήσουν να δουν κάτι. Κρίμα».

Στα μισά της τελετής έναρξης πολλοί θεατές άρχισαν να εγκαταλείπουν τις θέσεις τους, άλλοι γιατί δεν άντεχαν τη βροχή και άλλοι γιατί δεν είχαν καλή πρόσβαση στα όσα συνέβαιναν. Υπήρχαν και πολλοί που τίποτε απ’ όλα αυτά δεν τους πείραζε, και ικανοποιούνταν που απλώς ήταν εκεί.

Δεν ήταν όμως όλες οι κριτικές αρνητικές. Ενας Αμερικανός αναρωτήθηκε αν θα καταφέρει το Λος Αντζελες να ξεπεράσει το θέαμα που πρόσφεραν οι Γάλλοι, ενώ το CNN έκανε λόγο για «ένα ιλιγγιώδες θέαμα» και μια «εκθαμβωτική τελετή». «Ακόμα και η καταρρακτώδης βροχή δεν χάλασε τις επικές παραστάσεις».

Οι Γάλλοι αποδείχτηκαν πιο συναισθηματικοί σ’ αυτό που πρόσφεραν οι συμπατριώτες τους. Η «Εκίπ» είχε έναν τεράστιο τίτλο «Φανταστείτε», η «Φιγκαρό» έγραψε για «Θέρμη και συναίσθημα» ενώ η «Παριζιέν» βρήκε την τελετή «Φανταστική».

Οι Ισπανοί δεν περιορίστηκαν στην αποθέωση της τελετής έναρξης και έσπευσαν να τη χαρακτηρίσουν (Μάρκα) την καλύτερη στην ιστορία.

Η «Γκατζέτα ντελο Σπορτ» και η «Ρεπούμπλικα» στάθηκαν στο φιλί που αντάλλαξαν δύο χορευτές το οποίο χαρακτήρισαν «ύμνο της αγάπης ενάντια όλων των μορφών ομοφοβίας».

«Όλα ήταν τέλεια» κατά την ολλανδική «Ντε Τέλεγκραφ» «πλην του καιρού». Για να προσθέσει πως είδαμε «ολυμπιακό μπαλέτο στα νερά του Σηκουάνα».

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή