
Στην καρδιά της ελληνικής κρίσης χρέους είχε προκαλέσει αίσθηση, μεταξύ άλλων, η δήλωση ενός ανώτατου στελέχους της τότε τρόικας ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που θα πρέπει να συνεισφέρει στο δεύτερο μνημόνιο η Ελλάδα θα έφτανε τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Τότε είχαν γραφτεί τα περίφημα δημοσιεύματα στο εξωτερικό ότι πωλείται η Ακρόπολη και στο εσωτερικό ότι θα ιδιωτικοποιηθούν ακόμα και τα κρατικά νοσοκομεία. Τελικά και τα αρχαία έμειναν ελληνικά και τα νοσοκομεία συνέχισαν σταθερά κρατικά να κάνουν τη δουλειά τους όπως την έκαναν. Τι άλλαξε τότε; Πολύ απλά δημιουργήθηκε ο περίφημος λογαριασμός στην Τράπεζα της Ελλάδος που κατετίθεντο όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις ή μισθώσεις κρατικών ακινήτων. Αργότερα, επί ΣΥΡΙΖΑ, συγκεντρώθηκαν και τα ταμειακά διαθέσιμα των κρατικών φορέων. Ο λογαριασμός αυτός ελεγχόταν σε έναν βαθμό από τους δανειστές και είχε μέχρι και τις μέρες μας συγκεκριμένους κανόνες.
Βασικός οργανισμός που συνεισέφερε σε αυτόν τον λογαριασμό με φρέσκο χρήμα ήταν το ΤΑΙΠΕΔ, ο βασικός πυλώνας υλοποίησης του εξαιρετικά δύσκολου και αντιδημοφιλούς έργου των αποκρατικοποιήσεων.
Ολα αυτά ίσχυαν κατά γράμμα μέχρι σήμερα. Για πρώτη φορά πάει να σπάσει, έστω και κατά ένα μέρος και για συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια, αυτός ο κανόνας. Με διάταξη στο σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση του Υπερταμείου προβλέπεται για πρώτη φορά η δυνατότητα το 50% των εσόδων από τις συμβάσεις αξιοποίησης λιμένων και λιμενικών υποδομών να αποδίδεται όχι στον συγκεκριμένο λογαριασμό αλλά να χρησιμοποιείται για έργα ανάπτυξης και αναβάθμισης των λιμανιών της χώρας. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, που βρίσκεται στο χέρι μας εάν θα την αξιοποιήσουμε για τη βελτίωση μιας σημαντικότατης υποδομής για τη βασική μας βιομηχανία, τον τουρισμό.
Η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα σημαντική σε αυτή την χρονική στιγμή, όπου έσοδα από σημαντικές παραχωρήσεις λιμένων αναμένεται να προκύψουν από τα ποσά που θα πληρώσουν ιδιώτες επενδυτές.
Μέσα στους επόμενους μήνες θα έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου με τίμημα 80 εκατ. ευρώ. Θα έχει ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής για την αξιοποίηση του εμπορικού λιμένα «Φίλιππος Β’» στην Καβάλα έναντι τιμήματος 33,9 εκατ. ευρώ, θα έχει επίσης ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής για την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού του Οργανισμού Λιμένος Βόλου έναντι τιμήματος 51 εκατ. ευρώ. Μην ξεχνάμε ότι σε εξέλιξη είναι και ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου με έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Ολα μαζί αθροίζουν ένα διαθέσιμο ποσό (50% των εσόδων) που ξεπερνά τα 80 δισ. ευρώ και αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ολοκληρωθούν όχι μόνο ώριμα κρατικά επενδυτικά projects, όπως αυτό του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης (υπάρχει δεσμευμένη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης), αλλά και για να γίνουν σημαντικά έργα βελτίωσης σε λιμάνια όπως αυτό της Ραφήνας ή της Πάρου.
Η δυνατότητα διάθεσης του 50% των εσόδων για επενδυτικά έργα και όχι για την αποπληρωμή των δανείων αποτελεί ωστόσο και ένα ακόμα πιο σημαντικό ορόσημο, καθώς είναι ένα μικρό «τέλος εποχής», της πιο δύσκολης και «μαύρης» περιόδου της ελληνικής οικονομίας…


Latest News

Χάνεται η λογική
Μπερδεύουν στην κυβέρνηση το «κράτος-εργοδότη» με το «κοινωνικό κράτος»

Ο Τραμπ, ο γεωπολιτικός αναταγωνισμός ΗΠΑ - Κίνας και η παγίδα του Θουκυδίδη;
Το βιβλίο των Αθ. Πλατιά και Β. Τρίγκα από τον Ιωάννη Ε. Κωτούλα και η ανάλυση του επίκαιρου και διόλου ακίνδυνου ανταγωνισμού ΗΠΑ – Κίνας

Οι «κρυφές» αμυντικές βιομηχανίες και τα οικονομικά οδοφράγματα
Ουδείς είχε αντιληφθεί ότι η Ελλάδα διαθέτει τόσο πολλές βιομηχανίες παραγωγής αμυντικού υλικού κάθε είδους

Ζώντας με 743 ευρώ το μήνα
Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Παραβλέποντας ότι αυτός αποτυπώνει ακόμη μια πολύ δύσκολη συνθήκη.

Βάζουν πλάτη οι επιχειρήσεις
Η αύξηση της τάξεως του 6% του κατώτατου μισθού, που ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, δεν είναι διόλου αμελητέα ως ποσοστό

Ο καθρέφτης του χρηματιστηρίου
Σημαντική αύξηση των συναλλαγών, επιχειρηματικές εξελίξεις, νέες συμφωνίες και μεγάλη κινητικότητα σε πολλούς κλάδους είναι ξεκάθαρο σημάδι μιας οικονομίας σε ανάπτυξη

Κλείνει υποθέσεις με το παρελθόν
Το επίσημο ελληνικό κράτος οφείλει να «ξεψαχνίσει» και να φέρει στα ταμεία και το παραμικρό από τα χρωστούμενα, πριν αποφασίσει να προχωρήσουμε ως χώρα

Από τα μπλοκάκια στις εταιρείες για να αποφύγουν την κλίμακα των μισθωτών
Η «μαύρη» εργασία σε μεγάλο βαθμό περιορίστηκε με τη χρήση της κάρτας εργασίας, αλλά και εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης εργαζομένων στην περίοδο που διαδέχτηκε τα μνημόνια

Ανισότητες: Μύθοι και πραγματικότητες
Σε αντίθεση με τις λαϊκές πεποιθήσεις τα στατικά στοιχεία δείχνουν ότι η παγκόσμια ανισότητα φθίνει και βρίσκεται στο πιο χαμηλό επίπεδο των 220 τελευταίων ετών.

Επενδυτική τοξικότητα
Οι ευκαιρίες στην εποχή μας, που τα πάντα είναι ρευστά και απρόβλεπτα, είναι για αυτούς που διαθέτουν ισχυρά αντανακλαστικά και πολίτες ενημερωμένους