Τα αποτελέσματα των Big Tech αναμένεται με αρκετή αγωνία η Wall Street. Μπορεί το τέλος της εβδομάδας να έδωσε μια θετική ανάσα στους δείκτες, όμως μόνο ο Dow Jones κατάφερε να βγει αλώβητος με άνοδο 0,7%. Ο S&P υποχώρησε κατά 0,8% σε εβδομαδιαία βάση ενώ ο Nasdaq κατά 2,1%. Μάλιστα ο Nasdaq κινείται αυτή τη στιγμή κατά 8% χαμηλότερα από τα υψηλά που έφτασε αυτόν τον μήνα.

Σε μια εβδομάδα που φέρνει επίσης την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τα επιτόκια, οι επενδυτές θα επικεντρωθούν κυρίως στα αποτελέσματα της Microsoft Corp. την Τρίτη, ενώ θα ακολουθήσουν οι Meta Platforms Inc., Apple Inc. και Amazon.com Inc. τις επόμενες δύο ημέρες, όπως σημειώνει το Bloomberg. Πάντως χωρίς μια μείωση επιτοκίων να αναμένεται πριν τον Σεπτέμβριο, τα αποτελέσματα των τεχνολογικών κολοσσών θα είναι τα «κλειδιά» της εβδομάδας.

Wall Street: Μίνι ράλι για τον Dow Jones, διασώθηκε και στην εβδομάδα

Την ίδια ώρα οι Southwest Airlines Co., United Parcel Service Inc. και Whirlpool Corp. αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες για πιθανή υποχώρηση της καταναλωτικής ζήτησης. Αν και τα αποτελέσματα των μεγάλων αμερικανικών εταιρειών λιανικής πώλησης απέχουν μερικές εβδομάδες ακόμη, οι πρώτες εκθέσεις έδειξαν ότι οι καταναλωτές, ιδίως αυτοί χαμηλότερων εισοδημάτων, συνεχίζουν να νιώθουν τόσο τις συνέπειες τόσο των υψηλών επιτοκίων όσο και του αυξημένου πληθωρισμού.

Το διακύβευμα είναι ήδη υψηλό μετά από ένα καταιγιστικό ράλι του πρώτου εξαμήνου για τις Big Tech που άφησε τις μεγαλύτερες εταιρείες με παχυλά κέρδη στην αξία των μετοχών τους και υψηλές αποτιμήσεις. Έχουν γίνει πλέον κρίσιμες για την πορείων των δεικτών αφού τα αποτελέσματα της Alphabet Inc. την περασμένη εβδομάδα προκάλεσαν ανησυχία ότι οι δαπάνες για την τεχνητή νοημοσύνη έχουν γίνει πολύ υψηλές σε σχέση με τις βραχυπρόθεσμες αποδόσεις.

Τα αποτελέσματα αυτά θα έρθουν σε μια αγορά που ταράζεται από μια από τις ταχύτερες και πιο απότομες εναλλαγές των τελευταίων ετών. Οι επενδυτές έγιναν τελικά επιφυλακτικοί απέναντι στις εταιρείες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της Τεχνητής Νοημοσύνης, αφού προηγούμενες αγνόησαν για μήνες τις προειδοποιήσεις ότι η πορεία τους ήταν υπερβολική. Στη συνέχεια πούλησαν μετοχές του Nasdaq και κινήθηκαν προς μετοχές που ήταν επί μακρόν ουραγοί, συμπεριλαμβανομένων μικρών εταιρειών και χρηματοπιστωτικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων.

Οι τέσσερις δοκιμασίες της Wall Street

Η πρώτη δοκιμασία θα είναι η Microsoft, η οποία ενσωματώσει υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης στα προϊόντα λογισμικού της και έχει δαπανήσει πολλά για να αναπτύξει την ικανότητα των κέντρων δεδομένων. Στο τρίτο οικονομικό τρίμηνο της Microsoft που έληξε τον Μάρτιο, η εταιρεία επένδυσε 11 δισ. δολάρια σε κεφαλαιουχικές δαπάνες. Το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί σε περισσότερα από 13 δισ. δολάρια το τέταρτο οικονομικό τρίμηνο.

Η Meta Platforms, η οποία θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματά της την Τετάρτη και η Amazon, η οποία τα δημοσιεύει την Πέμπτη, έχουν επίσης δαπανήσει πολλά χρήματα και οι επενδυτές θα αναζητήσουν ενδείξεις ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι αυτή που κινεί τα έσοδα.

H μετοχή της Apple σημείωσε άνοδο 32% από το χαμηλό του Απριλίου λόγω της αισιοδοξίας για τα σχέδια της εταιρείας να ενσωματώσει υπηρεσίες AI στα iPhone της. Οι επενδυτές θα αναζητήσουν πρόσθετες λεπτομέρειες όταν θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα.

«Υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες ότι η απόδοση της επένδυσης από τις μεγάλες δαπάνες για τεχνητή νοημοσύνη είναι πιο μακρινή ή δεν είναι τόσο επικερδής όσο πιστεύεται και αυτό επηρεάζει ολόκληρη την αλυσίδα των ημιαγωγών και όλες τις μετοχές που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη», δήλωσε ο επικεφαλής επενδύσεων στην Centre Asset Management, Τζέιμς Αμπάτε στο Bloomberg. «Η Big Tech έχει τιμολογηθεί για την τελειότητα και αντιπροσωπεύει σχεδόν όλα τα κέρδη της αγοράς, γεγονός που υπογραμμίζει τις αδυναμίες της», πρόσθεσε.

Και πράγματι, οι έξι μεγαλύτερες αμερικανικές μετοχές τεχνολογίας αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών του S&P 500 κατά 14% στο πρώτο εξάμηνο.

Το κλίμα αυτό είναι μια μετατόπιση από αυτό που επικρατούσε κατά το μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος έτους, όταν η αισιοδοξία για την «ομαλή προσγείωση» της αμερικανικής οικονομίας και η εμμονή των επενδυτών με οτιδήποτε έχει σχέση με την τεχνητή νοημοσύνη ώθησαν τον S&P 500 σε 38 ρεκόρ.

Τα θετικά

Η κατεύθυνση της οικονομίας παρέμεινε σε καλό επίπεδο, με τα πρόσφατα στοιχεία να δείχνουν σταθερή οικονομική ανάπτυξη και χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων. Αυτό ενίσχυσε τα στοιχήματα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια νωρίτερα από το αναμενόμενο, τροφοδοτώντας τα κέρδη των μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης που γενικά έχουν υψηλότερο βάρος χρέους.

Σίγουρα όμως υπήρξαν πολλά θετικά στα κέρδη που έχουν δημοσιευθεί ως τώρα από τις εταιρείες. Περίπου το 69% των εταιρειών του S&P 500 που έχουν ήδη δημοσιεύσει τα αποτελέσματά τους ανέφεραν υψηλότερα κέρδη ανά μετοχή από ό,τι πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg Intelligence. Και οι τράπεζες ξεπέρασαν τις προσδοκίες των πωλητών, ενώ η συμπίεση κερδών για τις βιομηχανίες μπορεί να φτάνει στο τέλος της.

Επιπλέον, εκείνες που δημοσίευσαν απογοητευτικά στοιχεία δεν έχουν σε γενικές γραμμές τιμωρηθεί αυστηρά, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Οι εταιρείες του S&P 500 που έχουν μείνει πίσω από τις προβλέψεις τόσο στα κέρδη ανά μετοχή όσο και στις πωλήσεις έχουν υποαποδώσει σε σύγκριση με τον ευρύτερο δείκτη S&P 500 κατά μέσο όρο 1,6% εντός μιας ημέρας από την δημοσίευση των οικονομικών τους αποτελεσμάτων, αριθμός που είναι ο μικρότερος από το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Bloomberg Intelligence.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές