Οι ναυτιλιακοί γίγαντες που ελέγχουν το παγκόσμιο θαλάσσιο εμπόριο μεταφοράς containers γίνονται ακόμη μεγαλύτεροι, όπως προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Οι δέκα πρώτες σε μεταφορική ικανότητα ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών γραμμών ελέγχουν το 85,4% του παγκόσμιου στόλου με τη Mediterranean Shipping Company (MSC), τη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία του πλανήτη, να αυξάνει τον στόλο της κατά 7,1% από τις αρχές του έτους.

Ναυτιλία: Κυριαρχία της Κίνας στην κατασκευή πλοίων

Η άνοδος μάλιστα ήταν υψηλότερη του μέσου όρου του κλάδου που είναι της τάξης του 6,2%, σύμφωνα με την Alphaliner.

Η ιταλοελβετική MSC και η ισραηλινών συμφερόντων ZIM είναι οι δυο ταχύτερα αναπτυσσόμενες ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών γραμμών στη διάρκεια του πρώτου επταμήνου του έτους.Ο στόλος της MSC ξεπέρασε πρόσφατα σε μεταφορική ικανότητα τα 6 εκατ. teu, με τη ναυτιλιακή εταιρεία που ανήκει στην οικογένεια Aponte να αυξάνει φέτος τη μεταφορική της ικανότητα κατά 400.000 teu, που ισοδυναμεί με περισσότερο από το ήμισυ του συνολικού μεγέθους της ναυτιλιακής Yang Ming, που είναι η μικρότερη μεταξύ των 10 πρώτων της παγκόσμιας κατάταξης των ναυτιλιακών εταιρειών τακτικών γραμμών. Ποσοστιαία οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες ναυτιλιακές της πρώτης δεκάδας ήταν η ZIM (+17,5%) και η γερμανική Hapag-Lloyd (+10,6%) που βρίσκεται στην πέμπτη θέση με 2.172.233 teu.

Ηγετική θέση

Η MSC συνεχίζει να αυξάνει αδιάκοπα τον στόλο της μέσω ενός συνδυασμού παραδόσεων νεότευκτων πλοίων και αγοράς μεταχειρισμένου τονάζ. Σύμφωνα με την Alphaliner, η ηγετική θέση στην αγορά της ναυτιλιακής που έχει έδρα τη Γενεύη φαίνεται εγγυημένη, καθώς το βιβλίο παραγγελιών της με 1,20 εκατ. teu είναι μεγαλύτερο όλων και ισοδυναμεί μόνο με εκείνο της τρίτης σε μέγεθος εταιρείας της CMA CGM, το οποίο ανέρχεται επίσης σε περίπου 1,20 εκατ. teu. Ετσι, τα επόμενα χρόνια η CMA CGM, που διαθέτει σήμερα μεταφορική ικανότητα 3.754.697 teu, θα ξεπεράσει πιθανότατα τη δανική Maersk και θα γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο. Οσον αφορά τη Maersk, πέρυσι μείωσε τη συνολική χωρητικότητά της κατά 2,7%, ωστόσο φέτος ανέπτυξε περαιτέρω τον στόλο της κατά 5,6%, ελάχιστα κάτω από τον μέσο όρο της αγοράς, και έφτασε τα 4.345.927 teu καθώς παρέλαβε τα πρώτα τέσσερα από τα 18 πλοία τύπου Equinoxclass με κινητήρα διπλού καυσίμου μεθανόλης, ενώ πρόσθεσε και τρία ναυλωμένα πλοία τύπου neo-panamax.

Φέτος, η Yang Ming είναι η μόνη ναυτιλιακή του Top 10 που μείωσε τον στόλο της (-2%) κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, στα 693.548 teu, με αποτέλεσμα να την προσπεράσει η ΖΙΜ (728.011 teu). Στην όγδοη θέση βρίσκεται η κορεατική HMM με 840.952 teu (+7,3% σε σύγκριση με την αρχή του χρόνου), στην έβδομη η ταϊβανέζικη Evergreen με 1.690.840 teu (+2,8%) στην έκτη η ιαπωνική ΟΝΕ με 1.914.153 teu (+6,3%) και τέλος στην τέταρτη η κινεζική COSCO με 3.243.666 teu (+6,2%).

Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ 

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία