![Αθλητισμός: Οι εργαζόμενοι στην ΕΕ φτάνουν τα 1,55 εκατομμύρια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/11/sport-congresse-scaled.jpg)
Το 2023, 1,55 εκατομμύρια άνθρωποι απασχολούνται στον αθλητισμό στα κράτη-μέλη της Ευρωπαικής Ενωσης. Σύμφωνα με τη Eurostat o αριθμός αντιστοιχεί στο 0,76% της συνολικής απασχόλησης. Σε σύγκριση με το 2022 (1,51 εκατομμύρια), ο αριθμός των ατόμων που απασχολούνται στον αθλητικό τομέα αυξήθηκε κατά 2,2%.
UBS: Έως €11,1 δισ. αναμένεται να κερδίσει η Γαλλία από τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η Σουηδία είχε το υψηλότερο ποσοστό ατόμων που εργάζονταν στον τομέα του αθλητισμού (1,33% της συνολικής απασχόλησης), ακολουθούμενη από τη Δανία (1,25%) και την Ισπανία (1,16%). Στη χώρα μας το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει στο 0,62%, μικρότερο σε σύγκριση με το 2022 όπου ηταν στο 0,81%.
Αντίθετα, τα χαμηλότερα μερίδια ατόμων που απασχολούνταν στον τομέα του αθλητισμού καταγράφηκαν στη Ρουμανία (0,28% της συνολικής απασχόλησης), τη Βουλγαρία (0,37%) και τη Σλοβακία (0,40%).
![](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/employment-SPORT-share-total-employment-2023-600x338.png)
Εργαζόμενοι στον αθλητισμό ως ποσοστό της συνολικής απασχόλησης , 2023 – eurostat
Πάνω από το ένα τρίτο των εργαζομένων στον αθλητισμό ηλικίας κάτω των 30 ετών
Η απασχόληση στον αθλητικό τομέα διαφέρει από τη συνολική απασχόληση όσον αφορά την ηλικιακή σύνθεση. Περισσότερο από το ένα τρίτο (37,4%) των ατόμων που απασχολούνται στον αθλητισμό ήταν ηλικίας 15 έως 29 ετών, ποσοστό υπερδιπλάσιο από το ποσοστό που αναφέρεται στη συνολική απασχόληση (17,4%) για την ίδια ηλικιακή ομάδα το 2023.
![](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/employment-SPORT-SEX-education-2023-600x338.png)
Εργαζλομενοι στον αθλητισμό – Ηλικία, φύλλο και εκπαίδευση , 2023 – eurostat
Η πλειονότητα των απασχολούμενων στον αθλητισμό ήταν ηλικίας 30-64 ετών, αντιπροσωπεύοντας το 59,1% του συνόλου των εργαζομένων στον αθλητισμό, το οποίο ήταν κατά 20,6 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.) μικρότερο από το μερίδιο της ίδιας ηλικιακής ομάδας στη συνολική απασχόληση (79,7%). Τα άτομα ηλικίας 65+ αντιπροσώπευαν το 3,5% στον τομέα του αθλητισμού και το 3,0% στη συνολική απασχόληση.
Στον τομέα του αθλητισμού απασχολούνταν περισσότεροι άνδρες από ό,τι γυναίκες (55,2% και 44,8%, αντίστοιχα), με αποτέλεσμα το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στον πληθυσμό που απασχολείται στον τομέα αυτό να είναι ελαφρώς μεγαλύτερο σε σύγκριση με τη συνολική απασχόληση (53,6% και 46,4%, αντίστοιχα).
Όσον αφορά το επίπεδο εκπαίδευσης, οι εργαζόμενοι στον αθλητικό τομέα παρουσίασαν χαρακτηριστικά παρόμοια με εκείνα της συνολικής απασχόλησης. Σχεδόν οι μισοί (45,9%) από τους απασχολούμενους στον αθλητισμό είχαν μεσαίο επίπεδο εκπαίδευσης (Διεθνής τυποποιημένη ταξινόμηση της εκπαίδευσης (ISCED), επίπεδα 3-4), 0,3 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από ό,τι στη συνολική απασχόληση.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Scoreplay: Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο επενδύει στην εταιρεία AI για αθλητικά βίντεο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/giannis-antetokounmpo-sits-steps-600x337.jpg)
Νέο «χτύπημα» από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο - Επενδύει σε εταιρεία AI για αθλητικά βίντεο
Η τεχνολογία της ScorePlay χρησιμοποιείται από περισσότερους από 200 αθλητικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο
![Deloitte: Οι είκοσι ποδοσφαιρικές ομάδες με τα υψηλότερα έσοδα [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/france-football1-600x442.jpg)
Οι 20 ποδοσφαιρικές ομάδες με τα υψηλότερα έσοδα - Η έκθεση της Deloitte [πίνακας]
Η Ρεάλ Μαδρίτης πέτυχε ένα νέο ορόσημο, καθώς γίνεται ο πρώτος ποδοσφαιρικός σύλλογος που καταγράφει έσοδα 1 δισ. ευρώ σε μία μόνο αγωνιστική περίοδo
![Netflix: Δίνει νέα πνοή σε κλασικές συνταγές της τηλεόρασης του ’50](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/04/NETFLIX_EXT-600x450.jpg)
Κάντο όπως η τηλεόραση του '50 - Τι επιλέγει το Netflix
Το Netflix επενδύσει σε ζωντανές μεταδόσεις και talk show για να ενισχύσει τα νέα διαφημιστικά εγχειρήματά της
![Στο Top15 των ακριβότερων μεταγραφών ο Τζίμας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/brighton-600x339.jpg)
Στο Top15 των ακριβότερων μεταγραφών ο Τζίμας
«Σπάει» όλα τα κοντέρ η μεταγραφή του Στέφανου Τζίμα στην Μπράιτον, καθώς μπήκε στο Top15 με τις πιο ακριβές μεταγραφές της φετινής χειμερινής μεταγραφικής περιόδου
![Champions League: Είναι δίκαιη η league phase;](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/UEFA-1.jpg)
Είναι δίκαιη η league phase του Champions League;
Ο υπερυπολογιστής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ερεύνησε κατά πόσο είναι δίκαιο το σύστημα της league phase του Champions League
![Decathlon: Πώς ο γαλλικός κολοσσός έγινε αθόρυβα το διαμάντι στη λιανική αθλητικών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/michel-leclercq-600x379.png)
Πώς η Decathlon έγινε αθόρυβα το διαμάντι στη λιανική αθλητικών
H Decathlon δεν αποζητά την προσοχή, δεν χρηματοδοτεί μεγάλες αθλητικές ομάδες, δεν διαθέτει φανταχτερό μάρκετινγκ και δεν ψάχνεται για αναγνώριση όπως η Adidas ή η Under Armour
![Τσέλσι: Παγκόσμιο ρεκόρ μεταγραφής στο ποδόσφαιρο γυναικών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ΡΤΗΤΡΡΤΓ-600x393.jpg)
Παγκόσμιο ρεκόρ μεταγραφής από την Τσέλσι
Η Τσέλσι ολοκλήρωσε την απόκτηση της Ναόμι Γκίρμα από την Σαν Ντιέγκο Γουέιβς σε ποσό που έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ μεταγραφής στην ιστορία του ποδοσφαίρου γυναικών