Οι ασφαλιστικές εταιρείες κατοικιών στις ΗΠΑ υπέστησαν τις χειρότερες ασφαλιστικές απώλειες σε αυτόν τον αιώνα το 2024, ένα γεγονός που οφείλεται σε ένα μείγμα φυσικών καταστροφών, πληθωρισμού και αύξησης του πληθυσμού σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

Οι Αμερικανοί ασφαλιστές που παρέχουν συμβόλαια σε ιδιοκτήτες κατοικιών υπέστησαν πέρυσι καθαρή ζημία 15,2 δισ. δολαρίων, όπως αναφέρουν οι Financial Times επικαλούμενοι στοιχεία του οίκου αξιολόγησης AM Best. Το ποσό αυτό ήταν το χειρότερο τουλάχιστον από το 2000 και υπερδιπλάσιο των ζημιών του προηγούμενου έτους.

Bloomberg: Η αμερικανική αγορά ακινήτων λειτουργεί μόνο για τους υπερπλούσιους

Τα στοιχεία αποκαλύπτουν τις συνθήκες που προκάλεσαν την απόσυρση των αμερικανικών ασφαλιστών από τις περιοχές που επλήγησαν από καταστροφές, είτε αποχωρώντας από τις αγορές είτε ανεβάζοντας τις τιμές, δημιουργώντας μια κρίση προσιτότητας για πολλούς ιδιοκτήτες κατοικιών.

Η έκθεση προσδιόρισε ως σημαντικό παράγοντα την αύξηση του πληθυσμού στις περιοχές που είναι πιο ευάλωτες στις φυσικές καταστροφές, επικαλούμενη στοιχεία απογραφής που δείχνουν ότι έξι πολιτείες επιρρεπείς σε έντονα καιρικά φαινόμενα, συμπεριλαμβανομένης της Καλιφόρνια και του Τέξας, αντιπροσώπευαν το ήμισυ της αύξησης του πληθυσμού της χώρας τη δεκαετία του 2010.

«Ο κλάδος αντιμετωπίζει ταχέως κλιμακούμενες απαιτήσεις κάλυψης, ενώ οι ασφαλισμένες ζημίες αυξάνονται κατακόρυφα», δήλωσε ο ανώτερος αντιπρόεδρος πολιτικής, έρευνας και διεθνών δραστηριοτήτων στην Αμερικανική Ένωση Ασφαλίσεων Περιουσίας Ατυχημάτων, Ρόμπερτ Γκόρντον.

«Όχι μόνο χτίζονται όλο και περισσότερα σπίτια σε περιοχές που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο φυσικών καταστροφών, αλλά αυτά τα σπίτια είναι όλο και πιο ακριβά για επισκευή και ανοικοδόμηση, καθώς ο πληθωρισμός έχει ανεβάσει το κόστος της εργασίας και των υλικών κατασκευής».

Το περασμένο έτος ήταν σχετικά ήσυχο για τους τυφώνες, αλλά ένα ιδιαίτερα κακό έτος για τις έντονες βροχοπτώσεις και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα που κρίνονται από τον ασφαλιστικό τομέα ως «δευτερεύοντα», με ένα ρεκόρ 37 ξεχωριστών γεγονότων παγκοσμίως που άφησαν πάνω από 1 δισ. δολάρια σε απώλειες που είχαν προηγουμένων ασφαλιστεί και τα περισσότερα από αυτά στις ΗΠΑ. Οι περισσότεροι ασφαλιστές υποστηρίζουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη καθιστά τις καταιγίδες, τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές πιο ακραίες.

Ο Σριντάρ Μανιέμ,, ανώτερος διευθυντής βιομηχανικής έρευνας και ανάλυσης της AM Best, δήλωσε ότι «η αυξανόμενη συχνότητα και σοβαρότητα των ζημιών που οφείλονται στις καιρικές συνθήκες είναι μια σημαντική αβεβαιότητα που επηρεάζει τόσο τις ασφαλιστικές όσο και τις αντασφαλιστικές αγορές».

Ο Μανιέμ δήλωσε ότι οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ βρίσκονται σε μια κατάσταση «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα», καθώς προσπαθούν να είναι πιο επιεικείς στις τιμές που ορίζουν οι ασφαλιστές ώστε να μην φύγουν από τις τοπικές αγορές, κάτι το οποίο όμως έχει ως αποτέλεσμα να ασκείται μεγαλύτερη πίεση στα νοικοκυριά. «Θέλουν να προσελκύσουν περισσότερους ασφαλιστές ή, τουλάχιστον, να διατηρήσουν την τρέχουσα αγορά και να δημιουργήσουν μια υγιή αγορά, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να εξισορροπήσουν το ζήτημα της οικονομικής προσιτότητας για τους καταναλωτές».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Reuters Αποκλειστικό: Πιέσεις ΕΚΤ προς Raiffeisen και UniCredit για τη δημιουργία αποθεματικού για τη Ρωσία
Διεθνή |

Reuters Αποκλειστικό: Πιέσεις ΕΚΤ προς Raiffeisen και UniCredit για τη δημιουργία αποθεματικού για τη Ρωσία

Η ΕΚΤ επιδιώκει να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι δύο τράπεζες από τη λειτουργία τους σε μια χώρα στην οποία δεν έχουν πλέον αποτελεσματικό έλεγχο των δραστηριοτήτων του