![Ίλον Μασκ: Επιτέλους, βρήκε κάτι να συμφωνήσει με τον Ζάκερμπεργκ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/musk-zuck-768x512-1.jpg)
Δεν είναι μυστικό ότι ο Ίλον Μασκ και ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ δεν τρέφουν καμία συμπάθεια ο ένας για τον άλλο.
Ο μεν πρώτος κατά καιρούς εξαπολύει μύδρους κατά Ζάκερμπεργκ και μάλιστα τον προκάλεσε σε έναν αγώνα πολεμικών τεχνών σε κλουβί τον περασμένο χρόνο, αφού ο Διευθύνων Σύμβουλος της Meta αποφάσισε να ανταγωνιστεί το Χ με τα Threads.
Μασκ: Τα χαμηλότερα κέρδη για την Tesla και η καθυστέρηση στα «ρομποταξί»
Αλλά υπάρχει τουλάχιστον ένα θέμα στο οποίο ο αμφιλεγόμενος δισεκατομμυριούχος μπορεί να συμφωνεί με τον Ζάκερμπεργκ, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Business Insider.
Την Τρίτη, ο Μασκ έκανε ένα σπάνιο κομπλιμέντο στον Ζάκερμπεργκ αφού η Meta κυκλοφόρησε το τελευταίο της μοντέλο AI, το Llama 3.1. Το μοντέλο, το οποίο η Meta ισχυρίζεται ότι μπορεί να ξεπεράσει το GPT-4o της OpenAI, είναι ανοιχτού κώδικα και έχει διατεθεί στο κοινό για δωρεάν χρήση.
Huge congrats to @AIatMeta on the Llama 3.1 release!
Few notes:Today, with the 405B model release, is the first time that a frontier-capability LLM is available to everyone to work with and build on. The model appears to be GPT-4 / Claude 3.5 Sonnet grade and the weights are…
— Andrej Karpathy (@karpathy) July 23, 2024
Ίλον Μασκ: Φιλοφρονήσεις και ΑΙ
«Είναι εντυπωσιακό και ο Ζακ αξίζει τα εύσημα για το open-source [μοντέλο]», είπε ο Μασκ σε απάντηση μιας ανάρτησης X για το μοντέλο από τον πρώην διευθυντή της Tesla AI Αντρέι Καρπάθι την Τρίτη.
Τόσο ο Ζάκερμπεργκ όσο και ο Μασκ δεν έχουν κρύψει τις φιλοδοξίες τους να κυριαρχήσουν στον χώρο της AI. Τον Ιανουάριο, ο Ζάκερμπεργκ είπε σε μια συνέντευξη στο The Verge ότι η Meta είχε στοκάρει τσιπ AI από τη Nvidia.
«Έχουμε δημιουργήσει την ικανότητα να το κάνουμε αυτό σε μια κλίμακα που μπορεί να είναι μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη μεμονωμένη εταιρεία. Νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην το εκτιμήσουν αυτό», ανέφερε ο Ζάκερμπεργκ.
Το ίδιο και για τον Μασκ, του οποίου η startup AI xAI είπε ότι συγκέντρωσε 6 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια του κύκλου χρηματοδότησης της Series B τον Μάιο.
Τα κίνητρα του Μασκ για την έναρξη του xAI προήλθαν εν μέρει από τις διαφωνίες του με τους συνιδρυτές του στην OpenAI. Ο απρόβλεπτος δισεκατομμυριούχος συνίδρυσε την OpenAI με τον σημερινό CEO του Σαμ Άλτμαν το 2015, αλλά αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας το 2018.
Θέμα, ο ανοιχτός κώδικας
«Η OpenAI δημιουργήθηκε ως μη κερδοσκοπική εταιρεία ανοιχτού κώδικα γι’ αυτό το ονόμασα “Open” AI – για να χρησιμεύσει ως αντίβαρο στην Google, αλλά τώρα έχει εξελιχθεί σε μια εταιρεία κλειστού κώδικα, μεγιστοποίησης κέρδους που ελέγχεται ουσιαστικά από τη Microsoft», έγραψε ο Μασκ σε μια ανάρτηση στο X τον Φεβρουάριο του 2023. «Δεν είναι καθόλου αυτό που είχα σκοπό».
Αυτή η άποψη επαναλήφθηκε από τον Ζάκερμπεργκ, ο οποίος περιέγραψε μια παρόμοια ιδέα σε μια ανάρτηση στο blog της εταιρείας που δημοσίευσε την Τρίτη.
«Πιστεύω ότι ο ανοιχτός κώδικας είναι απαραίτητος για ένα θετικό μέλλον AI», έγραψε ο Ζάκερμπεργκ.
«Υπάρχει μια συνεχής συζήτηση σχετικά με την ασφάλεια των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα και η άποψή μου είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη ανοιχτού κώδικα θα είναι ασφαλέστερη από τις εναλλακτικές», πρόσθεσε. «Πιστεύω ότι οι κυβερνήσεις θα καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι είναι προς το συμφέρον τους να υποστηρίξουν τον ανοιχτό κώδικα επειδή θα κάνει τον κόσμο πιο ευημερούντα και ασφαλέστερο».
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Παπαδόπουλος (Witside): Μας ενδιαφέρουν οι στρατηγικές συνεργασίες, όχι η εξαγορά](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Xristos-Papadopoulos-WITSIDE_image-1-600x494.jpeg)
Παπαδόπουλος (Witside): Μας ενδιαφέρουν οι στρατηγικές συνεργασίες, όχι η εξαγορά
Οι εξαγορές στην ευρύτερη αγορά της Πληροφορικής θα συνεχιστούν, εκτίμησε ο Χρήστος Παπαδόπουλος, CEO και ιδιοκτήτης της Witside
![NXP: Με 307 εκατ. δολ. αποκτά την Kinara, που αναπτύσσει τεχνολογία νευρωνικών μονάδων επεξεργασίας (NPUs)](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Eindhoven-Netherlands-600x338.jpg)
Νέα εξαγορά απο την NXP - Αποκτά για 307 εκατ. δολ. εταιρεία που αναπτύσσει NPUs
Είναι η τρίτη εξαγορά για την ολλανδική εταιρεία NXP Semiconductors - Είχαν προηγηθεί η TTTech Auto (625 εκατ.δολ) και η Aviva Links για 242,5 εκατ.δολ.
![Μασκ: Προσφορά «μαμούθ» 97,4 δισ. δολάρια για την OpenAI](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/mask-1-600x400.jpg)
Προσφορά «μαμούθ» 97,4 δισ. δολαρίων από Μασκ για την OpenAI - Τι απάντησε ο Άλτμαν
Τι περιλαμβάνει η προσφορά - Οι παλιοί συνεργάτες Σαμ Άλτμαν και Μασκ «κοντράρονται» ήδη στα δικαστήρια για την κατεύθυνση της εταιρείας
![Εμανουέλ Μακρόν: Αγοράστε γαλλική και ευρωπαϊκή τεχνητή νοημοσύνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/MAKRO-600x400.jpeg)
Μακρόν: Αγοράστε γαλλική και ευρωπαϊκή τεχνητή νοημοσύνη
Χρειάζεται «οικονομικός πατριωτισμός» κατά τον πρόεδρο της Γαλλίας, που θα επενδύσει 109 δισ. ευρώ στην ΑΙ
![Oumi: Οι Έλληνες που θέλουν να φτιάξουν το αντίπαλο δέος της DeepSeek](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ot_oumi_greek_team-600x352.png)
Οι Έλληνες που θέλουν να φτιάξουν το αντίπαλο δέος της DeepSeek - Τι είναι το OumiAI
H Oumi αποσκοπεί στο να γίνει η πρώτη πραγματικά ανοιχτή πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης - Τι λέει ο Έλληνας CEO στο Ot.gr
![Μασκ: Γιατί το δικό του AΙ τον θεωρεί κακό άνθρωπο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/Grok-600x364.png)
Πως κρίνει τον Ίλον Μασκ η ίδια του η δημιουργία
Το Grok AI που αναπτύχθηκε από την εταιρεία xAI του Ίλον Μασκ φαίνεται να έχει μερικά προβλήματα με τον δημιουργό του
![Επενδύσεις 109 δισ. ευρώ στην Τεχνητή Νοημοσύνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/Macron2-2-600x375.jpg)
Μακρόν: Επενδύσεις 109 δισ. ευρώ στην AI
«Αυτό είναι το αντίστοιχο για τη Γαλλία με αυτό που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ με το "Stargate"", δήλωσε ο Μακρόν, παραμονές της διεθνούς Συνόδου Κορυφής για την Τεχνητή Νοημοσύνη που ξεκινά αύριο στο Παρίσι
![Google: Επεξεργάζεται ξανά διαφήμιση του Super Bowl μετά από «τυρογκάφα» της AI](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Gemini-600x319.png)
Η καινούργια γκάφα ΑΙ της Google έχει να κάνει με τυρί
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Google αναγκάζεται να απολογηθεί για τα σφάλματα εργαλείων της τεχνητής νοημοσύνης
![Αυτόνομα αυτοκίνητα: Μπορούν να μας σώσουν από τον εαυτό μας;](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/04/zeekr-sea-m-waymo-2022-01-min-888x444-600x299.jpg)
Μπορούν τα αυτόνομα αυτοκίνητα να μας σώσουν από τον εαυτό μας;
Οι κατασκευαστές που υπόσχονται μεγαλύτερη ασφάλεια έχουν ένα πρόβλημα: οι άνθρωποι οδηγοί θέτουν πολύ ψηλά τον πήχη
![ΑΙ: Οι εταιρείες Big Tech διπλασιάζουν τις επενδύσεις τους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/01/Artificial-General-Intelligence-768x432-1-600x338.jpg)
Ο αγώνας δρόμου για την ΑΙ μόλις ξεκίνησε - H Βig Tech διπλασιάζει τις επενδύσεις
Microsoft, Google και Meta Platforms έχουν προβλέψει αθροιστικά κεφαλαιουχικές δαπάνες τουλάχιστον 215 δισεκατομμυρίων δολαρίων για to 2025