Για δεύτερη φορά –μέσα σε λίγους μήνες- οι τράπεζες μπαίνουν στο «μάτι» της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε σχέση με τα επιτόκια.

Αυτή τη φορά είναι για τα επιτόκια των τραπεζικών καταθέσεων που έμειναν καθηλωμένα στην Ελλάδα, την ώρα που στην Ευρώπη «βρέχει» επιτόκια τα τελευταία δυο χρόνια.

Η ψαλίδα στα επιτόκια

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων στην Ελλάδα για καταθέσεις με διάρκεια έως ένα έτος διαμορφώνεται στο 1,83% έναντι 3,11% στην Ευρωζώνη, οι χώρες της οποίας παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις.

Ενδεικτικά το επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων 1 έτους διαμορφώνεται στο 3,22% στη Γερμανία, στο 3,43% στην Ιταλία, στο 3,54% στη Γαλλία.

Ποιοι κατέχουν τα σκήπτρα

Τα σκήπτρα των υψηλότερων επιτοκίων στις καταθέσεις κατέχει η Εσθονία με 3,58% ενώ στην Πορτογαλία  το επιτόκιο καταθέσεων διαμορφώνεται στο 2,75% και στην Ισπανία στο 2,57% ενώ η Σλοβενία είναι η μοναδική  χώρα που έχει χαμηλότερο επιτόκιο από την Ελλάδα,1,36%.

Πολύ απλά ένας Έλληνας καταθέτης σε ένα χρόνο θα πάρει του μισούς σχεδόν τόκους σε ένα χρόνο σε σχέση με ένα Εσθονό (για το ίδιο κεφάλαιο), καθώς απολαμβάνουν σχεδόν διπλάσιο επιτόκιο.

Ανάλογη εικόνα παρατηρείται και στα επιτόκια δανείων, όπου η Ελλάδα έχει από τα υψηλότερα σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Σύμφωνα πάλι με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ελλάδα έχει το τρίτο υψηλότερο επιτόκιο καταναλωτικών δανείων και συγκεκριμένα βρίσκεται στο 10,8%, με τις περισσότερες χώρες να κινούνται μεταξύ 7% και 8%.

Για παράδειγμα οι Γερμανοί δανειολήπτες δανείζονται με 8,16%, οι Ισπανοί με 7,79%, οι Βέλγοι με 6,46% ενώ οι Κύπριοι με 6,36%.

Σε αυτή τη περίπτωση ο Έλληνας δανειολήπτης θα πληρώσει για την αποπληρωμή 60% περισσότερους τόκους από ότι ο Κύπριος δανειολήπτης….

Η ψαλίδα επιτοκίων και δανείων συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στην Ελλάδα καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των υφιστάμενων καταθέσεων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 0,54%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο των δανείων βρέθηκε στο 6,23%.

Το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των υφιστάμενων καταθέσεων και δανείων είναι στις 5,69 εκατοστιαίες μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή