
Για δεύτερη φορά –μέσα σε λίγους μήνες- οι τράπεζες μπαίνουν στο «μάτι» της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε σχέση με τα επιτόκια.
Αυτή τη φορά είναι για τα επιτόκια των τραπεζικών καταθέσεων που έμειναν καθηλωμένα στην Ελλάδα, την ώρα που στην Ευρώπη «βρέχει» επιτόκια τα τελευταία δυο χρόνια.
Η ψαλίδα στα επιτόκια
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων στην Ελλάδα για καταθέσεις με διάρκεια έως ένα έτος διαμορφώνεται στο 1,83% έναντι 3,11% στην Ευρωζώνη, οι χώρες της οποίας παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις.

Ενδεικτικά το επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων 1 έτους διαμορφώνεται στο 3,22% στη Γερμανία, στο 3,43% στην Ιταλία, στο 3,54% στη Γαλλία.
Ποιοι κατέχουν τα σκήπτρα
Τα σκήπτρα των υψηλότερων επιτοκίων στις καταθέσεις κατέχει η Εσθονία με 3,58% ενώ στην Πορτογαλία το επιτόκιο καταθέσεων διαμορφώνεται στο 2,75% και στην Ισπανία στο 2,57% ενώ η Σλοβενία είναι η μοναδική χώρα που έχει χαμηλότερο επιτόκιο από την Ελλάδα,1,36%.
Πολύ απλά ένας Έλληνας καταθέτης σε ένα χρόνο θα πάρει του μισούς σχεδόν τόκους σε ένα χρόνο σε σχέση με ένα Εσθονό (για το ίδιο κεφάλαιο), καθώς απολαμβάνουν σχεδόν διπλάσιο επιτόκιο.
Ανάλογη εικόνα παρατηρείται και στα επιτόκια δανείων, όπου η Ελλάδα έχει από τα υψηλότερα σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο.
Σύμφωνα πάλι με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ελλάδα έχει το τρίτο υψηλότερο επιτόκιο καταναλωτικών δανείων και συγκεκριμένα βρίσκεται στο 10,8%, με τις περισσότερες χώρες να κινούνται μεταξύ 7% και 8%.
Για παράδειγμα οι Γερμανοί δανειολήπτες δανείζονται με 8,16%, οι Ισπανοί με 7,79%, οι Βέλγοι με 6,46% ενώ οι Κύπριοι με 6,36%.
Σε αυτή τη περίπτωση ο Έλληνας δανειολήπτης θα πληρώσει για την αποπληρωμή 60% περισσότερους τόκους από ότι ο Κύπριος δανειολήπτης….
Η ψαλίδα επιτοκίων και δανείων συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στην Ελλάδα καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,54%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των δανείων βρέθηκε στο 6,23%.
Το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των υφιστάμενων καταθέσεων και δανείων είναι στις 5,69 εκατοστιαίες μονάδες.


Latest News

Η Nissan θα επενδύσει 1,4 δισ δολ στην Κίνα για να αυξήσει τις πωλήσεις
H Nissan θα λανσάρει 10 νέα οχήματα στην Κίνα μέχρι το καλοκαίρι του 2027

Σκοτ Μπέσεντ: Υπάρχει ευκαιρία για μια «μεγάλη εμπορική συμφωνία» μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ
Ο Μπέσεντ παρουσίασε αυτό που ονόμασε «σχέδιο για την αποκατάσταση της ισορροπίας στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα

Αύξηση εσόδων και κερδών για τη General Dynamics στο πρώτο τρίμηνο
Η General Dynamics ανακοίνωσε, για το πρωτο τρίμηνο, έσοδα 12,2 δισ. δολαρίων και κέρδη ύψους 994 εκατ. δολαρίων

Χρυσά μπόνους 80 εκατ. δολ. μοίρασε η Goldman Sachs σε Σόλομον και Γουόλντρον
Η πρόταση για το μπόνους στην ηγεσία της Goldman Sachs πυροδότησε διαμάχη ιδίως για το ύψος του ποσού

Τεράστια η ζημιά απο τις αλλοπρόσαλλες αποφάσεις Τραμπ, λέει ο Ρίτσαρντ Μπράνσον
Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, ιδρυτής της Virgin, προειδοποίησε ότι οι «ασταθείς και απρόβλεπτες» ενέργειες του Λευκού Οίκου υπονομεύουν τις επιχειρήσεις

Πίσω ολοταχώς - Ο Τραμπ εξετάζει μειώσεις στους δασμούς που επέβαλε στην Κίνα
Σε δημοσίευμα της WSJ σημειώνεται ότι οι δασμοί στην Κίνα πιθανότατα θα μειωθούν σε περίπου 50% με 65%

Απογοητευμένοι οι Αμερικανοί από την οικονομική πολιτική Τραμπ - H δημοσκόπηση του Reuters
Οι Αμερικανοί εξέλεξαν τον Ντόναλντ Τραμπ με την ελπίδα να ενισχύσει την οικονομία, αλλά 3 μήνες μετά την ορκομωσία του πολλοί φαίνονται απογοητευμένοι
![ΔΝΤ: Καμπανάκι για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/30859482_Sharone-perlstein-microfinanace-debt-800x500_c-600x375-1-1.jpg)
Καμπανάκι ΔΝΤ για δημόσιο χρέος από δασμούς και αμυντικές δαπάνες - Τι λέει για την Ελλάδα [γράφημα]
Το ΔΝΤ προβλέπει πλέον ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες φέτος

Ποιοι θα καλύψουν τις θέσεις εργασίας στον αμερικανικό χάλυβα;
Τι θα χρειαστεί για να επιτύχει το όραμα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για έναν ανεπτυγμένο βιομηχανικό τομέα στις ΗΠΑ

H Vetanda σχεδιάζει την εισαγωγή στο χρηματιστήριο για να αναπτυξει ορυχείο χαλκού στη Ζαμπια
H Vetanda χρειάζεται ένα δισ. δολ. για να αναπτύξει το ορυχείο χαλκού στη Ζάμπια - Ελπίζει ότι σε μια πενταετία θα παράγει 300.000 τόνους χαλκού ετησίως