Το νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης ανοικτού κώδικα της μητρικής εταιρείας του Facebook, Meta Platforms, δεν φιλοδοξεί μόνο να αποτελέσει αντίπαλο δέος στην OpenAI που υποστηρίζεται από τη Microsoft και στην Google, αλλά οδηγεί σε «ανακωχή» τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ με τον Ίλον Μασκ.

Ο ιδρυτής και επικεφαλής της Tesla έχει κοντραριστεί σκληρά στο παρελθόν με τον συνιδρυτή του Facebook, έχοντας φτάσει ακόμη και σε σημείο να τον προσκαλέσει σε μάχη σώμα με σώμα όταν πέρσι το αφεντικό της Meta αποφάσισε να ανταγωνιστεί το μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ με το Threads.

Ιλον Μασκ: Θέλει να γεμίσει τα εργοστάσια με ανθρωποειδή ρομπότ [γράφημα]

Αυτή την εβδομάδα όμως φάνηκε ότι οι δύο πανίσχυροι παίκτες στο χώρο της τεχνολογίας μπορεί να έχουν περισσότερα κοινά. Ο Μασκ προσέφερε μερικές σπάνιες φιλοφρονήσεις προς τον Ζάκερμπεργκ, επειδή το νέο προηγμένο μοντέλο ΑΙ της Meta, το Llame 3.1 είναι ανοικτού πηγαίου κώδικα –προσβάσιμο και από προγραμματιστές εκτός της εταιρείας που το δημιούργησε και διατίθεται προς χρήση δωρεάν για το κοινό.

«Είναι εντυπωσιακό και ο Ζακ αξίζει τα εύσημα για τον ανοικτό κώδικα», έγραψε ο Μάσκ στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ απαντώντας σε συζήτηση για την τεχνητή νοημοσύνη.

Ούτε ο Ζάκερμπεργκ ούτε ο Μασκ έχουν κρύψει τις φιλοδοξίες τους να κυριαρχήσουν στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης. Τον Ιανουάριο ο Ζάκερμπεργκ είχε αναφέρει σε συνέντευξη στο The Verge ότι η Meta αγοράζει συνεχώς μικροτσίπ της Nvidia για χρήση σε τεχνητή νοημοσύνη. Ο Μασκ δεν έχει κρύψει τις δικές του φιλοδοξίες να αναπτύξει σχετική τεχνολογία για χρήση από τις εταιρείες του όπως είναι η Tesla.

Το νέο μοντέλο της Meta στην τεχνητή νοημοσύνη

Η τεχνολογία στο νέο ισχυρό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης Llama 3.1 που παρουσίασε η μητρική εταιρεία του Facebook διαφημίζεται ως τόσο ισχυρή που θα ανταγωνιστεί ευθέως παρόμοιες προσφορές από ανταγωνιστές όπως η OpenAI που υποστηρίζεται από τη Microsoft, αλλά και από την αντίστοιχη τεχνολογία της Google.

Πρόκειται για μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης ανοικτού κώδικα το οποίο είναι τόσο προηγμένο που μπορεί να δημιουργήσει δεδομένα τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση μικρότερων μοντέλων AI. Θεωρείται ως το πρώτο μοντέλο ΑΙ ανοικτού κώδικα που έχει τέτοια προσβασιμότητα και λειτουργία.

Η Meta έχει μεγάλες φιλοδοξίες να κάνει το Llama πρότυπο του κλάδου φέρνοντας, όπως υπόσχεται η εταιρεία, τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης σε όλους. Σε ανοικτή επιστολή σχετικά με τα οφέλη του ΑΙ ανοιχτού κώδικα, ο Ζάκερμπεργκ υποσχέθηκε πως η ομάδα του έχει να παρουσιάσει πολλές εξελίξεις της τεχνολογίας αυτής.

Ο τεχνολογικός γίγαντας πιστεύει ότι ο ανοιχτός κώδικας είναι ο δρόμος προς τα εμπρός για τους προγραμματιστές μοντέλων ΑΙ, επιτρέποντάς τους να εκπαιδεύσουν, να τελειοποιήσουν και να αξιοποιήσουν τα δικά τους μοντέλα χρησιμοποιώντας τα πιο προηγμένα μοντέλα Llama.

Τα στελέχη της Meta λένε ότι το μοντέλο έχει ευρύ φάσμα νέων δυνατοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της βελτιωμένης λογικής σύνθεσης πληροφοριών, ώστε να βοηθήσει στην επίλυση σύνθετων μαθηματικών προβλημάτων ή στη άμεση σύνθεση ολόκληρου βιβλίου. Διαθέτει επίσης δυνατότητες για τη δημιουργία εικόνων κατά παραγγελία μέσω μηνυμάτων κειμένου. Μια λειτουργία που ονομάζεται “Imagine Yourself” επιτρέπει στους χρήστες να ανεβάζουν εικόνα του προσώπου τους, η οποία μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει απεικονίσεις τους σε διαφορετικές σκηνές και σενάρια.

Η Meta χρησιμοποιεί τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης Llama για να τροφοδοτήσει το chatbot AI με την ονομασία Meta AI το οποίο λειτουργεί μέσα στις εφαρμογές της, συμπεριλαμβανομένων των Instagram και WhatsApp. Ο Ζάκερμέργκ ανέφερε είπε ότι η Meta έχει ήδη εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες για το chatbot της. Για το λόγο αυτό η εταιρεία θεωρεί πως θα είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο chatbot στον κόσμο μέχρι το τέλος του έτους.

Το νέο μοντέλο που μόλις κυκλοφόρησε από τη Meta χρειάστηκε αρκετούς μήνες για να εκπαιδευτεί και απαίτησε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια υπολογιστικής ισχύος, σύμφωνα με το Ζάκερμπεργκ. Η εταιρεία ανακοίνωσε πως η νέα έκδοση αντιπροσωπεύει σημαντική ενημέρωση από το Llama 3 η οποία κυκλοφόρησε τον περασμένο Απρίλιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη