Ενισχύοντας το αφήγημα που χτίζει, ότι θα είναι ο πρόεδρος των Bitcoin, o Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο crypto στο Νάσβιλ, υπογράμμισε ότι αν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, θα διασφαλίσει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα πουλήσει ποτέ τα bitcoin που διαθέτει.  «Για πάρα πολύ καιρό η κυβέρνησή μας έχει παραβιάσει τον βασικό κανόνα που κάθε bitcoiner γνωρίζει από έξω: Ποτέ μην πουλάς το bitcoin σου», είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της κεντρικής ομιλίας του στο φετινό συνέδριο.

Οι δηλώσεις του πρώην προέδρου ήρθαν καθώς ο αγώνας για την κατάκτηση των ψήφων και τα μετρητά της εκστρατείας των Αμερικανών που υιοθετούν το fintech πρώτης γραμμής βρίσκεται στο επίκεντρο της προεδρικής κούρσας του 2024.

Ντόναλντ Τραμπ: Συγκέντρωσε πάνω από 4 δισ. ευρώ σε crypto

«Σήμερα το απόγευμα εκθέτω το σχέδιό μου για να διασφαλίσω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι η πρωτεύουσα των κρυπτονομισμάτων του πλανήτη και η υπερδύναμη του bitcoin του κόσμου και θα το κάνουμε», είπε ο Τραμπ.

Αλλά η δέσμευση του Τραμπ να διατηρήσει απλώς τις τρέχουσες διαθέσεις bitcoin της κυβέρνησης των ΗΠΑ ήταν λιγότερο ριζοσπαστική για τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων σε σχέση με άλλες προτάσεις στο συνέδριο.

Χτίζοντας αποθέματα bitcoin

Ο υποψήφιος τρίτος Robert F. Kennedy Jr. , για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Συνέδριο Bitcoin της Παρασκευής υποσχέθηκε να ξεκινήσει ένα απόθεμα 4 εκατομμυρίων bitcoin, ξεκινώντας από τα αποθέματα bitcoin που η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ήδη αποθηκεύσει από εγκληματικές κατασχέσεις. Ο Κένεντι είπε ότι θα δώσει εντολή στην κυβέρνηση να αγοράζει 550 bitcoin την ημέρα μέχρι το απόθεμα να φτάσει τα 4 εκατομμύρια.

Λίγο μετά την ομιλία του Τραμπ, η γερουσιαστής Cynthia Lummis, R-Wy., διάβασε τη δική της νομοθετική πρόταση για τη συγκέντρωση επίσημου ομοσπονδιακού αποθεματικού των ΗΠΑ 1 εκατομμυρίου bitcoin σε διάστημα πέντε ετών.

«Θα κρατηθεί για τουλάχιστον 20 χρόνια και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για έναν σκοπό: Να μειώσουμε το χρέος μας», είπε η Lummis.

Καθ′ όλη τη διάρκεια των παρατηρήσεών του, ο πρώην πρόεδρος προσπάθησε να τονίσει τις αντιθέσεις μεταξύ της αυξανόμενης υποστήριξης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τα crypto έναντι της σκληρής ρυθμιστικής προσέγγισης που χαρακτήρισε την κυβέρνηση Μπάιντεν.

«Η καταστολή των κρυπτονομισμάτων και του bitcoin από την κυβέρνηση Μπάιντεν-Χάρις είναι λάθος και είναι πολύ κακό για τη χώρα μας», είπε ο Τραμπ. «Επιτρέψτε μου να σας πω αν κερδίσουν αυτές τις εκλογές, θα φύγετε όλοι. Θα είναι μοχθηροί. Θα είναι αδίστακτοι. Θα κάνουν πράγματα που δεν θα πίστευες».

Στο στόχαστρο η SEC

Όπως αναφέρει το CNBC, ο Τραμπ συνέχισε να απαριθμεί μια σειρά από υποσχέσεις φιλικές προς τα κρυπτονομίσματα σε ένα πλήθος επευφημιών μεταξύ υποστηρικτών του bitcoin, υποσχόμενος να διαλύσει αυτό που αποκάλεσε την «σταυροφορία κατά των κρυπτονομισμάτων» του Προέδρου Τζο Μπάιντεν και της Αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις.

«Την πρώτη μέρα, θα απολύσω τον Γκάρι Γκένσλερ», είπε ο Τραμπ, αναφερόμενος στον διορισμένο από τον Μπάιντεν πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο οποίος έχει υιοθετήσει μια επιθετική προσέγγιση στη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων.

Αξίζει πάντως, να σημειωθεί ότι ο εκάστοτε πρόεδρος δεν έχει την εξουσία να απολύει διορισμένους επιτρόπους. Ακόμη και αν ο Τραμπ διόριζε νέο πρόεδρο της SEC, ο Γκένσλερ θα παρέμενε επίτροπος στην ανεξάρτητη υπηρεσία. Ο πρώην πρόεδρος δεσμεύτηκε επίσης να δημιουργήσει ένα «προεδρικό συμβουλευτικό όργανο για bitcoin και crypto».

«Οι κανόνες θα γραφτούν από ανθρώπους που αγαπούν τον κλάδο σας, όχι μισούν τον κλάδο σας», είπε ο Τραμπ.

Αλλαγή πλεύσης στα Bitcoin

Υπενθυμίζεται  ωστόσο ότι όταν ο Τραμπ ήταν πρόεδρος είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν ήταν «οπαδός» των crypto. Είχε υποστηρίζει ότι τα token δεν είναι χρήματα, ότι η αξία τους «βασίζεται στον αέρα» και προειδοποίησε ότι τα μη ελεγχόμενα περιουσιακά στοιχεία κρυπτονομισμάτων θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διευκόλυνση του εμπορίου ναρκωτικών, μεταξύ των «άλλων παράνομων δραστηριοτήτων».

«Το bitcoin φαίνεται απλώς σαν απάτη», είπε στο Fox σε μια τηλεφωνική συνέντευξη το 2021. «Δεν μου αρέσει γιατί είναι ένα άλλο νόμισμα που ανταγωνίζεται το δολάριο».

«Θέλω το δολάριο να είναι το νόμισμα του κόσμου, αυτό έλεγα πάντα», συνέχισε ο Τραμπ στη συνομιλία του στο Fox.

Αλλά πέντε χρόνια, χαμένες προεδρικές εκλογές και εκατομμύρια δολάρια από το crypto- λόμπι αργότερα, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία έπληξε το εγκώμιο του ψηφιακού νομίσματος στο μεγαλύτερο συνέδριο bitcoin της χρονιάς στο Νάσβιλ, το οποίο ξεκίνησε την Πέμπτη.

«Το Bitcoin αντιπροσωπεύει την ελευθερία, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία από τον κυβερνητικό καταναγκασμό και τον έλεγχο», είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της κεντρικής ομιλίας του.

Εγκωμιάζοντας τα bitcoin

Η στροφή του Τραμπ στο bitcoin έρχεται καθώς το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δεσμεύεται να άρει τη γραφειοκρατία της κυβέρνησης Μπάιντεν-Χάρις, εργαζόμενος για να μετατρέψει τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων σε ζήτημα ψηφοφορίας για τον Νοέμβριο, ειδικά καθώς ο πληθωρισμός κατατάσσεται σταθερά ως η κορυφαία προτεραιότητα των ψηφοφόρων στις δημοσκοπήσεις.

Καθώς οι λομπίστες και οι υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων αποκτούν μεγαλύτερη παρουσία στην Ουάσιγκτον, εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν το Δημοκρατικό Κόμμα θα εμβαθύνει στη σκληρή κανονιστική προσέγγιση των τελευταίων ετών ή θα χαλαρώσει τη θέση του.

Η στάση της Κάμαλα

Οι διοργανωτές του συνεδρίου Bitcoin 2024 είπαν ότι είχαν έρθει σε επαφή με την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, ώστε να εμφανιστεί η ίδιο στο συνέδριο, αν και τελικά αρνήθηκε. Ωστόσο, όπως έγραψαν οι Financial Times, η ομάδα της Χάρις έχει ήδη αρχίσει να προσεγγίζει ανθρώπους κοντά σε εταιρείες κρυπτονομισμάτων προκειμένου να οργανώσουν άλλες συναντήσεις.

Η πρόσφατη ανάκαμψη του αισθήματος του Τραμπ για τον χώρο των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων συνέπεσε με μια ξαφνική εισροή ενδιαφέροντος και μετρητών από τα κορυφαία ταλέντα τεχνολογίας της χώρας.

Έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 4 εκατομμύρια δολάρια σε ένα μείγμα κρυπτονομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου του bitcoin, του Ether, stablecoin USDC και διαφόρων memecoins, με συνεισφέροντες από 12 πολιτείες.

Οι κρυπτοδισεκατομμυριούχοι δίδυμοι και οι επιχειρηματίες επενδυτές Tyler και Cameron Winklevoss ηγήθηκαν, συνεισφέροντας ο καθένας με 15,57 bitcoin, ή λίγο περισσότερο από 1 εκατομμύριο δολάρια τη στιγμή της δωρεάς τους, σύμφωνα με μια κατάθεση στην Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή — αν και έλαβαν μερική επιστροφή χρημάτων, επειδή οι εισφορές ξεπέρασε το όριο των 844.600 $.

Υπάρχουν αρκετοί άλλοι επιχειρηματίες κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών που είναι υπέρ των κρυπτονομισμάτων και έχουν υποσχεθεί εκατομμύρια στην εκστρατεία Τραμπ επίσης.

Αυτά τα μέλη της τεχνολογικής ελίτ συνεισφέρουν επίσης σε μεγάλο βαθμό σε υπερ-κρυπτογραφικά σούπερ PAC όπως το Fairshake, το οποίο έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια για να εκλέξει υποψηφίους υπέρ των κρυπτονομισμάτων πάνω-κάτω στο ψηφοδέλτιο και στις δύο πλευρές του διαδρόμου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News