Επίσημη επίσκεψη στην Κίνα πραγματοποιεί η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, σε μια προσπάθεια να αναθερμάνει τις διμερείς σχέσεις μετά την απόφασή της πέρυσι να αποσύρει την Ιταλία από το Belt and Road Initiative του Πεκίνου.

Η Μελόνι θα συναντηθεί τόσο με τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, όσο  και με τον πρωθυπουργό Λι Κιανγκ, καθώς οι δύο χώρες επιδιώκουν να σταθεροποιήσουν τους δεσμούς τους μετά τις πρόσφατες αναταράξεις.

Σημειώνεται ότι η Ιταλίδα πρωθυπουργός επιθυμεί να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις από την απόσυρση της Ρώμης από το BRI , ένα παγκόσμιο επενδυτικό πρόγραμμα υποδομών ύψους 1 τρισ. δολ. στο οποίο εντάχθηκε η Ιταλία το 2019 προς απογοήτευση των ΗΠΑ και άλλων δυτικών συμμάχων.

Μελόνι: Στην Κίνα με εμπορική ατζέντα η Ιταλίδα πρωθυπουργός

Η ίδια μάλιστα, είχε επικρίνει δημόσια την απόφαση του τότε πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε να υπογράψει την εμβληματική πρωτοβουλία του Σι ως «λάθος» και η κυβέρνησή της ειδοποίησε επισήμως το Πεκίνο ότι ήθελε να αποχωρήσει από το πρόγραμμα τον Δεκέμβριο, λίγο πριν η Ιταλία αναλάβει την προεδρία της G7.

Ανησυχίες του επιχειρηματικού κόσμου

Πολλές ιταλικές εταιρείες εξακολουθούν να φοβούνται ότι το Πεκίνο μπορεί να τους ανταποδώσει για την απόφαση, αν και η Ρώμη προσπάθησε να περιορίσει τη ζημιά χορογραφώντας προσεκτικά μια έξοδο χαμηλών τόνων στην οποία ο Μελόνι τόνισε την αποφασιστικότητα της Ιταλίας να διατηρήσει « αμοιβαία επωφελείς » σχέσεις.

«Πρέπει να διατηρήσουμε τη σχέση μας με την Κίνα , δεδομένου ότι η οικονομική βιωσιμότητα των ιταλικών εξαγωγών εξαρτάται από την ποιότητα των σχέσεων με την Κίνα», σχολιάζει στους Financial Times, ο Giuliano Noci της Σχολής Διοίκησης του Politecnico di Milano.

«Αυτή η επίσκεψη έχει οικονομική σημασία για την Ιταλία», πρόσθεσε. «Είναι αλήθεια ότι βγήκαμε από το BRI, αλλά αναγνωρίζουμε το συγκεκριμένο καθεστώς της Κίνας και στοχεύουμε να καλλιεργήσουμε έναν στρατηγικό διάλογο».

Ο Michele Geraci, πρώην ανώτερος ιταλικός κυβερνητικός αξιωματούχος που υπερασπίστηκε την ένταξη της Ρώμης στο BRI το 2019 και τώρα διδάσκει συχνά στην Κίνα, είπε ότι το Πεκίνο πιθανότατα θα ήθελε επίσης να αφήσει πίσω του τις πρόσφατες αποτυχίες.

«Ο στόχος της Κίνας θα είναι να προσποιηθεί ότι όλα είναι ομαλά», είπε. «Δεν έχουν μεγάλο ενδιαφέρον να τονίσουν ότι η Ιταλία βγήκε από το BRI. Δεν τους αρέσει, αλλά δεν θέλουν να κάνουν μεγάλη φασαρία».

Λίγο πριν την άφιξη της Μελόνι , οι Global Times, μια εφημερίδα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, κατηγόρησε την Ουάσιγκτον για την έξοδο της Ιταλίας από το BRI και είπε ότι οι οικονομικοί και εμπορικοί δεσμοί παραμένουν ισχυροί.

«Η αποχώρηση της Ιταλίας από το BRI δεν οφειλόταν σε απροθυμία να συνεργαστεί με την Κίνα ή στις πολιτικές πεποιθήσεις της ίδιας της Μελόνι, αλλά μάλλον λόγω της τεράστιας πίεσης από τις ΗΠΑ και άλλες μεγάλες δυτικές δυνάμεις εκείνη την εποχή», ανέφερε η εφημερίδα επικαλούμενη έναν αναλυτή.

Ο Geraci πάντως επιθυμεί να περιορίσει τις προσδοκίες για το ταξίδι:  «Θα την υποδεχτούν με κόκκινο χαλί, όπως είναι φυσιολογικό, αλλά υπάρχει ισχυρή πεποίθηση στην κινεζική κυβέρνηση ότι δεν είναι υπέρ της συναλλαγής με την Κίνα».

«Είναι σαν: είσαι η κοπέλα μου, θέλεις να χωρίσεις μαζί μου, αλλά λες ότι θέλεις ακόμα να είμαστε φίλοι», κατέληξε. «Τι να πω λοιπόν; Είσαι ακόμα όμορφη. Αλλά θέλεις να χωρίσεις μαζί μου», κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή