Ο συγχρονισμός στη Wall Street είναι συνήθως μια ανόητη υπόθεση, γεγονός που δεν παραβλέπει ο θρύλος των επενδύσεων μικρής κεφαλαιοποίησης Chuck Royce. Νωρίτερα φέτος, ο ίδιος και άλλοι επενδυτές επικεντρώθηκαν σε μικρότερες αμερικανικές εταιρείες, τις οποίες παρακολουθούσαν καθώς κατέγραφαν  τις χειρότερες επιδόσεις τους σε σχέση με τις μεγαλύτερες μετοχές σε περισσότερες από δύο δεκαετίες.

Ωστόσο, οι μικρότερες εταιρείες ανέκαμψαν εντυπωσιακά τις τελευταίες εβδομάδες, εν μέσω μιας ξαφνικής εναλλαγής από τη Big Tech και άλλους κολοσσούς σε μικρότερα, λιγότερο γνωστά ονόματα. Καθώς το επενδυτικό κλίμα γίνεται όλο και πιο αισιόδοξο για την small cap, τουλάχιστον προς το παρόν, ο 84χρονος Royce αυτό το μήνα ανακοίνωσε τα σχέδιά του να τερματίσει την 52χρονη καριέρα του στη διαχείριση χαρτοφυλακίου αυτό το φθινόπωρο, αρκούμενος στο εξής σε ένα συμβουλευτικό ρόλο.

Goldman Sachs: Τέλος εποχής για τον «θρύλο» των εμπορευμάτων

Πρωτοπόρος

Ο Royce ξεκίνησε στα οικονομικά ως αναλυτής μετοχών τη δεκαετία του 1960 και η θητεία του χρονολογείται από το 1972, όταν ανέλαβε τη διαχείριση του αμοιβαίου κεφαλαίου της Πενσυλβάνια, από τότε που μετονομάστηκε σε αμοιβαίο κεφάλαιο Royce Small-Cap. Εφάρμοσε την προσέγγισή του – αποφεύγοντας τα μεγαλύτερα ονόματα στον S&P 500 για λιγότερο γνωστά ονόματα με κέρδη άνω του μέσου όρου και δελεαστικές αποτιμήσεις – σε πράξη περίπου μια δεκαετία πριν από το ντεμπούτο του Russell 2000, του πιο γνωστού δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης των ΗΠΑ.

«Ήταν μια πολύ αργή περίοδος για μικρές κεφαλαιοποιήσεις μέχρι πριν από μία ή δύο εβδομάδες», είπε ο Royce στους Financial Times νωρίτερα αυτό το μήνα. Είπε ότι εάν συνεχιστούν οι πρόσφατες επιδόσεις τόσο για τις μεγάλες όσο και για τις μικρές εταιρείες, μια έκρηξη μικρής κεφαλαιοποίησης θα μπορούσε να ωφεληθεί από «μια εκπληκτική αλλαγή στην ψυχολογία, η οποία ενδεχομένως θα μπορούσε να διαρκέσει για μερικά χρόνια και περισσότερο».

Και αστειεύτηκε λέγοντας: «Προγραμμάτισα τη συνταξιοδότησή μου να είναι η αρχή αυτής της απογείωσης στη μικρή κεφαλαιοποίηση – αυτό ήταν μέρος του σχεδίου μας πριν από 10 χρόνια».

Ο Royce είναι ένας «θρύλος» στον χώρο της μικρής κεφαλαιοποίησης και «ένας από τους τελευταίους της γενιάς των μάνατζερ αστεριών», δήλωσε ο διευθυντής σύνταξης της Morningstar, Dan Culloton, επαινώντας την προνοητικότητα, τη συνέπεια και την «επιχειρηματική μάθηση» του διαχειριστή χαρτοφυλακίου.

Σημείωσε ότι η εταιρεία του Royce καταβάλλει προσπάθειες για να συγκεντρώσει ομάδες για να μιμηθεί τη διακριτική προσέγγιση αξίας του ιδρυτή: μετοχές που προσφέρουν συνδυασμό κερδοφορίας, σταθερότητας, τιμής και ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος. Η μεγαλύτερη τρέχουσα συμμετοχή του εμβληματικού του κεφαλαίου είναι η Arcosa, ένας πάροχος προϊόντων που σχετίζονται με την υποδομή, η οποία ανακοίνωσε αύξηση 195% στις λειτουργικές ταμειακές ροές τον Μάιο και αυξήθηκε κατά περίπου 20% τον περασμένο χρόνο.

«Δεν μπορείτε να αντικαταστήσετε έναν επενδυτή όπως ο Chuck, αλλά μπορείτε να προσπαθήσετε να δημιουργήσετε ομάδες που θα συνεχίσουν τη φιλοσοφία και μια διαδικασία στο μέλλον», είπε ο Culloton.

Το πλεονέκτημα του Royce

Ο Royce κατέχει πλεονέκτημα στις επενδύσεις μικρής κεφαλαιοποίησης όχι μόνο στη θεωρία αλλά και στην πράξη. Ο Culloton υπολόγισε ότι ένα «σοφό 5χρονο παιδί» που εμπιστευόταν το εμβληματικό ταμείο του Royce με 10.000 δολάρια το 1975, θα είχε περίπου 9,5 εκατομμύρια δολάρια σήμερα. «Φυσικά, σχεδόν κανείς δεν το έκανε αυτό, με εξαίρεση ίσως τον ίδιο», πρόσθεσε. Συγκριτικά, η ίδια επένδυση στον δείκτη S&P 500 εκείνη την περίοδο θα είχε απόδοση περίπου 3,1 εκατομμύρια δολάρια. Η Morningstar κατατάσσει το εμβληματικό του ταμείο στο κορυφαίο 20% για 10ετείς ετήσιες αποδόσεις.

Όπως υπογραμμίζουν οι FT, τα τελευταία χρόνια, οι σταθερά θετικές αποδόσεις του Royce έρχονται σε αντίθεση με τη φαινομενικά αδυσώπητη τάση των επενδυτών να προτιμούν παθητικές επενδύσεις και να ανταλλάσσουν διαπραγματεύσιμα κεφάλαια εις βάρος των ενεργά διαχειριζόμενων αμοιβαίων κεφαλαίων. Οι επενδυτές έχουν αντλήσει σχεδόν 2 τρισεκατομμύρια δολάρια από ενεργά αμοιβαία κεφάλαια τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ τα ETF έχουν προσθέσει περίπου 3,2 τρισεκατομμύρια δολάρια και η Royce είχε εγγράψει περίπου 4,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε καθαρές εκροές εκείνη την περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία της Morningstar.

Το μεγάλο μάθημα

Ένα από τα μεγαλύτερα μαθήματα που έχει μάθει —και ένα σημείο που πιστεύει ότι υποτιμάται— ήταν ότι υπάρχουν πολλές «εξαιρετικά διαφορετικές» μορφές επενδύσεων μικρής κεφαλαιοποίησης, όπως ένα μικρότερο αμοιβαίο κεφάλαιο Royce που επενδύει κυρίως σε εταιρείες που πληρώνουν μερίσματα: «Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να βγάλεις πολλά χρήματα».

Ενώ η εταιρεία κεφαλαίων του «δεν είναι ένα τρομερά ακριβό επενδυτικό κατάστημα, μια μπουτίκ όπως ο Royce δεν θέλησε ποτέ να ανταγωνιστεί την τιμή με τα ETF, και αυτή ήταν μια δύσκολη προσέγγιση στον κλάδο διαχείρισης χρημάτων την τελευταία δεκαετία περίπου», είπε ο Culloton.

Αλλαγή φρουράς

Ο συνδιευθυντής επενδύσεων της Royce, Francis Gannon, είναι αισιόδοξος ότι η νέα φρουρά των διαχειριστών χαρτοφυλακίου της εταιρείας θα βοηθήσει την εταιρεία να προσαρμοστεί και να ευημερήσει, τηρώντας παράλληλα το στυλ στο οποίο πρωτοστάτησε ο Royce. Ο Gannon διορίστηκε Co-chief Investment Officer το 2014 ως προετοιμασία για την ενδεχόμενη αποχώρηση του Royce μαζί με τον Chris Clark, τώρα διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας.

«Προφανώς, ζούμε σε έναν κόσμο συνεχούς βελτίωσης», είπε ο Gannon στους FT. «Προσπαθούμε να βεβαιωθούμε ότι μπορούμε να προσφέρουμε την τεχνογνωσία μας ως διευθυντές μικρής κεφαλαιοποίησης με οποιονδήποτε τρόπο θα ήθελαν να τη δουν οι άνθρωποι, και αυτό είναι κάτι στο οποίο θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ως εταιρεία».

Η εταιρεία του Royce εξαγοράστηκε από τον Legg Mason το 2001 και άλλαξε χέρια ξανά το 2020 όταν ο Franklin Templeton αγόρασε τον Legg Mason.

Παρά το γεγονός ότι έχει περισσότερα από 50 χρόνια διαχείρισης κεφαλαίων υπό τη ζώνη του, ο Royce είναι στην πραγματικότητα ο δεύτερος μακροβιότερος διαχειριστής αμοιβαίων κεφαλαίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με μια επισκόπηση των δεδομένων Morningstar. Η κορυφαία θέση ανήκει σε μια άλλη 80χρονη φιγούρα της οικογένειας Franklin: τον Rupert H Johnson Jr, τον δισεκατομμυριούχο γιο του ιδρυτή του ομίλου, θείο της σημερινής διευθύνουσας συμβούλου Jenny Johnson και διευθυντή από το 1968 του ταμείου Franklin DynaTech.

Ωστόσο ακόμα και μετά τη συνταξιοδότησή του, ο Royce είπε ότι σχεδιάζει να συνεχίσει να μελετά μικρότερες μετοχές.

«Μου αρέσει να το κάνω», είπε. «Και μάλλον θα το κάνω για πάντα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές