Ο στόλος των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων επεκτάθηκε κατά 11%, σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 15 χρόνων. Η ιστορία λέει ότι το πρώτο χαλύβδινο εμπορευματοκιβώτιο κατασκευάστηκε το 1956 από τον Malcolm McLean και στις 26 Απριλίου 1956 το «Ideal X» ήταν το πρώτο φορτηγό πλοίο που μετέφερε εμπορεύματα χρησιμοποιώντας τα νέα εμπορευματοκιβώτια του McLean. Από τότε «κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι» και τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων έγιναν ο βασικός τρόπος μεταφοράς αγαθών και προϊόντων για τελική κατανάλωση.

ΤΑΙΠΕΔ: «Κουμπαρά» και νέο ρόλο για τα λιμάνια αποκτά με νομοθετικές διατάξεις

Τα τελευταία χρόνια η εξέλιξη του στόλου των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων είναι ραγδαία «πλέοντας» πλάι πλάι με ένα συνεχώς αυξανόμενο θαλάσσιο εμπόριο. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία από το 2010 μέχρι και το 2023, τα φορτία που μεταφέρθηκαν με πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων αυξήθηκαν από 1,2 δισ. τόνους σε 2,2 δισ. τόνους

Από την αρχή του έτους η μεταφορική ικανότητα του στόλου των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων κατέκτησε ένα νέο ρεκόρ, καθώς αυξήθηκε κατά 1,6 εκατ. TEU ή 11% σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, στα 29,5 εκατ. TEU, σημειώνοντας την ταχύτερη αύξηση του στόλου τα τελευταία 15 χρόνια, αναφέρει ο Niels Rasmussen, επικεφαλής ναυτιλιακός αναλυτής της BIMCO. Παρά την άνοδο της προσφοράς νέας χωρητικότητας, η υψηλή ζήτηση για πλοία συνέβαλε στο να διατηρηθεί η διάλυση των παλαιότερων πλοίων σε χαμηλά επίπεδα. Η έντονη αύξηση του όγκου των φορτίων και η επαναδρομολόγηση των πλοίων μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας συνέβαλαν ώστε να χαράξουν ρότα για τα διαλυτήρια μόλις 36 πλοία με συνολική μεταφορική ικανότητα 51 χιλ. TEU.

Το ενδιαφέρον

Παρά το ρεκόρ, οι πλοιοκτήτες συνεχίζουν να τοποθετούν παραγγελίες για νέα πλοία. Μέχρι σήμερα, από την αρχή του έτους, έχουν παραγγελθεί συνολικά 63 πλοία με συνδυασμένη χωρητικότητα 0,4 εκατ. TEU και η αναλογία παραγγελιών προς στόλο παραμένει υψηλή στο 19%, λέει ο Rasmussen. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι πλοιοκτήτες στρέφουν τώρα το ενδιαφέρον τους σε πλοία μεταφορικής ικανότητας 12.000-17.000 TEU, ενώ την περίοδο 2015-2021 εστίαζαν στη μεγαλύτερη χωρητικότητα φτάνοντας και στη ναυπήγηση πλοίων 24.000 TEU. Η εστίαση των πλοιοκτητών έχει μετατοπιστεί προς τα μικρότερα πλοία, καθώς τα μεγαλύτερα εξυπηρετούν κυρίως γραμμές μεταξύ Ασίας και της Ευρώπης και ήδη εκτιμάται ότι καλύπτουν τις ανάγκες σε αυτές τις εμπορικές διαδρομές.

Η Bimco εκτιμά ότι η χωρητικότητα του στόλου εμπορευματοκιβωτίων θα φτάσει τα 30,5 εκατ. μέχρι το τέλος του 2024 και σημειώνει ότι η αύξηση του όγκου των φορτίων είναι απίθανο να συμβαδίσει με αυτή την επέκταση. Συνεπώς θεωρεί ότι περισσότερα πλοία θα οδηγηθούν στα διαλυτήρια, ενώ προειδοποιεί ότι εάν τα πλοία επιστρέψουν στην Ερυθρά Θάλασσα και στη Διώρυγα του Σουέζ, η ζήτηση για πλοία θα μειωθεί.

Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ 

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία