Με δίδακτρα που ξεπερνούν τα 160.000 δολάρια ετησίως, το Institut auf dem Rosenberg στο Σεν Γκάλεν στην Ελβετία είναι ένα από τα πιο ακριβά οικοτροφεία στον κόσμο.

Ένα από τα πράγματα που το ξεχωρίζουν είναι ότι διδάσκει στους μαθητές του από μικρούς το πώς να διαχειρίζονται χρήματα. Αλλά αντί να επικεντρώνονται σε πιο κλασικά ζητήματα όπως ο οικιακός προϋπολογισμός και τη διαχείριση των δανείων, τα μαθήματα οικονομικών στο ελίτ ελβετικό ίδρυμα καλύπτουν τη δημιουργία πλούτου, τη φιλανθρωπία, τις οικογενειακές επιχειρήσεις και τη διαχείριση περιπτώσεων διαδοχής.

Τα χρυσά καταφύγια: Πού «κρύβει» τα χρήματά του το 0,001% των κροίσων του κόσμου

«Το γεγονός ότι μπορούμε να εκπαιδεύσουμε αυτούς τους μελλοντικούς ηγέτες μας δίνει το προνόμιο να είμαστε πρωτοπόροι», δήλωσε ο πρόεδρος της σχολής Μπέρνχαρντ Γκάντεμαν στο CNBC. «Όλοι πρέπει να γνωρίζουν για τα επιτόκια, τον πληθωρισμό, τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια μετοχών – κανείς δεν τα διδάσκει αυτά».

Σε ένα από τα πιο δημοφιλή μαθήματα, το οποίο καλύπτει τη δημιουργία πλούτου και τα χρηματοοικονομικά, οι μαθητές διαχειρίζονται υποθετικά χαρτοφυλάκια αξίας 1 εκατ. δολαρίων και παρουσιάζουν τις επενδυτικές τους επιλογές στο εικονικό συμβούλιο ενός οικογενειακού γραφείου.

Πολύ συχνά, αυτά τα θέματα παραλείπονται από τα παραδοσιακά προγράμματα σπουδών επειδή θεωρούνται «μη ακαδημαϊκά», δήλωσε ο Γκάντεμαν.

Από την Ελβετία στις ΗΠΑ

Ενώ οι περισσότεροι μαθητές δεν έχουν πρόσβαση σε τέτοιου είδους μαθήματα, περισσότερα λύκεια των ΗΠΑ ασχολούνται με τον οικονομικό αλφαβητισμό.

Από το 2024, περισσότερες από τις μισές πολιτείες απαιτούν ήδη ή βρίσκονται στη διαδικασία να απαιτήσουν από τους μαθητές λυκείου να παρακολουθήσουν ένα μάθημα διαχείρισης των οικονομικών τους (personal finance) πριν από την αποφοίτηση, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Next Gen Personal Finance, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που επικεντρώνεται στην παροχή οικονομικής εκπαίδευσης σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου.

Η έρευνα δείχνει ότι η παρακολούθηση μαθημάτων οικονομικής εκπαίδευσης στο λύκειο αποδίδει. Στην πραγματικότητα, υπάρχει ένα όφελος κατά τη διάρκεια της ζωής περίπου 100.000 δολαρίων ανά μαθητή από την ολοκλήρωση ενός εξαμηνιαίου μαθήματος στα προσωπικά οικονομικά, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας συμβούλων Tyton Partners και της Next Gen.

Μεγάλο μέρος αυτής της οικονομικής αξίας προέρχεται από την εκμάθηση του τρόπου αποφυγής του χρέους πιστωτικών καρτών με υψηλό επιτόκιο και την αξιοποίηση καλύτερων πιστωτικών βαθμολογιών για την εξασφάλιση προνομιακών επιτοκίων δανεισμού για βασικές δαπάνες, όπως η ασφάλιση, τα δάνεια αυτοκινήτου και τα στεγαστικά δάνεια, σύμφωνα με τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Next Gen και μέλος του CNBC Global Financial Wellness Advisory Board, Τιμ Ρανζέτα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή