Η ευρωπαϊκή αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων «ζητά σαφήνεια» σχετικά με την απόφαση της X του Ίλον Μασκ να επιτρέψει την αυτόματη τροφοδότηση των δεδομένων των χρηστών στην νεοφυή επιχείρηση τεχνητής νοημοσύνης xAI του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου, όπως σημειώνουν οι Financial Times.

Οι χρήστες του X ανακάλυψαν από την Παρασκευή ότι είχαν «επιλέξει» να χρησιμοποιούνται οι αναρτήσεις τους στον ιστότοπο, καθώς και οι αλληλεπιδράσεις τους με το chatbot Grok, για την «εκπαίδευση και την τελειοποίηση» των συστημάτων της xAI.

Ο Μασκ ζητά τη βοήθεια του… κοινού για επένδυση 5 δισ. στην ΑΙ – Η ανάρτηση στο Χ

Η κίνηση αυτή έγινε χωρίς προηγουμένως να ληφθεί η ρητή συγκατάθεση των χρηστών για την κοινή χρήση δεδομένων. Η ρύθμιση μπορεί να αλλάξει μόνο στην έκδοση desktop του X, οπότε οι χρήστες δεν μπορούν προς το παρόν να εξαιρεθούν μέσω των εφαρμογών του για κινητά.

Η Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας, η ρυθμιστική αρχή που είναι υπεύθυνη για την τήρηση της νομοθεσίας της ΕΕ για την προστασία της ιδιωτικής ζωής από τις εταιρείες διαδικτύου, δήλωσε ότι είχε επικοινωνίες με την X «εδώ και μήνες» σχετικά με τα σχέδιά της να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα των χρηστών της για τη δημιουργία συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης. Η ρυθμιστική αρχή είχε αποστείλει ερωτήσεις στην εταιρεία μόλις την Πέμπτη σχετικά με τη «διαφάνεια για τους χρήστες» μεταξύ άλλων θεμάτων.

«Μας αιφνιδίασε το γεγονός ότι το αναπτύσσουν αυτό», δήλωσε εκπρόσωπος της εποπτικής αρχής, προσθέτοντας ότι ο οργανισμός ακολούθησε την Παρασκευή με περαιτέρω ερωτήσεις «επιδιώκοντας σαφήνεια» από την X για το θέμα.

Ο Ίλον Μασκ στο «κυνήγι» των ανταγωνιστών του

Οι ειδικοί σε θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων διερωτήθηκαν αν η κίνηση της X μπορεί να παραβιάζει τους κανόνες του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων της ΕΕ, οι οποίοι απαιτούν από τις εταιρείες που συλλέγουν ή χρησιμοποιούν προσωπικά δεδομένα να λαμβάνουν πρώτα τη συγκατάθεση του ατόμου και να γνωστοποιούν τον λόγο για τον οποίο το κάνουν. Εάν η ιρλανδική ρυθμιστική αρχή ξεκινήσει σχετική έρευνα, η X θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πρόστιμα ή κυρώσεις.

Η Meta τον περασμένο μήνα ανέστειλε ένα σχέδιο για την εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης της σε δεδομένα από τις πλατφόρμες Facebook και Instagram στην Ευρώπη μετά από αίτημα της ιρλανδικής Επιτροπής Προστασίας Δεδομένων γύρω από τις ανησυχίες συμμόρφωσης με το GDPR. Αυτό σηματοδότησε «ένα βήμα προς τα πίσω για την ευρωπαϊκή καινοτομία, τον ανταγωνισμό στην ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης», δήλωσε η Meta.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται καθώς ο Μασκ στοχεύει να αποκτήσει πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων του, συμπεριλαμβανομένων των OpenAI, Anthropic και Google, των οποίων τα πιο προηγμένα μοντέλα είναι σήμερα «τάξεις μεγέθους» μπροστά από αυτά της xAI, όπως δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος. Η πρόσβαση στο τεράστιο αποθετήριο δεδομένων χρηστών της X θα παρείχε σημαντικό πλεονέκτημα στην xAI. Το Grok, εν τω μεταξύ, είναι προσβάσιμο στους premium συνδρομητές του X.

Το δίκτυο των εταιρειών του Μασκ γίνεται ολοένα και περισσότερο πιο διασυνδεδεμένο. Μηχανικοί και άλλα ανώτερα στελέχη έχουν μετακινηθεί μεταξύ των επιχειρήσεών του και ο επιχειρηματίας ζητά έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο της Tesla για να επενδύσει έως και 5 δισ. δολάρια στην xAI.

Ορισμένοι επενδυτές στην xAI χαρακτήρισαν τις συνέργειες με άλλες οντότητες του Μασκ ως κρίσιμο πλεονέκτημα, αν και άλλοι εξέφρασαν ανησυχίες για πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη