Στην καρδιά της ελληνικής κρίσης χρέους είχε προκαλέσει αίσθηση, μεταξύ άλλων, η δήλωση ενός ανώτατου στελέχους της τότε τρόικας ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που θα πρέπει να συνεισφέρει στο δεύτερο μνημόνιο η Ελλάδα θα έφτανε τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Τότε είχαν γραφτεί τα περίφημα δημοσιεύματα στο εξωτερικό ότι πωλείται η Ακρόπολη και στο εσωτερικό ότι θα ιδιωτικοποιηθούν ακόμα και τα κρατικά νοσοκομεία. Τελικά και τα αρχαία έμειναν ελληνικά και τα νοσοκομεία συνέχισαν σταθερά κρατικά να κάνουν τη δουλειά τους όπως την έκαναν. Τι άλλαξε τότε; Πολύ απλά δημιουργήθηκε ο περίφημος λογαριασμός στην Τράπεζα της Ελλάδος που κατετίθεντο όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις ή μισθώσεις κρατικών ακινήτων. Αργότερα, επί ΣΥΡΙΖΑ, συγκεντρώθηκαν και τα ταμειακά διαθέσιμα των κρατικών φορέων. Ο λογαριασμός αυτός ελεγχόταν σε έναν βαθμό από τους δανειστές και είχε μέχρι και τις μέρες μας συγκεκριμένους κανόνες.

Βασικός οργανισμός που συνεισέφερε σε αυτόν τον λογαριασμό με φρέσκο χρήμα ήταν το ΤΑΙΠΕΔ, ο βασικός πυλώνας υλοποίησης του εξαιρετικά δύσκολου και αντιδημοφιλούς έργου των αποκρατικοποιήσεων.

Ολα αυτά ίσχυαν κατά γράμμα μέχρι σήμερα. Για πρώτη φορά πάει να σπάσει, έστω και κατά ένα μέρος και για συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια, αυτός ο κανόνας. Με διάταξη στο σχέδιο νόμου για την αναδιάρθρωση του Υπερταμείου προβλέπεται για πρώτη φορά η δυνατότητα το 50% των εσόδων από τις συμβάσεις αξιοποίησης λιμένων και λιμενικών υποδομών να αποδίδεται όχι στον συγκεκριμένο λογαριασμό αλλά να χρησιμοποιείται για έργα ανάπτυξης και αναβάθμισης των λιμανιών της χώρας. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, που βρίσκεται στο χέρι μας εάν θα την αξιοποιήσουμε για τη βελτίωση μιας σημαντικότατης υποδομής για τη βασική μας βιομηχανία, τον τουρισμό.

Η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα σημαντική σε αυτή την χρονική στιγμή, όπου έσοδα από σημαντικές παραχωρήσεις λιμένων αναμένεται να προκύψουν από τα ποσά που θα πληρώσουν ιδιώτες επενδυτές.

Μέσα στους επόμενους μήνες θα έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου με τίμημα 80 εκατ. ευρώ. Θα έχει ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής για την αξιοποίηση του εμπορικού λιμένα «Φίλιππος Β’» στην Καβάλα έναντι τιμήματος 33,9 εκατ. ευρώ, θα έχει επίσης ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής για την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού του Οργανισμού Λιμένος Βόλου έναντι τιμήματος 51 εκατ. ευρώ. Μην ξεχνάμε ότι σε εξέλιξη είναι και ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου με έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ολα μαζί αθροίζουν ένα διαθέσιμο ποσό (50% των εσόδων) που ξεπερνά τα 80 δισ. ευρώ και αποτελούν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ολοκληρωθούν όχι μόνο ώριμα κρατικά επενδυτικά projects, όπως αυτό του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης (υπάρχει δεσμευμένη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης), αλλά και για να γίνουν σημαντικά έργα βελτίωσης σε λιμάνια όπως αυτό της Ραφήνας ή της Πάρου.

Η δυνατότητα διάθεσης του 50% των εσόδων για επενδυτικά έργα και όχι για την αποπληρωμή των δανείων αποτελεί ωστόσο και ένα ακόμα πιο σημαντικό ορόσημο, καθώς είναι ένα μικρό «τέλος εποχής», της πιο δύσκολης και «μαύρης» περιόδου της ελληνικής οικονομίας…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion
Πόσο πρέπει να μας ανησυχεί το εμπορικό μας έλλειμμα;
Opinion |

Πόσο πρέπει να μας ανησυχεί το εμπορικό μας έλλειμμα;

Σε εμάς τους Ελληνες η αλήθεια είναι ότι δεν αποτελεί άγνωστο φαινόμενο η συγκεκριμένη εξέλιξη, αλλά υποτίθεται ότι με όσα πάθαμε την προηγούμενη δεκαετία θα παρατηρούνταν μια αλλαγή στο μοντέλο ανάπτυξής μας