Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, αντιστρέφοντας τα προηγούμενα κέρδη, καθώς οι επενδυτές έβλεπαν μπροστά τους μια ακόμη πολυάσχολη εβδομάδα με κέρδη και συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών.

Ο Stoxx 600 έκλεισε  με πτώση 0,18%, στις 511,09 μονάδες, με τους περισσότερους τομείς και τα κυριότερα χρηματιστήρια της περιοχής να διαπραγματεύονται στο κόκκινο. Οι μετοχές του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας υποχώρησαν κατά 1,35% και ηγήθηκαν των απωλειών, ενώ οι μετοχές του κλάδου της υγειονομικής περίθαλψης αυξήθηκαν κατά 0,66%.

Wall Street: Πρεμιέρα εβδομάδας στο «πράσινο»

Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,08% στις 8.292,35  μονάδες, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,49% στις 18.326,85 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,98%  στις 7.443, 84 μονάδες.

Οι μετοχές της Philips σημείωσαν άλμα έως και 15% ενδοσυνεδριακά , αφού η εταιρεία ανακοίνωσε καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη δεύτερου τριμήνου. Εν τω μεταξύ, οι μετοχές της Heineken υποχώρησαν πάνω από 9%, αφού η αύξηση των κερδών του πρώτου εξαμήνου του γίγαντα της ζυθοποιίας ήταν ασθενέστερη από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές.

Το βλέμμα στις κεντρικές τράπεζες

Οι επενδυτές εστιάζουν επίσης τις επόμενες ημέρες στις συνεδριάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Τράπεζας της Αγγλίας, αναζητώντας ενδείξεις για σχετικά με την πορεία των επιτοκίων.

Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες πρόκειται να συναντηθούν στο Τόκιο και την Ουάσιγκτον την Τετάρτη και στο Λονδίνο την Πέμπτη, με τους traders να επιχειρούν να διαβλέψουν εάν η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα αυξήσει τα επιτόκια και στη συνέχεια πότε και κατά πόσο η Federal Reserve και η Τράπεζα της Αγγλίας θα τα μειώσουν.

Στο πλαίσιο αυτό, διακυβεύονται οι πρόσφατες αυξήσεις του γεν και της λίρας, καθώς και η πτώση των βραχυπρόθεσμων αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οριακή πτώση 0,08% – Στα 67,69 εκατ. ευρώ ο τζίρος

Σε αρνητικά πρόσημα επέστρεψε το Χρηματιστήριο Αθηνών -μετά το ανοδικό διάλειμμα της Παρασκευής- υπό το «βάρος» των αποκοπών μερισμάτων, κυρίως της Εθνικής Τράπεζας.

Οι επενδυτές δεν δείχνουν καμία διάθεση ανάληψης ρίσκου, εγκαταλείποντας την αγορά για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Έτσι, ο γενικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,08% και έκλεισε στις 1.468,01 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 67,69 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, η εβδομάδα που άνοιξε είναι εβδομάδα τραπεζικών αποτελεσμάτων με τους αναλυτές να αναμένουν ένα ακόμη δυνατό τρίμηνο από τις τέσσερις συστημικές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές