Δεν είναι μυστικό ότι ο Ίλον Μασκ και ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ δεν τρέφουν καμία συμπάθεια ο ένας για τον άλλο.

Ο μεν πρώτος κατά καιρούς εξαπολύει μύδρους κατά Ζάκερμπεργκ και μάλιστα τον προκάλεσε σε έναν αγώνα πολεμικών τεχνών σε κλουβί τον περασμένο χρόνο, αφού ο Διευθύνων Σύμβουλος της Meta αποφάσισε να ανταγωνιστεί το Χ με τα Threads.

Μασκ: Τα χαμηλότερα κέρδη για την Tesla και η καθυστέρηση στα «ρομποταξί»

Αλλά υπάρχει τουλάχιστον ένα θέμα στο οποίο ο αμφιλεγόμενος δισεκατομμυριούχος μπορεί να συμφωνεί με τον Ζάκερμπεργκ, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Business Insider.

Την Τρίτη, ο Μασκ έκανε ένα σπάνιο κομπλιμέντο στον Ζάκερμπεργκ αφού η Meta κυκλοφόρησε το τελευταίο της μοντέλο AI, το Llama 3.1. Το μοντέλο, το οποίο η Meta ισχυρίζεται ότι μπορεί να ξεπεράσει το GPT-4o της OpenAI, είναι ανοιχτού κώδικα και έχει διατεθεί στο κοινό για δωρεάν χρήση.

Ίλον Μασκ: Φιλοφρονήσεις και ΑΙ

«Είναι εντυπωσιακό και ο Ζακ αξίζει τα εύσημα για το open-source [μοντέλο]», είπε ο Μασκ σε απάντηση μιας ανάρτησης X για το μοντέλο από τον πρώην διευθυντή της Tesla AI Αντρέι Καρπάθι την Τρίτη.

Τόσο ο Ζάκερμπεργκ όσο και ο Μασκ δεν έχουν κρύψει τις φιλοδοξίες τους να κυριαρχήσουν στον χώρο της AI. Τον Ιανουάριο, ο Ζάκερμπεργκ είπε σε μια συνέντευξη στο The Verge ότι η Meta είχε στοκάρει τσιπ AI από τη Nvidia.

«Έχουμε δημιουργήσει την ικανότητα να το κάνουμε αυτό σε μια κλίμακα που μπορεί να είναι μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη μεμονωμένη εταιρεία. Νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην το εκτιμήσουν αυτό», ανέφερε ο Ζάκερμπεργκ.

Το ίδιο και για τον Μασκ, του οποίου η startup AI xAI είπε ότι συγκέντρωσε 6 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια του κύκλου χρηματοδότησης της Series B τον Μάιο.

Τα κίνητρα του Μασκ για την έναρξη του xAI προήλθαν εν μέρει από τις διαφωνίες του με τους συνιδρυτές του στην OpenAI. Ο απρόβλεπτος δισεκατομμυριούχος συνίδρυσε την OpenAI με τον σημερινό CEO του Σαμ Άλτμαν το 2015, αλλά αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας το 2018.

Θέμα, ο ανοιχτός κώδικας

«Η OpenAI δημιουργήθηκε ως μη κερδοσκοπική εταιρεία ανοιχτού κώδικα γι’ αυτό το ονόμασα “Open” AI – για να χρησιμεύσει ως αντίβαρο στην Google, αλλά τώρα έχει εξελιχθεί σε μια εταιρεία κλειστού κώδικα, μεγιστοποίησης κέρδους που ελέγχεται ουσιαστικά από τη Microsoft», έγραψε ο Μασκ σε μια ανάρτηση στο X τον Φεβρουάριο του 2023. «Δεν είναι καθόλου αυτό που είχα σκοπό».

Αυτή η άποψη επαναλήφθηκε από τον Ζάκερμπεργκ, ο οποίος περιέγραψε μια παρόμοια ιδέα  σε μια ανάρτηση στο blog της εταιρείας που δημοσίευσε την Τρίτη.

«Πιστεύω ότι ο ανοιχτός κώδικας είναι απαραίτητος για ένα θετικό μέλλον AI», έγραψε ο Ζάκερμπεργκ.

«Υπάρχει μια συνεχής συζήτηση σχετικά με την ασφάλεια των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης ανοιχτού κώδικα και η άποψή μου είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη ανοιχτού κώδικα θα είναι ασφαλέστερη από τις εναλλακτικές», πρόσθεσε. «Πιστεύω ότι οι κυβερνήσεις θα καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι είναι προς το συμφέρον τους να υποστηρίξουν τον ανοιχτό κώδικα επειδή θα κάνει τον κόσμο πιο ευημερούντα και ασφαλέστερο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Kaspersky: 6 στους 10 ανησυχούν για την ψηφιακή κληρονομιά των νεκρών
Tεχνητή νοημοσύνη |

Ψηφιακή μετά θάνατον ζωή: 6 στους 10 ανησυχούν για την ψηφιακή κληρονομιά των νεκρών

Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (58%) συμφωνούν ότι η διαδικτυακή παρουσία των ανθρώπων που έχουν πεθάνει θα μπορούσε να αναδημιουργηθεί χρησιμοποιώντας AI