
Oι τουρίστες κατακλύζουν τη Σαντορίνη από παντού, με λέμβους από γιγαντιαία υπερωκεάνια, με πούλμαν που ανεβαίνουν με ζιγκ ζαγκ τις απότομες πλαγιές των λόφων, πάνω σε γαϊδουράκια που τρέχουν με τσακίσματα στα στενά πλακόστρωτα δρομάκια, σημειώνει το Reuters.
Υπερτουρισμός: Τι φοβίζει τους Έλληνες σύμφωνα με τη Handelsblatt
Κάποιοι αψηφούν την απογευματινή ζέστη για να βρουν ένα καλό σημείο ανάμεσα στα ασβεστωμένα σπίτια και τις εκκλησίες με τους γαλάζιους τρούλους, όπου στη συνέχεια περιμένουν ώρες για να παρακολουθήσουν το περίφημο ηλιοβασίλεμα του ελληνικού νησιού. Καθώς ο ήλιος βυθίζεται, πολλοί άλλοι τους ακολουθούν, στριμώχνονται κατά μήκος της πλαγιάς ή σε μπαλκόνια, με τις φωτογραφικές μηχανές σε ετοιμότητα.
«Αυτό ήταν το όνειρό μου από το γυμνάσιο», λέει η Αμερικανίδα τουρίστρια Maria Tavarez, 40 ετών.
Μαζικός τουρισμός
Αλλά για πολλούς από τους 20.000 μόνιμους κατοίκους της Σαντορίνης, το άλλοτε ειδυλλιακό νησί με τα γραφικά χωριά και τις παρθένες παραλίες έχει καταστραφεί από τον μαζικό τουρισμό.
Καθώς διαμαρτυρίες κατά του υπερβολικού τουρισμού ξεσπούν σε άλλους δημοφιλείς προορισμούς διακοπών, όπως η Βενετία και η Βαρκελώνη, η Σαντορίνη αποτελεί ένα από τα πιο τρανταχτά παραδείγματα του πώς οι ορδές των επισκεπτών μπορούν να επηρεάσουν έναν τόπο.
Οι αρχές του νησιού έχουν ενωθεί με άλλες τουριστικές περιοχές που ζητούν να μπει ανώτατο όριο στους επισκέπτες.
Ο αυξανόμενος αριθμός των ξένων τουριστών – περίπου 3,4 εκατομμύρια επισκέφθηκαν το νησί πέρυσι, σύμφωνα με τον δήμαρχο Νίκο Ζώρζο – ασκούν πίεση στις απαρχαιωμένες υποδομές του και τιμολογούν τους νησιώτες εκτός της αγοράς κατοικίας.
Ο κ. Ζώρζος λέει ότι πιέζει τις αρχές εδώ και χρόνια να μην επιτρέψουν ούτε ένα επιπλέον κρεβάτι στο νησί και έχει προτείνει ανώτατο όριο στον αριθμό των επισκεπτών κρουαζιερόπλοιων σε 8.000 την ημέρα, από περίπου 17.000 που είναι σήμερα.
«Έκρηξη»
Ακόμα και οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που επωφελούνται από τον τουρισμό ανησυχούν.
«Το βιοτικό μας επίπεδο έχει πέσει. Είναι τόσο απλό», δήλωσε ο Γιώργος Δαμίγος, ο οποίος διευθύνει ένα ξενοδοχείο 14 δωματίων που άνοιξαν οι γονείς του τη δεκαετία του 1980.
«Η Σαντορίνη είναι ένα θαύμα της φύσης» που κινδυνεύει να μετατραπεί σε “τέρας”, είπε.
Η τουριστική έκρηξη της Σαντορίνης βρίσκει ανταπόκριση σε όλη την Ελλάδα. Τα εθνικά έσοδα από τον τουρισμό αυξήθηκαν κατά 16% τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία, και το 2024 προβλέπεται να ξεπεράσει το περσινό ρεκόρ των 33 εκατομμυρίων αφίξεων.
Για ορισμένους στη Σαντορίνη, οι περισσότεροι επισκέπτες είναι καλά νέα.
«Όλα είναι δυνατά όταν υπάρχει σχεδιασμός και υποδομές», δήλωσε ο Αλέξανδρος Πελεκάνος, αντιπρόεδρος του εμπορικού συλλόγου του νησιού.
«Θέλουμε χρήματα ή όχι; Θέλουμε να έχουμε δουλειά και έσοδα ή όχι;», είπε. «Δεν μπορείς να έχεις την ησυχία σου και να βγάζεις λεφτά».
Οι τουρίστες δεν φαίνεται να ενοχλούνται καθώς περνούν χαρούμενα από μια πινακίδα που γράφει «RESPECT. Είναι οι διακοπές σας… αλλά είναι το σπίτι μας».
«Είναι δύσκολο να περπατήσεις στα στενά δρομάκια, αλλά είναι πολύ όμορφα», λέει η Πορτογαλίδα τουρίστρια Ρίτα Κριτοβάο. «Θα συμβούλευα όλους να έρθουν».
Κρουαζιερόπλοια
Στο δικό της ρεπορτάζ , για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου με τον υπερτουρισμό, η Handelsblatt αναφέρεται και στην περίπτωση της Ελλάδας. Επισημαίνει την έρλλειψη κατοικιών που υπάρχει αλλά συμπληρώνει πως « Το πραγματικό πρόβλημα της Ελλάδας όμως δεν είναι το Airbnb και η βραχυχρόνια μίσθωση, αλλά τα κρουαζιερόπλοια, που αφήνουν πάρα πολλούς επιβάτες οι οποίοι κατακλύζουν τα μικρά λιμάνια των νησιών.
[…] Η Σαντορίνη για παράδειγμα υποδέχθηκε πέρυσι 800 κρουαζιερόπλοια. Φέτος αναμένονται 815. Οι υποδομές του νησιού όμως δεν είναι φτιαγμένες για κάτι τέτοιο», με αποτέλεσμα για παράδειγμα να αυξάνεται δραματικά η κατανάλωση νερού και ρεύματος.
«Εάν το κράτος δεν βάλει επιτέλους ένα τέλος στην κατασκευή νέων ξενοδοχείων, η Σαντορίνη θα καταστραφεί», αναφέρει στη HB ο Νίκος Ζώρζος, δήμαρχος Θήρας.


Latest News

«Ξεπουλάνε» τα ακτοπλοϊκά για το Πάσχα - «Ζαλίζουν» οι τιμές
Οι τουριστικοί πράκτορες επισημαίνουν ότι για την Μεγάλη Τετάρτη και την Μεγάλη Πέμπτη τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι ελάχιστα

Αλλάζει εικόνα το «Ελευθέριος Βενιζέλος» με επενδύσεις 1,28 δισ. - Οι νέοι στόχοι
Ανοδικά ξεκίνησε η επιβατική κίνηση το 2025 κόντρα στην διεθνή αβεβαιότητα- Οι νέες πηγές εσόδων και το πράσινο φως στο μέρισμα των 0,78 ευρώ ανά μετοχή

Πληρότητες ως 95% στις πτήσεις της Aegean- Οι top5 προορισμοί σε Ελλάδα και εξωτερικό
Υψηλές πληρότητες καταγράφονται για την πασχαλινή έξοδο σε αεροπορικές πτήσεις της Aegean τόσο για προορισμούς εσωτερικού όσο και εξωτερικού

Συνεργασία Mercan Group με Wyndham Hotels & Resorts στην Κέρκυρα
Η συμφωνία σηματοδοτεί την πρώτη επένδυση του ομίλου Mercan Group στην Ελλάδα, ενισχύοντας την παρουσία της Wyndham στη Μεσόγειο

Άνοδος τιμών, σταθερές πληρότητες για τα ξενοδοχεία - Προς νέο ρεκόρ εισπράξεων
Σε ανοδική τροχιά βρίσκονται τα ελληνικά ξενοδοχεία - Αύξηση των εισπράξεων αναμένει η Τράπεζα της Ελλάδας

JOMO: Τι είναι και πως κάνει τα ταξίδια καλύτερα;
Έχοντας μπει για τα καλά στην εποχή των ταξιδιών -πρώτα το Πάσχα, μετά το καλοκαίρι- το JOMO είναι μια τάση που υπόσχεται να κάνει τις διακοπές μας καλύτερες. Και πιο ήρεμες.

Τι φοβούνται οι Αμερικανοί ταξιδιώτες φέτος
Οι Αμερικανοί που σχεδιάζουν ταξίδια στο εξωτερικό θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα απόνερα των πολιτικών Τραμπ

Σκληρή μάχη Hilton - Marriott για την πρωτιά στην Ελλάδα - Ποια παίρνει... κεφάλι
Hilton και Marriott μάχονται για την πρώτη θέση - Σημαντικές επενδύσεις για τη λειτουργία νέων ξενοδοχείων σε διάφορα μέρη της Ελλάδας

Ακάθεκτοι οι αμερικανοί τουρίστες παρά τον τυφώνα Τραμπ- Κανονικά οι κρατήσεις για Ελλάδα
Απτόητοι οι αμερικανοί τουρίστες - Άνοδος 18,6% των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων - Τι προβληματατίζει τους Έλληνες ξενοδόχους

Γιατί οι Ευρωπαίοι ακυρώνουν τα ταξίδια στις ΗΠΑ
Οι διεθνείς επισκέπτες μένουν μακριά καθώς αυξάνεται η πολιτική και οικονομική ένταση