Σε θέση «μάχης» βρίσκονται οι ιδιοκτήτες βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου Airbnb) εν αναμονή των παρεμβάσεων της κυβέρνησης.

Ιδιοκτήτες που μισθώνουν σε βραχυχρόνια μίσθωση έχουν προσφύγει νομικά για τα φορολογικά μέτρα που εφαρμόζονται φέτος στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Ειδικότερα, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης (STAMA) τον Ιούνιο κατέθεσε προσφυγή στο ΣτΕ η οποία θα εκδικαστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, τον Οκτώβριο.

Airbnb: Το σχέδιο Δούκα στην Αθήνα – Μιλά στον ΟΤ ο δήμαρχος Αθηναίων

Η προσφυγή αφορά τη διάταξη της εγκυκλίου βάσει της οποίας κάθε ακίνητο που αποτελεί αντικείμενο αξιοποίησης λογίζεται ως φορολογικό υποκατάστημα κι επομένως υπόκειται σε τέλος επιτηδεύματος.

Η ΑΑΔΕ για τα Airbnb

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίου Ελέγχου (ΑΑΔΕ) είχε χαρακτηρίσει μέσω εγκυκλίου όλα τα μίσθια βραχυχρόνιας μίσθωσης ως υποκαταστήματα – επαγγελματικές εγκαταστάσεις των επιτηδευματιών βραχυχρόνιας μίσθωσης, κίνηση που χαρακτηρίστηκε από τον STAMA ως «αντισυνταγματική», δεδομένου ότι είχαν ήδη νομοθετηθεί φορολογικά μέτρα προγενέστερα, όπως η επιβολή του ΦΠΑ, του τέλους παρεπιδημούντων και του τέλους κλιματικής αλλαγής ανά διανυκτέρευση.

Πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων θεωρούν πως είναι παράλογο και τεχνικά αδύνατο στην εφαρμογή του να επιβάλλεται τέλος επιτηδεύματος και να θεωρείται υποκατάστημα.

Με τη νέα εγκύκλιο οφείλεται τέλος επιτηδεύματος ύψους 600 ευρώ για κάθε ακίνητο που εκμισθώνεται με βραχυχρόνια μίσθωση από νομικά πρόσωπα, μέτρο που σημαίνει ότι οι εταιρείες βραχυχρόνιας μίσθωσης θα βρεθούν στο χείλος της οικονομικής καταστροφής αφού θα είναι αδύνατον να ανταποκριθούν σε τόσο μεγάλες υποχρεώσεις. Εάν για παράδειγμα μια εταιρεία διαχειρίζεται 20 ακίνητα κατ’ εντολή ιδιοκτητών καλείται να πληρώσει φόρο 30.000 ευρώ μόνο για το τέλος επιτηδεύματος.

Τα σενάρια για Airbnb

Στόχος των νέων κυβερνητικών παρεμβάσεων είναι η αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης και η συγκράτηση των τιμών στην αγορά των ενοικίων.

Το σχέδιο που βρίσκεται επί τάπητος, μεταξύ άλλων, προβλέπει:

  • Να μην επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο ακινήτων ανά ΑΦΜ δικαιούχου εισοδήματος.
  • Η μίσθωση κάθε ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 90 μέρες και για νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων τις 60 μέρες ανά ημερολογιακό έτος. Υπέρβαση της διάρκειας του προηγούμενου εδαφίου επιτρέπεται εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή, από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει, δεν ξεπερνά τα 12.000 ευρώ το φορολογικό έτος.
  • Θα ορισθεί μέγιστος αριθμός ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης ανά Δήμο. Κάθε Δήμος, έπειτα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αναμένεται πως θα αποφασίζει τον μέγιστο αριθμό ακινήτων που μπορούν να εγγράφονται στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης ανά δημοτικό διαμέρισμα

Σημειώνεται, ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν το φθινόπωρο, όμως, υπενθυμίζεται ότι θα είναι η δεύτερη κρίσιμη κίνηση μετά τις τέσσερις αλλαγές που έφερε το τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο.

Πώς κινείται το Airbnb

Αποκαλυπτικά είναι και τα στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για τον Ιουλίου, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των καταλυμάτων τον Ιούνιο να ανέρχεται στα 224.860 έναντι 204.578 έναν χρόνο πριν.

Σε επίπεδο προσφερόμενων κλινών, ο αριθμός τους πλησίασε το 1 εκατομμύριο τον Ιούνιο και αναμένεται να το ξεπεράσει τον Ιούλιο.

Αναφορικά με την πληρότητα των καταλυμάτων για το α’ τρίμηνο 2024 παραπέμπει σε μια σταθερότητα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023 παρά την αύξηση της προσφοράς καταλυμάτων και κλινών, γεγονός που υποδηλώνει ενίσχυση της ζήτησης παράλληλα με την προσφορά.

Το β’ τρίμηνο του 2024, πάντως, καταγράφεται υψηλότερη πληρότητα καταλυμάτων σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Ειδικότερα τον Ιανουάριο, η πληρότητα διατηρήθηκε στο 12%, επαναλαμβάνοντας την ίδια απόδοση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

Τον Φεβρουάριο, σημειώνεται μείωση της πληρότητας σε 10% (έναντι 13%), ενώ τον Μάρτιο η πληρότητα ανέρχεται σε 16% (έναντι 15%).

Τον Απρίλιο, η πληρότητα διαμορφώθηκε σε 23% (έναντι 24%) ενώ τον Μάιο ενισχύθηκε στο 30% έναντι 26% το 2023. Τέλος, τον Ιούνιο η πληρότητα σε αυξήθηκε σε 40% έναντι 38% τον περσινό Ιούνιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία