Ο μισθός του βασιλιά Καρόλου Γ’ είναι τουλάχιστον «βασιλικός» – και πρόκειται να γίνει ακόμη πιο πλούσιος χάρη σε μια τεράστια αύξηση στα κέρδη από το Crown Estate, το εθνικό χαρτοφυλάκιο ιστορικών και εμπορικών εκμεταλλεύσεων γης 15,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τα καθαρά κέρδη του υπερδιπλασιάστηκαν φέτος αγγίζοντας το ρεκόρ σχεδόν 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μια τεράστια αύξηση 713 εκατομμυρίων δολαρίων από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Crown Estate.

Βρετανία: Αυξήθηκαν στα 658 εκατ. λίρες τα κέρδη της βασιλικής οικογένειας

Ως αποτέλεσμα, ο Βασιλιάς Κάρολος θα λάβει αύξηση μισθού 58 εκατομμυρίων δολαρίων με τη μορφή «καθαρού κέρδους». Αυτό σημαίνει ότι το Sovereign Grant που χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους, το οποίο υποστηρίζει τα επίσημα καθήκοντα της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, θα αυξηθεί κατά περισσότερο από 50% από 93,6 εκατομμύρια δολάρια το 2024-2025 σε 143,2 εκατομμύρια δολάρια το επόμενο έτος. Η αύξηση του μισθού θα διατεθεί για ανακαινίσεις στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και σε άλλες υπηρεσίες εξυπηρέτησης ανακτόρων, ανέφεραν οι βασιλικοί βοηθοί στον Guardian.

«Αν και ο βασιλιάς Κάρολος δεν θα βάλει απευθείας στην… τσέπη αυτά τα χρήματα, θα μπουν σε έναν προϋπολογισμό στον οποίο έχει σημαντική συμβολή, μαζί με βασικά στελέχη και συμβούλους», ο Άλεξ Κινγκ, ορκωτός λογιστής και ιδρυτής της πλατφόρμας οικονομικών και οικονομικών Generation Money με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειοείπε στο Fortune.

«Ουσιαστικά, τα χρήματα θα διατεθούν για την πληρωμή των επίσημων κρατικών επιχειρήσεων του μονάρχη, συμπεριλαμβανομένης της φιλοξενίας ξένων ηγετών, της παρακολούθησης επίσημων δεσμεύσεων και των ταξιδιών στο εξωτερικό».

Βασιλιά Κάρολος: Ο ρόλους του Crown Estate

Το Crown Estate είναι μέρος μόνο της αυτοκρατορίας των 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων της βρετανικής βασιλικής οικογένειας που περιλαμβάνει επίσης τεράστιες ακίνητες περιουσίες σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, το Δουκάτο της Κορνουάλης και το Δουκάτο του Λάνκαστερ, τα δύο τελευταία εκ των οποίων δημιουργούν ιδιωτικό εισόδημα για τον μονάρχη. Το Crown Estate ανήκει στον Βρετανό μονάρχη, αλλά διοικείται ανεξάρτητα και τα έσοδά του δίνονται στην κυβέρνηση. Ωστόσο, η μοναρχία λαμβάνει το 12% των κερδών του Crown Estate.

«Υπάρχει ένα επιχείρημα ότι η βασιλική οικογένεια είναι οι πιο σημαντικοί και ισχυρότεροι άνθρωποι σε όλη την Αγγλία, εκτός από τον πρωθυπουργό», δήλωσε στο Fortune ο Έβαν Νίρμαν, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δημοσίων σχέσεων Red Banyan. «Αυτοί δεν είναι απλοί άνθρωποι. Ελέγχουν τεράστια περιουσιακά στοιχεία ανυπολόγιστης αξίας».

Εκτός από τα ακίνητα της βασιλικής οικογένειας, κερδίζουν επίσης χρηματοδότηση από το Sovereign Grant, το οποίο χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση της συντήρησης των περιουσιών τους, την πληρωμή του προσωπικού και την κάλυψη του κόστους άλλων βασιλικών καθηκόντων, όπως ομιλίες και επισκέψεις.

«Χρυσή καστάνια»

Αν και το Crown Estate είχε φέτος μια επιτυχημένη χρονιά, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Παρ’ όλα αυτά η βασιλική οικογένεια προστατεύεται από αρνητικά κέρδη μέσω μιας ρήτρας που φέρει το χαρακτηρισμό «χρυσή καστάνια».

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου διαθέτει καθοδήγηση που διασφαλίζει ότι ενώ η χρηματοδότηση για τη μοναρχία θα μπορούσε να αυξηθεί παράλληλα με τα κέρδη του Crown Estate, είναι εγγυημένο ότι δεν θα πέσει ποτέ. Με άλλα λόγια, εάν τα κέρδη του Crown Estate μειωθούν, το Υπουργείο Οικονομικών πρέπει να καλύψει το έλλειμμα για να βεβαιωθεί ότι ο μονάρχης πληρώνεται τουλάχιστον το ίδιο με το προηγούμενο έτος. Η ρήτρα της «χρυσής καστάνιας» έχει χρησιμοποιηθεί δύο φορές, σύμφωνα με τον Guardian.

«Είναι πιθανό να υπάρξει σημαντική πίεση από το κοινό για μείωση του ποσού των κερδών που δίνονται στον μονάρχη, ιδιαίτερα καθώς τα νοικοκυριά έχουν αντιμετωπίσει μια κρίση κόστους ζωής τα τελευταία χρόνια», εξηγεί ο Κινγκ.

Πόσο αξίζει τελικά ο Βασιλιάς Κάρολος;

Μπορεί να αποτελεί έκπληξη —τουλάχιστον για τους αναγνώστες εκτός Ηνωμένου Βασιλείου— το γεγονός ότι ο βασιλιάς Κάρολος δεν είναι στην πραγματικότητα ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Βρετανία.

Για την ακρίβεια, κατατάσσεται μόνο στο Νο. 258 στη λίστα πλούσιων των Sunday Times του 2024, η οποία κατατάσσει τους 1.000 πλουσιότερους ανθρώπους ή οικογένειες που είναι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο, η αξία του είναι περίπου 772 εκατομμύρια δολάρια, την ώρα που ο μέσος μισθός του Ηνωμένου Βασιλείου των περίπου 46.000 δολαρίων. Η καθαρή περιουσία του βασιλιά Καρόλου είναι επίσης σημαντικά υψηλότερη από αυτή της αείμνηστης μητέρας του, της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, της οποίας η καθαρή περιουσία εκτιμήθηκε σε περίπου 470 εκατομμύρια δολάρια το 2022.

Τα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία του βασιλιά Καρόλου είναι τα κτήματα Sandringham και Balmoral, τα οποία χρησιμοποιούνται ως κατοικίες από τη βασιλική οικογένεια. Το Sandringham είναι ένα κτήμα 80.000 στρεμμάτων στο ανατολικό τμήμα της χώρας και εκτιμάται ότι αξίζει 315 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τους The Sunday Times. Το Balmoral, το σκωτσέζικο σπίτι της βασιλικής οικογένειας, περιλαμβάνει το κάστρο Aberdeenshire και 200.000 στρέμματα γης. Η αξία του υπολογίζεται σε 265 εκατομμύρια δολάρια, επίσης σύμφωνα με τους Times.

Ο βασιλιάς Κάρολος κέρδισε επίσης από την συμφωνία διαζυγίου του από την αείμνηστη πριγκίπισσα Νταϊάνα, λαμβάνοντας 22,5 εκατομμύρια δολάρια. Εξοικονόμησε επίσης χρήματα από τα κέρδη του Δουκάτου της Κορνουάλης, το οποίο παράγει εισόδημα εκμισθώνοντας τις γαίες του και επενδύοντας σε άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή