Reuters Breakingviews

Αν η οικονομία ήταν απλώς ένα στιγμιότυπο, ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell θα έπρεπε τώρα να αναλάβει δράση. Η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη 2,8% του δεύτερου τριμήνου και ο πιο χαλαρός πληθωρισμός είναι οι ήπιες συνθήκες προσγείωσης που θα πρέπει να αποδώσουν τουλάχιστον προσωρινά κάποια επαίνους στη Fed για τον χειρισμό του τρέχοντος πληθωριστικού κύκλου. Μία πρώτη μείωση στη συνεδρίαση της Fed τον Σεπτέμβριο φαίνεται να είναι στην κατάλληλη στιγμή.

Ωστόσο, τα υψηλά επιτόκια δεν γλιτώνουν την οικονομία – τη στιγμή που η Fed αρχίσει να αλλάζει πορεία, μια επιδείνωση της εικόνας της ανεργίας και της κατανάλωσης θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη των ΗΠΑ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024, ο Πάουελ χειρίστηκε κύματα σκεπτικισμού και από τις δύο πλευρές της συζήτησης για τα επιτόκια.

Όσοι ήταν επιφυλακτικοί για τις αναζωπυρώσεις των τιμών βρήκαν πυρομαχικά στα στοιχεία του ανοιξιάτικου πληθωρισμού που έδειξαν επίμονες πιέσεις, ειδικά στον τομέα της στέγασης. Άλλοι που πιέζουν για περικοπές έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς η ανεργία έφτασε στο 4,1% τον Ιούνιο από τα χαμηλά μισού αιώνα του 3,4% τον Ιανουάριο του 2023.

Ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες, ο χαμηλότερος πληθωρισμός βοήθησε να ανοίξει το θέμα αναφορικά με τη μείωση των επιτοκίων της Fed πριν από τον Σεπτέμβριο, ειδικά στη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα. Ο πρώην πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης Bill Dudley έγραψε ένα άρθρο του Bloomberg αυτή την εβδομάδα με τον τίτλο «Άλλαξα γνώμη», επικαλούμενος την αποκλιμάκωση των τιμών. Επίσης, ανέδειξε το θέμα της ανεργίας, τονίζοντας τον λεγόμενο «Κανόνα του Σαμ», έναν οικονομικό δείκτη που λέει ότι εάν το ποσοστό ανεργίας αυξηθεί κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες από το χαμηλό του σημείο τους προηγούμενους 12 μήνες, έρχεται ύφεση.

Επί του παρόντος, η ανεργία είναι 0,43 ποσοστιαίες μονάδες από το χαμηλό της περασμένης χρονιάς. Είναι κρίσιμο, όταν το όριο της 0,5 ποσοστιαίας μονάδας ξεπεραστεί, η ελάχιστη άνοδος ήταν ιστορικά γύρω στις 2 ποσοστιαίες μονάδες. Ενώ οι ρωγμές της αγοράς εργασίας έχουν εμφανιστεί αργά, το όριο του κανόνα Σαμ προορίζεται να εντοπίσει τα σημεία ανατροπής.

Η υψηλότερη ανεργία θα οδηγούσε σε ασθενέστερη αύξηση των μισθών, καθώς οι εργοδότες συνειδητοποιούν γρήγορα ότι έχουν μόχλευση. Με τα επίπεδα του χρέους των πιστωτικών καρτών να έχουν ήδη αυξηθεί, οι άνθρωποι ενδέχεται να αποσύρουν γρήγορα τις δαπάνες τους. Ξαφνικά η τέλεια οικονομική εικόνα του Πάουελ φαίνεται θολή.
Η πρόκληση για τον Πάουελ είναι ότι είναι δύσκολο να βρει την τέλεια στιγμή να εστιάσει στις μειώσεις επιτοκίων. Εάν ο Αμερικανός αγοραστής παραμείνει απασχολημένος, η υπομονή είναι μια χαρά. Αν όχι, το καλοκαίρι θα είναι απλώς μια ανάμνηση με τόνους σέπια για τη Fed.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News