Αν και εξορισμού δεν μπορεί να πει κανείς ότι οι κεντρικές τράπεζες είναι βαρετές, ο συγκεκριμένος χαρακτηρισμός θα μπορούσε να αποτελεί το κλειδί της επιτυχίας, υπογράμμισε ο απερχόμενος πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας στην Ελβετία (SNB), Τόμας Τζόρνταν.

Ο Τζόρνταν, ο οποίος πρόκειται να παραιτηθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου, υπερασπίστηκε τις επιδόσεις του στα ηνία της κεντρικής τράπεζας της χώρας, καθώς τα τελευταία 12 χρόνια εκλήθη να αντιμετωπίσει μια σειρά σημαντικών κρίσεων.

Το στέλεχος έχει δεχθεί επικρίσεις επειδή ήταν άκαμπτος και απολύτως προσηλωμένος στο μάντρα του για τη σταθερότητα των τιμών, καθώς και ότι δεν έκανε περισσότερα για να βοηθήσει την Credit Suisse πριν από την κατάρρευση της τράπεζας πέρυσι.

«Αυτό που κάνουμε δεν είναι βαρετό, αυτό είναι κλισέ», είπε χαρακτηριστικά ο Τζόρνταν σε συνέντευξή του στην Bieler Tagblatt.

Ελβετία: Η τριπλή πρόκληση για το νέο αφεντικό της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας

Οι προκλήσεις για την Ελβετία

«Πιστεύω ότι οι άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι για την κεντρική τράπεζα πρέπει να επικεντρωθούν στη δουλειά τους. Πρέπει να εκπληρώσουν την εντολή τους και να μην αποσπούν την προσοχή τους με άλλες δραστηριότητες».

Ο 61χρονος είπε στην εφημερίδα της πόλης του ότι ίσως το να είσαι βαρετός ήταν το κλειδί της επιτυχίας: «Είναι καλύτερα να σε λένε βαρετό ή πεισματάρη παρά να λένε οι άνθρωποι ότι ακολουθώ λάθος νομισματική πολιτική», υπογράμμισε ο Τζόρνταν, ο οποίος πρόσθεσε ότι δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει στη συνέχεια στην καριέρα του. Πάντως έσπευσε να διευκρινίσει ότι ένας πολιτικός ρόλος στην Ελβετία δεν φαντάζει ελκυστικός στα μάτια του.

Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει κάνει ό,τι μπορούσε προκειμένου να διατηρήσει τη σταθερότητα των τιμών, την οποία ορίζει ως πληθωρισμό μεταξύ 0-2%. Η προσπάθειά μας απέδωσε καρπούς, με τον ελβετικό πληθωρισμό επί του παρόντος να βρίσκεται εντός του στόχου τους τελευταίους 12 μήνες.

«Αποτρέψαμε τον αποπληθωρισμό αρκετές φορές και στη συνέχεια καταπολεμήσαμε με επιτυχία τον πληθωρισμό μετά την Covid», είπε ο Τζόρνταν. «Ο πληθωρισμός ήταν πολύ χαμηλότερος στην Ελβετία από ό,τι αλλού», υπογράμμισε.

Τη σκυτάλη στον Μάρτιν Σλέγκερ

Τον Σεπτέμβριο ο Τζόρνταν θα δώσει τη σκυτάλη της SNB στον 47χρονο Μάρτιν Σλέγκερ, μέχρι σήμερα αντιπρόεδρο  της κεντρικής τράπεζας.

Ο νέος τραπεζίτης καλείται αρχικά να βγει από τη μακριά σκιά του μέντορά του και να χαράξει τη δική του ταυτότητα, αφού ο Τζόρνταν θεωρείται πρωτοκλασάτος οικονομολόγος που κράτησε τον πληθωρισμό υπό έλεγχο σε δύσκολες στιγμές. Ο Σλέγκελ ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του στην κεντρική τράπεζα ως ασκούμενος πριν από 20 χρόνια έχει ήδη υποσχεθεί ότι θα υπάρξει συνέχεια στην πολιτική της κεντρικής τράπεζας, τονίζοντας τη δέσμευσή του στην εντολή της SNB για τη σταθερότητα των τιμών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή